Wang-túrák a jövő évre


A Wang folyó túrái olvasóink kérésére nőttek ki a blogból. Immár negyedik éve szervezünk utakat olyan vidékekre, amelyeket jól ismerünk és szeretünk, s amelyek nem szerepelnek a turistairodák reklámjaiban, vagy ha igen, akkor sem ilyen mélyen alámerülve a hely történelmében és mindennapjaiban, a kis utcák szövetében, belső udvarokban, csak helyiek által látogatott kávézókban és kocsmákban: a Mediterráneumba, Kelet-Európába, a Kaukázusba, Iránba, a Távol-Keletre.

Útjaink nem társasutazások, sokkal inkább baráti túrák. Szinte mindig van valaki, aki bevallja, hogy soha nem akart társasúton részt venni, de a blog kínálatának nem tudott ellenállni. A végén pedig megkönnyebbülten könyveli el, hogy de hisz ez nem is volt társasutazás. Amit igazán nagy elismerésnek tartunk.

Friss híreinkért iratkozzon fel levelezőlistánkra a wang@studiolum.com címen!
Pompásan sikerült iráni utunkkal ez évi túráink sora véget ért. Idén a Wang folyó jócskán kilépett a medréből. Hagyományossá vált galíciai és máramarosi túráink mellett többször is bejártuk a Kaukázust, Grúziát és Azerbajdzsánt, első ízben szerveztünk túrát Iránba, és Mallorca után a Mediterráneumban is tovább terjeszkedtünk két római utunkkal. Prágai hétvégénkkel pedig titkos városi túráink sorát is megnyitottuk.

2016-ban ezeken az utakon haladunk tovább. Bejárjuk a Kaukázus harmadik országát, Örményországot is, Karabahhal együtt. Iránban regionális túrákat szervezünk Kurdisztánba, az iráni zsidó emlékekhez, a sivatag ősi településeire, és a történelmi városokba. A Mediterráneumban Mallorca és Róma mellett megismerjük Velencét is, végigjárjuk az Utas és holdvilág útját Urbinóból Umbrián és Toszkánán át Firenzéig, és behatolunk a Földközi-tenger egyik legarchaikusabb vidékére, Szardínia világtól elzárt hegyi falvaiba, a Barbagiába. Folytatjuk Galícia felfedezését: a hagyományos lembergi orthodox húsvét mellett megismerjük Galícia ukrajnai felének egykori zsidó településeit, ahogy két éve tettük nyugati, lengyel felének zsidó emlékeivel. Végül közkívánatra bejárjuk a sokféle régió és nyelv találkozásánál fekvő, és történelmi emlékekben rendkívül gazdag Szepességet is.

Kis létszámú, max. 16 fős túráink mellett idén elindítjuk exkluzív ötfős fotótúráinkat is, amelyek során terepjáróval járunk be egy-egy csodálatos és nehezen megközelíthető hegyvidéket, saját ritmusunkban haladva, hogy bármely szép látványnál megállhassunk fotózni, de szállásainkat és útvonalunkat már jó előre biztonságosan megszervezzük. Idén három ilyen utat tervezünk: Grúzia legszebb vidékére, az északi Szvanetibe, az iráni Kurdisztánba, és Irán egyik legszebb hegyvidékére, a Kaspi-tengertől délre fekvő, örökzöld Gilánba és Észak-Azerbajdzsánba.

Ajándékozzon Wang-túrát! Többen is írtátok, hogy szívesen ajándékoznátok szeretteiteknek karácsonyra egy Wang folyó-túrát. Ha kiválasztjátok, melyiket, akkor előreveszem annak a megszervezését, hogy megírhassam a pontos költséget.
Alábbi túranaptárunk a 2016-os évre szóló javaslatainkat tartalmazza. Mindegyiket akkor hirdetjük meg részletes útvonallal és költségtervvel, ha elég – legalább tíz, a fotótúráknál négy – érdeklődő van rájuk. Úgyhogy érdeklődjenek! :) Az egyes túrák részvételi díja – amely a szállásokat (kétfős szoba fele reggelivel), a bérelt buszt és a szervezés/vezetés költségét foglalja magában – 400 és 800 euro között mozog, a fotótúráké 1000 euro körül van; ennél pontosabbat a szervezés első köre után tudunk mondani. Érdeklődni, illetve levelezőlistánkra feliratkozni a wang@studiolum.com címen lehet. Minden változtatási javaslatot is szívesen fogadunk.

