Jöjjön velünk!



A Wang folyó túrái olvasóink kérésére nőttek ki a blogból. Immár tizenkettedik éve szervezünk utakat olyan vidékekre, amelyeket jól ismerünk és szeretünk, s amelyek nem szerepelnek a turistairodák reklámjaiban, vagy ha igen, akkor sem ilyen mélyen alámerülve a hely történelmében és mindennapjaiban, a kis utcák szövetében, belső udvarokban, csak helyiek által látogatott kávézókban és kocsmákban: a Mediterráneumba, Kelet-Európába, a Kaukázusba, Iránba, a Távol-Keletre.

Útjaink nem társasutazások, sokkal inkább baráti túrák, csupa kiváló résztvevővel, hiszen mindannyian a blogon keresztül érkeztek. Éppen ez a remek társaság az utak egyik nagy vonzereje. Szinte mindig van valaki, aki bevallja, hogy soha nem akart társasúton részt venni, de a blog kínálatának nem tudott ellenállni. A végén pedig megkönnyebbülten könyveli el, hogy de hisz ez nem is volt társasutazás. Amit igazán nagy elismerésnek tartunk.

A járvány alatt, amíg valódi útjaink szüneteltek, hetente online utazásokat tartottunk, s ezeket az utak újraindítása mellett is folytatjuk. Ezekért és friss híreinkért iratkozzon fel levelezőlistánkra a wang@studiolum.com címen!



Magamról: Dr. Sajó Tamás művészettörténész, fordító, blogger. Berlinben élek, onnan szervezem útjaimat. Tizenöt nyelven beszélek és fordítok. Korábban az MTA-n kutattam és a CEU-n tanítottam. Igazából az általam szervezett utak is peripatetikus egyetemi előadások.

Ajánlom magamat Az élet meg minden hangzó panoptikumban velem készült részletes interjúban, • ennek Elcsúszott idő című folytatásában •  és a G7 iráni interjújában

A járvány után a világ ismét kitárult, de a sok újabb bizonytalanság – konfliktusok, infláció, határzárak – miatt most még csak az első félévre merek pontos túranaptárat hirdetni. A második félévből csupán néhány időpontot hirdetek meg pontosan, olyanokat, amelyekre most kell megvenni a repülőjegyet, hogy még kifizethető árú legyen. A többit még tervezem, és márciustól kezdve teszem őket közzé itt a naptárban, minden alkalommal hírlevelet is küldve róla azoknak, akik feliratkoztak rá a wang@studiolum.com címen.

A legtöbb túra már jól bevált menetrendet követ. Elsőként újra átkelünk a marokkói Atlaszon, és végigjárjuk a berber agyagvárakat, majd ennek az egykor két kontinenst uraló kultúrának a másik arcát nézzük meg Andalúziában. Márciusban két hosszú hétvégét tartunk Rómában és Isztambulban, és újra bejárjuk az Utas és holdvilág útvonalát Velencétől Toszkánáig. Áprilisban-májusban megismételjük a tavaly húsvéti Szardíniát, a kaukázusi és mezopotámiai utakat – utóbbiakat néhány új útvonallal bővítve –, majd nyáron újra kalandtúrát szervezek a grúziai Tusheti-völgybe. Júniusban először a közelbe megyünk, szecessziós túrára Szabadkától Szegedig, és Dél-Csehország középkori és reneszánsz kisvárosaiba, majd aztán a katalán Pireneusok völgyeinek románkori templomaihoz. Augusztusban járjuk be a skót Felföldet, szeptemberben pedig két egzotikus túrát teszünk Kínában, először Kham-Tibetben, aztán Yünnanban, a tea és ló útján. És még legalább hét túrát tervezek augusztustól decemberig, amelyeket még mindig szervezek, és fokozatosan teszek közzé részletesen itt és körlevélben (rövid listájukat lásd a lap alján).

