Jöjjön velünk!


A Wang folyó túrái olvasóink kérésére nőttek ki a blogból. Immár ötödik éve szervezünk utakat olyan vidékekre, amelyeket jól ismerünk és szeretünk, s amelyek nem szerepelnek a turistairodák reklámjaiban, vagy ha igen, akkor sem ilyen mélyen alámerülve a hely történelmében és mindennapjaiban, a kis utcák szövetében, belső udvarokban, csak helyiek által látogatott kávézókban és kocsmákban: a Mediterráneumba, Kelet-Európába, a Kaukázusba, Iránba, a Távol-Keletre.

Útjaink nem társasutazások, sokkal inkább baráti túrák. Szinte mindig van valaki, aki bevallja, hogy soha nem akart társasúton részt venni, de a blog kínálatának nem tudott ellenállni. A végén pedig megkönnyebbülten könyveli el, hogy de hisz ez nem is volt társasutazás. Amit igazán nagy elismerésnek tartunk.

Friss híreinkért iratkozzon fel levelezőlistánkra a wang@studiolum.com címen!
Ez még a 2017. évi túranaptárunk. A 2018. évi túrákat most állítjuk össze, szeptember végén küldünk ki egy első, bőséges menüt szemezgetésre mindazoknak, akik feliratkoztak levelezőlistánkra a wang@studiolum.com címen. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó ajánlatokból állítjuk össze október közepéig a 2018-as túranaptárat, amelyet aztán itt publikálunk. Ha bele akarnak szólni, hogy s mint legyen, iratkozzanak fel a levelezőlistára!

Ez évi túranaptárunk közzétételét hosszas levelezés előzte meg, amelyben a Wang folyó levelezőlistájára feliratkozott több száz olvasónkkal egyeztettük, ki hová szeretne leginkább jönni a szélesre nőtt kínálatból, s kinek melyik időpont volna a legmegfelelőbb. Közben néhány útra be is telt a kisbusznyi, 16 főnyi létszám. Úgyhogy aki a jövőben szeretne beleszólni a túranaptár alakulásába, és biztos akar lenni, hogy nem marad le a legnépszerűbb utakról, iratkozzon fel a listára a wang@studiolum.com címen!

A tavalyi utak nyomán folytatjuk a Kaukázus felfedezését, s eljutunk az egyik legnehezebben megközelíthető és legszebb vidékre, a grúziai Tusheti völgyeibe. Iránban is új, kevéssé ismert utat járunk be, Kurdisztán gyönyörű hegyvidékét és az iráni zsidó zarándokhelyeket. A Mediterráneumban a tavaly Umbriában megkezdett Utas és holdvilág-túrát Toszkánában folytatjuk, Szardíniára megyünk karneválra és Szicíliába húsvétra. Felmegyünk a katalán Pireneusokba, a románkor bölcsőjébe, és bejárjuk Mallorca hegyi falvait. Albániai túránkkal megkezdjük a Balkán, és ciprusi pünkösdi utazásunkkal a görög világ felfedezését. Újra megismételjük nagy sikerű odesszai túránkat, amelynek során végigjárjuk a haszidizmus ukrajnai bölcsőit is. Titkos városi túráink sorát a tavalyi Prága után Berlinnel folytatjuk. Végül az idei év nagy ugrása Kína lesz, amelynek több alkalomra tervezett felfedezését az egyik legszebb és legarchaikusabb tartomány, a tibeti hegyek alatt fekvő Yunnan, a kínai tea és a legtöbb kis kínai nemzetiség hazájának, lélegzetelállító hegyvidékek és ezeréves kisvárosok földjének bejárásával kezdjük.

Túráinkról rendszeresen tartunk előzetes ismertetőket, történeti-művészettörténeti előadásokat, útibeszámolókat is. Ezekről is a fenti hírlevélben küldünk értesítést.

Az egyes túrákra jelentkezni vagy azokról érdeklődni ugyancsak a wang@studiolum.com címen lehet. Válaszként részletes programot küldünk minden egyéb tudnivalóval együtt. Bevált szokás szerint az utakra, ha repülünk, a repülőjegyet ki-ki maga veszi meg, az összes többit én intézem. A részvételi díjak rendszerint kétágyas szoba egy ágya (reggelivel), a bérelt busz és a vezetés árát foglalják magukban; ahol ennél többet, azt külön megírom. Aki egyágyas szobát kér, írjon, hogy rákérdezzek a felárra. Ahol a részvételi díjat csak hozzávetőleg adtam meg, ott ez még függ a résztvevők számától, és az ennek megfelelő végső szállodai ajánlattól.