Túráinkról idén decembertől kezdve rendszeresen tartunk személyes, vetített képes beszámolókat is Budapesten (és kérésre másutt is). Ezekről is a fenti hírlevélben küldünk értesítést.


Január 15-22: Mallorca ünnepei. Mallorcát sokan német turistaparadicsomként ismerik, pedig ez csak a keskeny déli tengerpartra korlátozódik. A sziget valójában gyönyörű, archaikus és ismeretlen világ, ahogy azt korábbi beharangozónkban és közös posztunkban leírtuk, középkori falvakkal és apátságokkal, az arabokról maradt kertekkel és olajfa-ültetvényekkel, máig fennmaradt és eleven zsidó negyeddel, hagyományos kisvendéglőkkel, lenyűgöző hegyekkel és tengerparttal. A szigetet nemcsak azért a legjobb januárban meglátogatni, mert ekkor egyáltalán nincs turista, viszont langyos a levegő, és érik a narancs, hanem azért is, mert ekkor tartják a három legnagyobb ünnepet, Szent Antal megkísértésének malacsütéssel egybekötött éjszakáját, az állatok megáldását, és Szent Sebestyén ünnepét, amikor démonok ezrei vonulnak végig tüzes szekerekkel Palma óvárosán.

Február 26-28: Az eltűnt Prága. Prága többször is eltűnt már, de még mindig maradt belőle elég. Hétvégi túránkon – amely újévi kirándulásunk megismétlése és kibővítése – a prágai óváros látható és nem látható részeit járjuk be. A középkori utcák és átjáróházak, a szecessziós paloták és passzázsok labirintusát – myší díra, egérjáratait, ahogy Prágában mondják – végigjárva felelevenítjük azokat a világokat is, amelyek az átépítések és a történelem viharai során múltak el. Városi sétáink három súlypontja a néhány zsinagógától és a temetőtől eltekintve teljesen eltűnt egykori zsidó negyed, amelyet régi fotók és leírások alapján aprólékosan rekonstruálunk; az óváros déli része, az egykori kávéházak világa, amely az első világháborúnak köszönhetően menekült meg a modernizálástól; és a kevéssé ismert vár alatti utcák a Moldva túlpartján. Újévi túránkon sokat látott régi Prága-járók és söröző-tudósok is részt vettek, s a végén ámultan ismerték be, mennyi újat tapasztaltak. Az ő ajánlásukkal ajánljuk mi is a túrát idősebbeknek és haladóknak.

Március 12-15: Az ismeretlen Velence. „Apám két épületre korlátozta velencei látogatásait: a Szent Márk bazilikára és a Harry’s Barra”, írja John Julius Norwich, Velence nagy monográfusa. A mai turisták sincsenek másként. Ezen a hétvégén azonban továbblépünk, és sikátorról sikátorra, házról házra, a Lidótól a ma is élő zsidó negyedig bejárjuk Velencét, és megismerjük mindennapjainak történelmét. Az út egyben előjáték a szeptemberre tervezett Utas és holdvilág-túrához, amely Szerb Antal regényével szemben nem Velencében, hanem közvetlenül Umbriában indul majd. Aki tehát az egészre kíváncsi, itt kezdje!

Március 16-20: Róma titkai. A nagy sikerű tavaszi Róma-túrák megismétlése során bejárjuk a reneszánsz és barokk óvárost a Tiberis kanyarulatában, felkeressük a legfontosabb templomokat, palotákat és tereket, a kétezer éves gettót, a századfordulós városrendezés által meghagyott zugokat, végigjárjuk a középkori zarándokútvonalakat, kirándulunk a campagnára. Az öt nap alatt igyekszem sűrítve átadni mindazt, amit egy évet Rómában élve és azóta is gyakran visszajárva megismertem, s emellett megadni a magáét a kávézóknak, trattoriáknak és sziesztaidőben templomlépcsőn üldögélésnek is, amelyek nélkül nem lehet megismerni Rómát.