Az utak többsége a biztonság és a jól szervezhetőség kedvéért exkluzív kiscsoportos, max. 9 fős kisbusszal, csak néhány (a városi túrák, Irán, Kína) nagyobb ennél, kb. max. 20 főig.

Gyakran feltett kérdések előre megválaszolva:

Mi van, ha a célország járvány vagy politikai fordulat miatt mégis lezár? Akkor nincs mit tenni, lemondjuk az utat, és a már befizetett részvételi díjakat visszafizetem. A repülőjegyek visszatéríthetőségéről – amelyeket mindig Ti vesztek meg – Nektek kell gondoskodni a megvásárláskor, flexibilisre vagy visszamondhatóra megvásárolva azokat.

Meddig kell jelentkezni az utakra? Ameddig van hely rájuk (ezt az egyes utak leírásának végén mindig naprakészen közlöm). Általában nagyon gyorsan, a meghirdetés után egy-két napon belül elfogynak a helyek, különösen most, hogy ennyire korlátozott a létszám, úgyhogy érdemes gyorsan jelentkezni rájuk.

Mikor kell részvételi díjat fizetni? És mi van, ha meggondolom magam, más programom lesz, megbetegszem? A jelentkezés és a helyfoglalás a részvételi díj befizetésével válik érvényessé, tehát jelentkezés után minél gyorsabban érdemes befizetni, hogy más el ne foglalja a helyet. Visszamondani bármilyen okból – olyanból is, amit az ember vis majornak érez – az utazás előtt három hónapig lehet, ekkor a részvételi díj felét fizetem vissza, utána viszont már semmit. Viszont bárki ajánlhat másik résztvevőt, aki átveszi az ő helyét. Ha az én bármilyen problémám miatt hiúsul meg az út, akkor a teljes részvételi díjat visszafizetem.

A részvételi díjak kétágyas szoba egy ágyára szólnak. Egyedül is jöhetek azért az útra? Igen, egyágyas felárért. Ezt minden egyes útnál külön mondom meg. De azért kérek mindenkit, hogy ha lehet, találjon magának útitársat. Többnyire kis szállodákban szállunk, amelyeknek kevés szobája van. Volt olyan utunk, amely azért hiúsult meg, mert szinte mindenki egyágyas szobát kért, és a kiszemelt helyeken egyszerűen nem volt ennyi szoba. Aki párosával jön – akár kétágyas, akár franciaágyas szobába –, az előnyt élvez a jelentkezésnél.

És milyenek a szállodák? Röviden, jók. Hosszabban, ritkán négycsillagosak, de soha nem spártaiak. Többnyire háromcsillagos szállások, kényelmes fürdőszobás szobákkal, reggelivel. A szállodák listáját az utak előtt a programmal együtt megadom; aki jobbat szeretne, felárért van rá lehetőség, már ha van jobb az adott helyen.

Mekkora csomagot hozzak magammal? Meztelenül jövünk a világra, és meztelenül is távozunk innen. Ehhez képest mekkora csomagra lehet szükségünk egy 7-10 napos útra? Akkorára, amekkorát, ha kell, kézben is fel tudunk cipelni egy lift nélküli szálloda harmadik emeletére, illetve amelyik nem haladja meg egy kilencfős kisbusz szűkös csomagtartójának egykilencedét.

Jelentkeztem, de nem kaptam választ. Mindenkinek válaszolok. Aki nem kapott, az gyanakodjon, és nézze meg a spam-folderét. Csodákat fog találni ott, és nem csak tőlem.