Január 16-23: Mallorca ünnepei. Mallorcát sokan német turistaparadicsomként ismerik, pedig ez csak a keskeny déli tengerpartra korlátozódik. A sziget valójában gyönyörű, archaikus és ismeretlen világ, ahogy azt korábbi beharangozónkban és közös posztunkban leírtuk, középkori falvakkal és apátságokkal, az arabokról maradt kertekkel és olajfa-ültetvényekkel, máig fennmaradt és eleven zsidó negyeddel, hagyományos kisvendéglőkkel, lenyűgöző hegyekkel és tengerparttal. A szigetet nemcsak azért a legjobb januárban meglátogatni, mert ekkor egyáltalán nincs turista, viszont langyos a levegő, és érik a narancs, hanem azért is, mert ekkor tartják a három legnagyobb ünnepet, Szent Antal megkísértésének malacsütéssel egybekötött éjszakáját, az állatok megáldását, és Szent Sebestyén ünnepét, amikor démonok ezrei vonulnak végig tüzes szekerekkel Palma óvárosán. • Telt ház

Február 24 – március 3: Farsang Szardínián. Szardínia hegyektől körülzárt belső része, a Barbagia a Földközi-tenger egyik legarchaikusabb vidéke, lenyűgöző hegyvidék, évezredes hagyományokat őrző falvakkal, történelem előtti kőépítményekkel. A busójárásra emlékeztető farsangi felvonulásaik szintén sok ezer éves gyökerekre mennek vissza. Ezeken veszünk részt több faluban is, miközben bejárjuk a vidék hegyeit, középkori templomait, hegyi kisvárosait. • Részvételi díj kb. 550 euro • Még két szabad hely van

Március 8-12: Az ismeretlen Velence. „Apám két épületre korlátozta velencei látogatásait: a Szent Márk bazilikára és a Harry’s Barra”, írja John Julius Norwich, Velence nagy monográfusa. A mai turisták sincsenek másként. Ezen a hétvégén azonban továbblépünk, és sikátorról sikátorra, házról házra, a Lidótól a ma is élő zsidó negyedig bejárjuk Velencét, és megismerjük mindennapjainak történelmét. Részletekért érdemes beletekinteni a tavalyi velencei túra meghirdetésébe, és átnézni Velencéről írott bejegyzéseinket. • Érkezés egyénileg, repülővel, vonattal vagy autóval, részvételi díj (szállás reggelivel, egynapos bérlet kishajókra, vezetés) 350 euro.

Március 23-26, április 6-9, július 6-9: Berlin. Hosszú hétvégék Berlin ikonikus helyszíneinek és ismeretlen részeinek, kortárs építészetének és egzotikus negyedeinek megismerésére. Bejárjuk a város történelmi magját, az újonnan épült központokat, a felkapott mulatónegyedeket és a rejtett kis világokat. Kiemelten figyelünk Berlin 20-as évekbeli kulturális virágzásának, orosz-magyar-zsidó emigrációjának, a világháború utáni megosztottságnak, és a 80-as és 90-es évek alternatív szcénájának emlékeire. • Repülő Bp-Berlin és vissza kb. 50 euro, részvételi díj kb. 300 euro.

Április 11-18: Húsvét Szicílián. Kisbusszal járjuk be a sziget tengerparti városait és kevéssé ismert hegyi kisvárosait, az épségben megmaradt zsidó negyedeket, az arab-normann építészet emlékeit és a harmonikusan a tájba illeszkedő ókori görög templomokat. Részt veszünk a hagyományos nagyheti és húsvéti felvonulásokon és szertartásokon, amelyeket különösen nagy és archaikus pompával ünnepelnek Szicílián. • Repülő Pestről Cataniába és vissza kb. 180 euro, részvételi díj 580 euro. • Húsvéti túránk betelt, de a nagy érdeklődés miatt szívesen szervezünk egy második szicíliai túrát decemberben, Santa Lucia ünnepére: jelentkezzenek rá gyorsan!