Március 22-29: Nagyhét Szardínián. Szardínia hegyektől körülzárt belső része, a Barbagia a Földközi-tenger egyik legarchaikusabb vidéke, lenyűgöző hegyvidék, évezredes hagyományokat őrző falvakkal, történelem előtti kőépítményekkel. A vidéket bejárni mindig nagy élmény, de mindenekelőtt húsvét táján, amikor az egész Mediterráneumra jellemző nagyheti ünnepségeket különösen szép és archaikus pompával ülik meg. A szertartásoknak felejthetetlen kísérői a többszólamú népi kórusok, amelyeket a déli szieszta idején a tavernákban hallgathatunk meg.


Összegyűjtött útibeszámolóink
(további olvasnivalók 2016-os túráinkhoz):

Mallorcai meghívó, 2014
Mallorcai útibeszámoló, 2014
Összegyűjtött mallorcai posztjaink

Prágai meghívó, 2015
Újév Prágában, 2015
Összegyűjtött prágai posztjaink

Római meghívó, 2015
Római útibeszámoló, 2015 (jön!)
Összegyűjtött mediterrán posztjaink (jön!)

Meghívó a lembergi húsvétra, 2015
Meghívó a lembergi klezmerfesztiválra, 2012
Lembergi útibeszámoló, 2012
Lengyel-galíciai útibeszámoló, 2014
Összegyűjtött lembergi posztjaink

Grúziai meghívó, 2015
Grúziai program, 2015
Grúzia percről percre
Grúziai útibeszámoló, 2015 (jön!)
Összegyűjtött kaukázusi posztjaink

Iráni meghívó, 2015
Kurdisztáni találkozások
Perzsia, az első benyomás
Iráni útibeszámoló, 2015 (jön!)
Összegyűjtött iráni posztjaink

Dél-csehországi meghívó, 2014
Dél-csehországi útibeszámoló, 2014
Összegyűjtött csehországi posztjaink
Április 28 – május 1: Orthodox húsvét Lembergben. Ezen részt venni már hagyomány a Wang folyón. A soknemzetiségű, sokvallású város görögkatolikus, orthodox és örmény hívei ezekben a napokban nemcsak a templomokban, de az egész városban ünnepelnek. Részt veszünk a görögkatolikus ételszentelésen a skanzen évszázados fatemplomaiban, az orthodox éjféli misén a reneszánsz görög templomban, és az Operaház örmény kórusa által kísért feltámadási szertartáson az örmény templomban, miközben meglátogatjuk az egykor lengyel és zsidó város emlékeit. Odafelé felkeressük Drohobycz barokk városkáját, Bruno Schulz szülőhelyét, visszafelé pedig Bolechów zsidó temetőjét, az egyik legszebb és legépebben megmaradt haszid temetőt Galíciában.

Május 2-10. és 16-24: Örményország és Karabah. Tavalyi kaukázusi – grúziai és azerbajdzsáni – túráinkat a harmadik országgal tesszük teljessé. Wizzairrel érkezünk Kutaisziba, onnan a Vardzia völgyén keresztül lépünk be az örmény hegyek közé, a legszebb időszakban, amikor a hegyvidék tavaszi zöld pompába öltözik. Mindenekelőtt a csodálatos örmény kolostorokat járjuk végig, de felkeressük Jerevánt és átmegyünk a vadregényes Karabahba is.

Május 9-17: Grúzia. A májusi nagy sikerű grúziai túra megismétlése, annyi változtatással, hogy Kaheti helyett Chiatura kötélpálya-városát és Katskhi kolostorát látogatjuk meg. Wizzairrel érkezünk Kutaisziba, innen felmegyünk Szvanetibe, Európa legmagasabban fekvő lakott településeihez, majd Tbiliszin át Mtskheta katedrálisához és onnan a grúz hadiútra. Goriban megnézzük Sztálin múzeumát és utolsó szobrát, majd lemegyünk délre, a vardziai barlangkolostorok csodálatos völgyébe, ahol a grúziai zsidók emlékeivel is találkozunk majd.

Május 29 – június 5: Irán, kurdisztáni fotótúra. Iráni Kurdisztánban ez a leggyönyörűbb hónap, amikor a hegyeket vad tulipánok és császárkoronák vörös szőnyege borítja. Ötfős terepjárónkkal Teheránból Qazwin és Alamut, az egykori asszaszin központ érintésével megyünk fel a kurd hegyekbe, Sanandajba, Kurdisztán fővárosába, onnan a világtól elzárt Howraman völgyébe, az iraki határra, majd Kermanshahon és a bakhtiari hegyeken át ereszkedünk le Iszfahánba.