• És egy nagyon fontos kérés az én részemről: Mielőtt az első útra jelentkeznének, olvasgassák egy darabig a blogot és Facebook-oldalát, és hallgassák meg az interjúimat itt jobbra, a képem alatti linkeken. Megtörtént már egy-kétszer, hogy olyanok jöttek az útra, akiknek ismerőseik dicsérték a túrákat, hogy milyen jók. Őnekik azonban volt egy nagyon határozott és kommersz elképzelésük arról, milyen a jó túra, s ezt várták el az úttól, úgyhogy a végén kölcsönös csalódással váltunk el egymástól. Ezek a túrák nem hagyományos társasutak, és én sem vagyok hagyományos idegenvezető. S hogy akkor milyen? Arról, mint Dürer írta Erasmus portréja alá, jobb képet adnak írásaim. Olvassák hát őket, s csak akkor jelentkezzenek, ha a belőlük kialakuló kép tetszik.


Az utak mellett tovább folytatom a Studiolum Szabadegyetem 2020-ban indult előadásait. Ezek tematikája ilyen vagy olyan módon az utakhoz kapcsolódik. Januártól új kurzust kezdek a keresztény művészet kezdeteiről, építészetről, mozaikokról és ikonokról, amelyekből sokat látunk majd római, kaukázusi és közel-keleti útjainkon. Tervezek még előadássorozatot a középkori szimbolikáról, bestiáriumokról, füveskönyvekről, valamint őszi firenzei utunk előkészítéséhez egy nagyon részletes sorozatot Firenze egyes műemlékeiről és gyűjteményeiről. A Szabadegyetemnek most már külön oldala van, ahol közzéteszem a leendő és megtartott előadások programját. Aki nem tud személyesen velünk utazni, az ezeken az előadásokon keresztül legalább virtuálisan velünk tarthat. Az előadásokról és az utakról szóló hírlevélre iratkozzatok fel a wang@studiolum.com címen!

Az egyes túrákra jelentkezni vagy azokról érdeklődni a wang@studiolum.com címen lehet. Válaszként részletes programot küldök minden egyéb tudnivalóval együtt.

Bevált szokás szerint az utakra, ha repülünk, a repülőjegyet ki-ki maga veszi meg, az összes többit én intézem. A részvételi díjak rendszerint a kétágyas szoba egy ágya (többnyire reggelivel), a bérelt busz / helyi közlekedés és a vezetés árát foglalják magukban; ahol ennél többet, azt külön megírom. Aki egyágyas szobát kér, írjon, hogy rákérdezzek a felárra.


2024:

Marrakes és a kasbahok útja, február 22-29. Marrakesből, Marokkó egykori déli fővárosából a Magas-Atlasz folyóvölgyein át ezeréves karavánutak vezetnek le az Egyenlítő környéki aranylelőhelyekhez, s az utakat fenséges berber agyagerődök, kasbahok, és erődített agyagvárosok, ksarok szegélyezik. Négy nap alatt végigjárjuk az Ounila, a Draa és az Ouarzazate folyók völgyét, meglátogatunk több kasbahot és erődített falut, külön figyelmet szentelve a 70-es évekig itt élő kereskedő és ezüstműves „berber zsidók” negyedeinek és emlékének. A kasbah-túrát egy-két napos marrakesi városnézés előzi meg, ahol a palotákon, múzeumokon és a város más emlékein keresztül mélyebben feltárul előttünk e sokszínű és sokrétű régió történelme. Lásd a vidékről írott posztjainkat: Öt palota. Királydráma MarokkóbanMég három palotaA berber zsidók • és összes marokkói posztunk • Hamarosan közzéteszek a blogon egy részletes útleírást is eddigi útjaink alapján, ide is bekötöm majd. • Utazás kilencfős kisbusszal, részvételi díj 1100 euro, Bp-Milánó/Barcelona-Marrakes repülőjegy oda-vissza most kb. 100 euro. • Megtelt