Május 23-30: Odessza és a haszidizmus podóliai bölcsője. Már sokadjára tesszük meg ezt a hosszú és nagy sikerű utat. Pestről busszal indulva Dél-Galícián, Csernovic városán, Hotin és Kamenyec-Podolszk gyönyörű középkori várain (világörökség) és a legrégebbi, néhol ma is élő haszid stétleken keresztül érkezünk az orosz és zsidó kultúra emblematikus városába, ahonnét visszafelé repülünk Prágába. Aki nem repül tovább azonnal Pestre, annak egész délelőttös prágai alternatív városnézést tartok, s kora délután együtt megyünk vonattal Budapestre. Odesszáról írott bejegyzéseinket itt foglaltuk össze, galíciai, haszid és más zsidó bejegyzéseink összefoglalója itt található. • Részvételi díj (amely az összes vacsorát, az odesszai kocsmazenés vacsorát és a busz árát is magában foglalja) 600 euro, a repülő vissza Odesszából Prágába kb. 100 euro. • Telt ház

Június 1-8: Ciprus. A szigetnek legtöbben csak a délkeleti sarkát, Larnaca és Hagia Napa strandjait ismerik. A sziget belseje, kisvárosai és hegyi kolostorai azonban sok ezer éves, kevéssé ismert történelmet őriznek. Ezt járjuk be egyhetes túránk során, az orthodox pünkösd idején. Megismerjük a kettéosztott Nicosia lenyűgözően pezsgő világát, kávézóit, rengeteg rejtett történelmi emlékét, felkeressük a Tróodos-hegység festett kolostorait (világörökség), Paphost, amely ebben az évben Európa kulturális fővárosa. Átmegyünk az északi, török oldalra, ahol végigjárjuk Ciprus legszebb és legérintetlenebb vidékeit, kis kikötővárosait, a szépen fennmaradt ókori településeket, a velencei hegyi várakat és Famagusta lenyűgöző gótikus katedrálisait. • Repülő (Wizzair) Pestről Ciprusra kb. 180 euro, részvételi díj kb. 550 euro.

Június 26 – július 4. Grúzia, Tusheti. Már harmadik éve járunk vissza Grúziába, mindig valamit változtatva útvonalunkon. Idén Tbiliszi bejárása után Mtskheta és Jvari katedrálisai után felmegyünk a grúz hadiútra, majd terepjáróval Grúzia egyik legarchaikusabb és legnehezebben megközelíthető vidékére, Tusheti völgyeibe, a Nagy-Kaukázus határhegysége alatt. Visszafelé meglátogatjuk Chiatura kötélpálya-városát és Katskhi kolostorát. Eddigi összegyűjtött grúziai és kaukázusi bejegyzéseink itt olvashatók. • Repülő (Wizzair) Pestről Kutaisziba és vissza kb. 200 euro, részvételi díj (amely a vacsorákat és a terepjárók költségét is magában foglalja) 600 euro • Első túránk betelt, de a nagy érdeklődés miatt szívesen szervezünk másodikat is júliusban vagy augusztusban: jelentkezzenek rá gyorsan!

Augusztus 25 – Szeptember 1: Barcelona és a katalán Boí-völgy. Az európai románkor bölcsőjét látogatjuk végig a Pireneusok völgyeiben, ahol minden falu és templom világörökség. Barcelonában kezdjük a város bejárásával, és a nemzeti múzeumba összegyűjtött lenyűgöző románkori freskók és faragványok megismerésével, majd busszal megyünk fel a Pireneusokba. Ez a túra egy olyan tervezett sorozat első darabja, amelynek során az európai románkor leggazdagabb vidékeit járjuk be, s amelyet jövőre folytatunk Dél-Franciaországban. • Repülő (Wizzair) Pestről Barcelonába és vissza kb. 150 euro, részvételi díj kb. 550 euro.

Szeptember 4-11: Szarajevótól Albániáig. Első balkáni körutunk, gyönyörű hegyvidékeken és történelmi városkákon át, még az utolsó pillanatban, mielőtt a tömegturizmus igazán felfedezné a vidéket. Bejárjuk Szarajevót, kirándulunk montenegrói és albániai hegyvidékekre, várakhoz, kisvárosokba és kolostorokba. • Repülő (Wizzair) Pestről Szarajevóba és vissza kb. 100 euro, részvételi díj kb. 500 euro. • Az útra már csak néhány szabad hely maradt

Szeptember 19-26: A zsidó és kurd Irán. Hamadan, Eszter királynő és Habakuk próféta hagyomány szerinti sírja, a legfontosabb iráni zsidó zarándokhelyek meglátogatása után kanyarodunk fel Kurdisztán hegyeibe, ahol ezeréves hagyományos falvakat, világörökségi emlékhelyeket látogatunk végig. A hegyvidékről a bakthiari hegyeken át ereszkedünk le Iszfahánba, ahol meglátogatjuk az élő – bár egyetlen útikönyv által sem említett – zsidó negyedet, tizenhét működő ezer éves zsinagógájával, és találkozunk a helyi zsidó közösséggel. • Repülő Pestről Isztambulon át Teheránba és vissza kb. 250 euro, részvételi díj kb. 700 euro • Ez a túra összekapcsolható a következővel is:

Szeptember 27 – október 6: Ashura ünnepe és Irán történelmi városai. Egy év múltán ismét Ashura ünnepére, a legfontosabb síita vallási ünnepre érkezünk Iránba. Az ünnepen, mint tavaly is, Kashanban és Nushabadban veszünk részt ottani barátainkkal. Meglátogatjuk Abyaneh egykori zoroasztriánus városát, majd végigjárjuk a legfontosabb történelmi városok tengelyét Yazd, Iszfahán, Pasargade, Perszepolisz és Shiraz útvonalán. Innen belföldi repülővel megyünk vissza Teheránba. • Repülő Pestről Isztambulon át Teheránba és vissza kb. 250 euro, részvételi díj kb. 900 euro.

Október 10-17: Toscana. Tavaly kétszer is nagy sikerrel jártuk végig Szerb Antal regénye, az Utas és holdvilág útvonalát Velencétől Urbinón és Umbrián, Gubbión, Assisin és Arezzón keresztül Sienáig, egyenként azonosítva a könyv helyszíneit. Idén innen folytatjuk utunkat nyugat felé, megismerve, mi mindent látott volna Mihály, ha a regény végén nem adja fel a vándorlást. Találkozunk etruszk és római emlékekkel, hegyi kisvárosokkal, a kora reneszánsz festészet lenyűgöző emlékeivel, a toszkán dombvidék csodálatos látványával. • Busszal megyünk oda-vissza, a teljes részvételi díj (amely a vacsorákat is magában foglalja) kb. 700 euro • Az útra már csak néhány szabad hely maradt

November 5-18: Kína, Yünnan tartomány. Idén kezdünk hozzá Kína megismeréséhez, amelynek nyelvével és kultúrájával jó huszonöt éve foglalkozom. Első utunk Kína egyik legszebb és legarchaikusabb, történelmi emlékekben és természeti szépségekben leggazdagabb vidékére vezet, a tibeti hegyek alatt fekvő Yünnan tartományba, a kínai tea hazájába és a legtöbb kis kínai nemzetiség falvaiba. Festői teaföldek és rizsteraszok, hegyi kanyonok, még érintetlen történelmi városkák (érdemes megtekinteni tíz éve kint vásárolt, kínai nyelvű Yunnan-útikönyvem fotóit). • Repülőjegy kb. 600 euro oda-vissza, részvételi díj kb. 1000 euro.

December 6-10: Róma titkai. Az előző évek nagy sikerű Róma-túráinak megismétlése során bejárjuk a reneszánsz és barokk óvárost a Tiberis kanyarulatában, felkeressük a legfontosabb templomokat, palotákat és tereket, a kétezer éves gettót, a századfordulós városrendezés által meghagyott zugokat, végigjárjuk a középkori zarándokútvonalakat, kirándulunk a campagnára. Az öt nap alatt igyekszem sűrítve átadni mindazt, amit egy évet Rómában élve és azóta is gyakran visszajárva megismertem, s emellett megadni a magáét a kávézóknak, trattoriáknak és sziesztaidőben templomlépcsőn üldögélésnek is, amelyek nélkül nem lehet megismerni Rómát.


21 megjegyzés:

Tamas Deak írta...

Lehet, hogy a 29-30-i hétvége engem érdekelne :) minden attól függ, hogy mikorra tudom beszervezni magamnak a Szarajevót, megfejtendő a számtalan rejtélyt, amit blogoltunk a nyáron.
Viszont amiben én nagyon benne lennék: egy tavaszi (vélhetően jó idős) Lemberg akárhány-nap plusz/vagy környékbeli Kresy-túra. (Luck, Tarnopol, Stanislawow/Ivano Frankovszk, ilyenek.) Illetve, ezt akár megszervezhetjük első világháborús emléktúrának is.
És hát ugye az sem kizárt, hogy van még Zsovkvához hasonló csodagyöngyszem ott a környéken.

Studiolum írta...

Van bizony, nem is egy, épp a Kresyben. Nagyon is lehetne a stétl-túra nyugat-ukrajnai ágát lengyel reneszánsz emlékekkel összekötni. Év végéig kidolgozom, meghirdetem!