Június 10-19: A zsidó és kurd Irán. Hamadan, Eszter királynő és Habakuk próféta hagyomány szerinti sírja, a legfontosabb iráni zsidó zarándokhelyek meglátogatása után kanyarodunk fel Kurdisztán hegyeibe, ahol még mindig látni fogjuk a vad virágok késő tavaszi vörös szőnyegét. A hegyvidékről a bakthiari hegyeken át ereszkedünk le Iszfahánba, ahol meglátogatjuk az élő – bár egyetlen útikönyv által sem említett – zsidó negyedet, tizenhét működő ezer éves zsinagógájával, és találkozunk a helyi zsidó közösséggel. • U.I.: Ez a túra programok ütközése miatt a jövő évre tolódik át!

Augusztus 20-25: Lembergi klezmerfesztivál és a galíciai stétlek. Az 1939-ben kettévágott Galícia nyugati, lengyel felét már bejártuk, megrázó tapasztalatainknak hosszú bejegyzést szenteltünk. Idén végre rászánjuk magunkat Kelet-Galícia egykori zsidó településeinek végigjárására. Látunk majd épen megmaradt stétleket, lélegzetelállítóan szép haszid temetőket, ma is működő zsinagógákat, találkozunk az utolsó galíciai zsidókkal. És az emléktúra feloldásaként részt veszünk a lembergi zsidó kulturális egyesület által immár hatodszor megszervezett klezmerfesztiválon, amelyen a nagy nyugati és izraeli nevek mellett csak itt hallhatunk ukrajnai, moldáviai és oroszországi hagyományos klezmorimot.

Augusztus 26-30: A Szepesség gótikus útja. A régi Magyarország egyik legkülönösebb, soknyelvű, sokféle hagyományú régiója, amely meghatározó évszázadokon át Lengyelország szerves része volt, és a magyarországi gótika legszebb emlékeit hagyta ránk. Eredeti cipszer lakóit 1945-ben kitelepítették, de a vidék máig őrzi kulturális különállását. Túránk során Lőcsétől Bártfáig a ma is álló középkori városokat és falvakat, s az eltűnt múltra emlékeztető udvarházakat és temetőket keressük fel.

Szeptember 2-8. és 9-15.: Utas és holdvilág. Túránkon Szerb Antal regényének útvonalát járjuk végig részletesen. Nem Velencétől indulunk, ami a regény szempontjából rossz ómen lenne a résztvevő párokra nézve, hanem Urbinóból, a Studiolum névadó reneszánsz városából, s innen megyünk végig Umbrián és Toszkánán, Gubbión, Assisin és Arezzón, a korareneszánsz művészet központjain át Firenzéig. Az út során Mihályhoz hasonlóan találkozunk a kereszténység előtti világ máig fennmaradt hagyományaival, a hegytetőkre épült sok ezer éves oszk városokkal, és az Appenninek csodálatos látványával. Egy-egy kivételesen szép útszakaszt pedig, akárcsak Mihály, gyalog teszünk majd meg.

Szeptember 30 – október 6: Irán, giláni fotótúra. Irán egyik legszebb tartományában, a Kaspi-tengertől délre fekvő Gilán és Észak-Azerbajdzsán örökzöld hegyvidékén teszünk egy hetes túrát öt fős terepjáróval. Lélegzetelállító hágókon, szurdokokon megyünk keresztül a shahsavan nomádok földjén, az „iráni Svájc” gyönyörű zöld fennsíkjain alszunk a talish nomádok sátraiban, végül Masule falujánál ereszkedünk le a Kaspi-tengerhez.

Október 8-15: Irán történelmi városai. Egy év múltán ismét Ashura ünnepére, a legfontosabb síita vallási ünnepre érkezünk Iránba. Az ünnepen, mint idén is, Kashanban és Nushabadban veszünk részt ottani barátainkkal. Meglátogatjuk Abyaneh városát, majd végigjárjuk a legfontosabb történelmi városok tengelyét Yazd, Iszfahán, Pasargade, Perszepolisz és Shiraz útvonalán. Innen belföldi repülővel megyünk vissza Teheránba.