Római hosszú hétvége, március 1-5. Az előző évek nagy sikerű Róma-túráinak nyomán öt nap alatt részletesen bejárjuk Róma óvárosát, a legfontosabb ókori, reneszánsz és barokk emlékeket, külön kitérve néhány „egzotikus” helyszínre, mint a zsidó negyed, a Trastevere külön világa, vagy a Caelius-domb ókeresztény és középkori templomainak gyönyörű füzére. Térről térre, utcáról utcára, szinte házról házra ismerjük meg a várost, úgyhogy még Róma ismerőinek is sok érdekességgel és titokkal szolgálunk. Szállásunk az óváros szívében, a Trasteverén lesz. Míg korábbi sétáinkat Róma kútjaira építettük fel, ez évben elsősorban a keresztény művészet kezdeteit tekintjük végig, az ókeresztény bazilikákat, mozaikokat, emlékeket, a zsidó-szír és korakeresztény város szövetét, annak a folyamatnak a mikrokontextusát, amelynek során egy birodalom kultúrát és ikonográfiát váltott. • Bp-Róma-Bp repülőjegy most kb. 60 euro, részvételi díj 600 euro. • Római posztjainkat lásd itt.Megtelt

Hosszú hétvége Bizáncban, március 6-10. Isztambult turisták tömegei tekintik meg évről évre. No de Bizáncot? Öt nap alatt bejárjuk azokat az ismert és ismeretlen helyeket, ahol még fellelhető a fél évezrede eltűnt Konstantinápoly emléke, ahol a sokmilliós nagyváros forgatagában még titkos zárványokként tovább él a régi Bizánc. Az emblematikus nagy helyszínek – Hagia Sophia, Szulejmán-mecset – mellett felkeressük az elrejtett karavánszerájokat, ahol megállt az idő, megidézzük a népi szentélyek és kis utcák különleges történeteit, az eltűnt lakók – zsidók, görögök, örmények – emlékeit. Ezt a túrát Nacsinák Gergely görög orthodox pap, a görög Konstantinápoly bennfentese és Kálmán Dániel, az oszmán kor avatott ismerője vezetik, én magam is csak résztvevőként leszek jelen. • Bp-Isztambul-Bp repülőjegy most kb. 80 euro, részvételi díj 500 euro. • Isztambuli posztjainkat lásd itt.Megtelt

Az Utas és holdvilág útja Velencétől Umbrián át Toscanáig, március 13-23. Tíznapos túránkon – amelyet első meghirdetésekor a résztvevők egyhangúlag az év legjobb Wang-túrájának neveztek – Szerb Antal regényének útvonalát követjük végig. Velencétől indulva kisbusszal járjuk végig Ravennát, Urbinót – a Studiolum névadó reneszánsz városát – Umbriát és Toscanát, Gubbiót, Assisit és Arezzót, a kora reneszánsz művészet központjait, el Sienáig, valamint – a korábbi, egyhetes utak meghosszabbításával – elkalandozunk Nyugat-Toscanába is, hogy megnézzük, mit látott volna Mihály, ha apja nem vitte volna haza. Az út során Mihályhoz hasonlóan találkozunk a kereszténység előtti világ máig fennmaradt hagyományaival, a hegytetőkre épült sok ezer éves oszk városokkal, az Appenninek csodálatos látványával, a híres „sienai primitívekkel”, újra meg újra átélve azt az epifániát, amely a regény, sőt Szerb Antal számára az élet alapvető szervező elve. Az első útvonal leírása – amelynél az idei már jóval gazdagabb – itt olvasható, Szerb Antal koncepciójáról pedig itt tartottam előadást. • Utazás kilencfős kisbusszal, részvételi díj 1200 euro, amely több vacsorát is magában foglal. Bp-Velence és Pisa-Bp repülőjegy most 140 euro. • Megtelt

Húsvét Szardínián, március 25 - április 2. Szardínia elzárt hegyvidéki városkáiban mintha megállt volna az idő, annyira hagyományos módon ünneplik a húsvétot. Erről többször is írtam: a nagypéntekről, a nagyszombatról, és főleg a húsvétvasárnapi ünnepségről. Az ünnep mellett bejárjuk a sziget hegyi tájait és kisvárosait, őskori kőépítményeit és románkori templomait is, nagyjából ahogy legutóbb tettük. • Utazás kilencfős kisbusszal, részvételi díj 1200 euro, Bp-Cagliari-Bp repülőjegy most kb. 100 euro. • Megtelt