Rafael Balázs írta...

És Moszkva? Bevesszük? Mi nagyon mennénk!

Studiolum írta...

Moszkvát eddig csak Stanislaw Żółkiewskinek és Napóleonnak sikerült bevennie, hát legyünk szerények! :)

Amúgy lehetne, csak azért Moszkva nem Lwów, hát olyan nagy szervezést igényelne, hogy idénre már nem merném bevállalni. De ha van rá igény (meg szakértő segítség!), jövőre szívesen!

Tamas Deak írta...

Kb. 33 másodperccel ezelőtt realizáltam agyilag, hogy én Lvivben a Nyugat Ukrajna kastélyai túratervekkel c. könyvet vettem meg. Mennek nemsoká a digitalizált térképek

Dorka írta...

Egyre inkább be vagyok sózva a krími úttól. A "mindenki maga gondoskodik a repülőjegyről" azt jelenti, hogy 23-ra bármilyen társaságnál, bármilyen járatra vegyünk jegyet? Vagy van valami tuti olcsó, megbízható beszerzési forrás?

Studiolum írta...

Nem, nem! Amíg össze nem jött a kellő számú társaság, úgy, hogy egyáltalán biztos legyen az indulás, illetve meg nem állapodtunk a végső időpontban (mert egyelőre néhány napos ingadozással több javaslat is van, és a repülőjegyektől is függ), addig fölöslegesen senki ne vegyen jegyet. Néhány nap múlva, amikor aug. 20. után már ki-ki jön vissza nyaralásból és ismét olvassa a netet, véglegesen/részletesen is meghirdetem a Krímet, és akkor válik el, megyünk-e, hányan és mikor.

Repülőjegyet folyamatosan kutatunk, van már olcsó változat, ezt javasolni fogom, de csak akkor vegye meg ki-ki, ha már véglegesek a paraméterek.

Dorka írta...

Köszi, akkor addig jegelem magam :-)

Studiolum írta...

Jegelni azért nem kell, hanem épp ellenkezőleg, fűteni a valószínű indulásra, és az egymást követő krími posztokat olvasgatni addig :)

Dorka írta...

Persze, igazából lubickolok a blogok ki nem fogyó hullámaiban :-)

european írta...

Rothenburg-Worms-Speyer?

hegymenet írta...

Van még két hely a máramarosi útra? Mi szívesen mennénk ketten.

Gabor írta...

Nagyon várunk egy idei tervre...

Studiolum írta...

Szerettem volna én is már rég közzétenni ideit, de az ukrajnai események – ahová, illetve Oroszországba terveztem néhány fontosat tavaszra – elmosták azt, ami már elő volt készítve. Most dolgozom újabbakon, és járom le őket. Májusban már remélhetőleg tudok hirdetni új programot, ami persze értelemszerűen legkorábban június végén indulna.

Gitta Paschall írta...

Üdvözlet, a blog lelkes olvasója vagyok, szívesen csatlakoznék a prágai és a római kirándulókhoz. Végigjárnám az Utas és holdvilág útvonalát is, ha nem az iskola első hetében kellene magára hagynom a gyermeket. :-)

gittabenkoe@hotmail.com

Gabor írta...

Tamás, ennek a cikknek van egy égbekiáltó hiányossága.
Két akkord!!!

Orbán S. írta...

Nagy örömömre újra látom a bejegyzéseket , legutóbb két éve kaptam ilyeneket. Igaz, most is minden második- harmadik ér el, de jönnek és ez a fontos!

Gáspár Kerekes-Nagy írta...

Érdeklődni szeretnék, hogy a 2017-es tervek mikor körvonalazódnak, mit lehet tudni esetleg egy iráni útról majdan?

Studiolum írta...

Épp a héten küldöm szét a levelezőlistára feliratkozottaknak, hogy miket tervezek, ki mire jönne szívesen. Ennek alapján állítom össze a novemberben megjelenő naptárat. Irán is lesz benne, több is. Ha szeretnél belefolyni, iratkozz fel a levlistára!

janka írta...

Valamilyen rejtélyes oknál fogva nem tudok feliratkozni a levelező listára, de szeretnék értesülni a jövő évi utazásokról. Mi lenne a megoldás? Előre is köszönöm a segítséget.

Studiolum írta...

Mi sem egyszerűbb. A fent megadott wang@studiolum.com címre kell egy e-mailt küldeni, akár bármilyen szöveg nélkül, és én felírom a listára, amelyre hamarosan küldöm is szét a jövő évi terveket.