Október 16-23: Irán, a sivatag ősi települései. Az iráni sivatag, mint írtuk, egyáltalán nem halott, hanem az ország különösen szép része. A föld alatti vízvezetékeknek köszönhetően sok ezer éves települések, karavánszerájok és kereskedelmi utak hálózata járja át, amelyek fontos szerepet játszottak Irán történelmében. Ezt a hálót járjuk végig a sivatag peremén álló történelmi városok, Kashan, Yazd és Iszfahán háromszögében, ezer éves zoroasztriánus és zsidó településeket felkeresve, lenyűgöző méretű agyag erődítményeket meglátogatva, a sivatag közepén, magányos karavánszerájokban, soha nem látott csillagos égbolt alatt éjszakázva. Ez a túra nagyban hozzájárul annak megértéséhez, hogyan látják az irániak saját országukat.

November 2-6: Dél-Csehország reneszánsz városai. Ez évi utolsó túránkon, a legszebb őszi színek idején Kelet-Európa műemlékekben leggazdagabb, természeti szépségével lenyűgőző, s ugyanakkor legkevésbé ismert vidékét járjuk végig öt nap alatt Brnótól Český Krumlovig. Látunk reneszánsz krokodilt, reneszánsz városkákat és reneszánsz zsidó temetőket, meglátogatunk középkori sörgyárakat és lovagvárakat, kolostorokat és búcsújáró templomokat, felfedezzük a kitelepített dél-csehországi németség nyomait. Évzáró túránkat Český Krumlovban, a Moldva fölött, a Moldva zenéjével fejezzük be.


Bendřich Smetana: Moldva (Hazám, 2. tétel). Karajan & Berlin Philharmonic Orchestra


11 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Március 10-13: Az ismeretlen Velence - oda repcsivel mennénk?

Studiolum írta...

Ezzel még várnék. Ha sokan jönnek egy helyről (pl. Pestről), akkor már megéri kisbuszt bérelni. (A sok max. 16 fő, ennél nagyobb csoportot nem akarok vinni.)

Szávoszt-Vass Dániel írta...

A Szepességi túrán remélem nem hagyjuk ki Bierbrunn települést! :)

Studiolum írta...

Nem bizony, és nekifekszünk rendesen. :)

Pájer Károly írta...

Az Utas és holdvilágra számíthatsz ránk

Ráfael Balázs írta...

Jaj, most már újra menni kék... Nekünk a nyarat kivéve tavaszi-őszi iskolai szünetek jöhetnek csak be... fantasztikus összeállítás! rb

Studiolum írta...

Vettem! :)

Szavannah írta...

Üdvözlet! Van még hely a prágai, illetve a római utakra? Részleteket hol/hogyan lehetne megtudni? A blog (elég) régi, de nagyon lelkes olvasója.
Paschall Benkő Gitta

Studiolum írta...

Igen, van még hely mindkettőre. Ahogy készítem elő az utakat, és mindent fixáltam egy-egy helyen, szállásokat, buszt, útvonaltervet, költségeket, úgy minden útról egyenként teszek közzé részletes leírást is. Az idei utak közül már Mallorcáról és Grúziáról raktam fel részletes meghirdetést, holnap rakok Szardíniáról, és jövő hét elején a további tavaszi utakról, Prágáról, Velencéről és Rómáról. Rómáról a tavalyi két túra előtt már raktam fel összefoglalót, erre lehet számítani idén is. És persze ahogy felrakok egy-egy részletes meghirdetést, úgy körlevélben is körbeírok minden feliratkozottnak.

Szito Andras írta...

Tisztelt Uram

Felesegemmel egyutt erdekelne a ket irani tura, melyeken szivesen reszt vennenk, - esetleg mindketton. Erdeklodni szeretnek, hogy van- meg hely mindkettore es mennyibe kerulnenek, s tovabbi reszleteket is szivesen vennek.

Ugyancsak erdeklodnek, hogy a pragai turara van-e esetleg meg egy hely?

Tisztelettel

Szito Andras

Studiolum írta...

Kedves András, nagyon köszönöm az érdeklődést. Igen, egyelőre még mindhárom túrára van hely. Arra kérem, írjon a fent megadott e-mailre, és akkor aktuális információkkal tudok szolgálni.