Tur Abdin szír kolostorvidéke Észak-Mezopotámiában, április 8-16. A Délkelet-Törökországban, Mardin és Hasankeyf között fekvő Tur Abdin hegyvidéke az egykor egész Anatóliát benépesítő szír keresztények utolsó menedéke. Az iszlám hódítást, az 1915-ös népirtást és a török hatóságok és kurd törzsek zaklatásait egyaránt túlélt szír, azaz arám lakosság még mindig nagy számban él itt. Máig Jézus anyanyelvét beszélik, s ezeréves kolostoraikat máig szerzetesek lakják. Ezeket a kolostorokat, templomokat, településeket látogatjuk végig ezen a speciális túrán, amelyen kolostorokban szállunk, szír keresztény családok látnak vendégül, szír templomi szertartásokon veszünk részt. A tur abdini kolostorvidékről észak-mezopotámiai felderítő túránk naplójában is írtunk, de egyik legfontosabb helyszínéről külön is beszámoltunk. • Részvételi díj 1500 euro, Bp-Diyarbakır-Bp repülőjegy isztambuli átszállással most kb. 200 euro. • Anatóliai posztjainkat lásd ittMegtelt

Észak-Mezopotámia a szír kolostoroktól Nimród hegyéig, április 17-26. A Tigris és Eufrátesz között fekvő Észak-Mezopotámia törökországi része nyelvek, vallások, kultúrák, egykori birodalmak hatalmas mozaikja az asszíroktól, arámoktól, perzsáktól és görög-rómaiaktól a szír keresztényeken, örményeken, yezidiken át mai kurd és török lakóiig. Gaziantep oszmán kereskedővárosából indulva busszal járjuk be a vidéket, felkeresve Mardin és Midyat fehér kőből faragott középkori városait, a tur abdini asszír kolostorokat, Ábrahám életének feltételezett helyszíneit Urfában és Harranban, a mezopotámiai és latin ókor lenyűgöző múzeumait Gaziantepben, Urfában és Diyarbakırban, és az ókori világ egyik csodáját, Antiochus király síremlékének gigantikus szobrait a Nimród-hegyen. Felderítő túránk naplója itt olvasható, a vidékről hétrészes előadássorozatot is tartottam, amelyet hamarosan bekötök ide. • Részvételi díj 1200 euro, Bp-Gaziantep-Bp repülőjegy isztambuli átszállással most kb. 300 euro. • Anatóliai posztjainkat lásd ittMegtelt

Grúz körút, május 7-15. Grúziát minden évben májusban megyünk bejárni, amikor a hegyek már gyönyörűen kizöldültek, de még nem fakultak meg a nyári hőségtől. Egy hét alatt a rendkívül változatos ország szinte minden szép vidékét bejárjuk, a Nagy-Kaukázus legészakibb völgyétől, Szvanetitől és Ushguli ezerötszáz éves lakótornyaitól Tbiliszi középkori negyedein át a grúz hadi út kolostoraiig. A Kaukázusról szóló posztjainkat itt gyűjtöttük össze. • Részvételi díj 1000 euro, Bp-Kutaiszi-Bp repülőjegy most kb. 100 euro. • MegteltAz út összekapcsolható a következővel:

Örményország, május 14-22. Kutaisziból indulva és Tbiliszinél délre kanyarodva lépünk be az örmény hegyek közé. Korábbi túráink útvonalát követve mindenekelőtt a csodálatos örmény kolostorokat járjuk végig, a grúz határon emelkedő Haghpattól és Sanahintól a Sevan-tó templomain át a déli Tatevig és az Ararát tövében emelkedő Khor Virapig, majd visszafelé Bjniig. Különleges középkori temetőket látunk, az örmény Noratustól a zsidó Jeghegisen át a molokán Bazarcsajig. Jereváni városnézéssel töltött nap után indulunk vissza Kutaisziba, a grúziai határnál megállva Vardzia barlangváros-kolostor-együttesénél. Örmény posztjainkat itt gyűjtöttük össze; lásd még első örmény bejárásunk útinaplóját is. • Részvételi díj 1000 euro, Bp-Kutaiszi-Bp repülőjegy most kb. 100 euro. • Évről évre veszítünk el helyeket, ahová belátható időn belül már nem utazhatunk: így Karabahot, a Krímet, Ukrajnát, Oroszországot, és így tovább. Lehet, hogy Örményország bejárására is ez az utolsó alkalom, mielőtt Azerbajdzsán kiterjesztené rá az eddig csupán felfüggesztett karabahi háborút.

Egykori grúz és örmény kolostorvidék a Van-tótól északra, május 25 - június 2. Északkelet-Anatólia két régi keresztény népnek is őshazája. Itt alakult ki az örmény nép, és itt éltek az 1915-ös népirtásig: itt, a mai örmény határ mellett állnak még mindig egykori fővárosuk, Ani impozáns romjai. És ide vonultak vissza a grúz királyok a 7. századi arab hódítás elől, itt szervezték újjá magukat, itt alakult ki a grúz szerzetesség és építészet, és innen indultak el a 10. században visszafoglalni Grúziát. Emléküket kolostorok, templomok, várak, települések sokasága őrzi. Ezeket járjuk be Erzurumból induló körutunkon, érintve a Van-tó partján fennmaradt örmény emlékeket és az Akhtamar-szigeti székesegyházat, 1915-ig az örmény egyház központját. Felderítő túránk naplója itt olvasható. • Részvételi díj 1200 euro, Bp-Erzurum-Bp repülőjegy isztambuli átszállással most kb. 300 euro. • Anatóliai posztjainkat lásd itt

Szabadka-szegedi szecesszió, június 6-9. A magyar szecesszió egyik legfontosabb központjában részletesen végignézzük a régi Magyarország egyik leggyönyörűbb zsinagógáját és a pompás városházát – mindkettő a Komor Marcell-Jakab Dezső építészpáros főműve –, és az egész óvárost, amely a dualizmus korában vált az ország egyik legszebb, legizgalmasabb központjává. Odafelé megállunk a határ innenső oldalán, a legszebb magyar műemlék könyvtárnál, a kalocsai érsekségen, ahol sok éven át kutattam, visszafelé pedig a patinás palicsi fürdőhelyen, amelynek épületeit ugyancsak Komor és Jakab tervezték. A határon át visszaérve végignézzük Szeged szecessziós emlékeit, amelyek nagy részét szabadkai mesterek építették vagy inspirálták. • Szabadkai posztjainkat lásd itt. • Utazás Pestről busszal, részvételi díj 500 euro.

Dél-Csehország, június 11-17. Pestről indulva kisbusszal járjuk be Brnón, Telčen, Třebičen, Jindřichův Hradecen, Slavonicén, Český Krumlovon, Prachaticén és sok más nyelvtörő helységen át az „aránytalanul sok világörökség-színhelyet” felmutató régiót. Látunk reneszánsz kisvárosokat, középkori zsidó negyedeket, sgraffitós házakat, gótikus kolostorokat, elpusztult német települések templomait, világörökség art deco villát Brnóban és a Moldva számtalan kanyarulatát. Ízelítőnek álljon itt egy korábbi (és rövidebb) utunk közös posztja. • Részvételi díj 900 euro.

Barcelona és a katalán Boí-völgy, június 19-26. Az európai románkor bölcsőjét látogatjuk végig a Pireneusok völgyeiben, ahol minden – összesen tíz – falu és temploma egy-egy világörökség. Barcelonában kezdjük a város bejárásával, és a nemzeti múzeumba összegyűjtött lenyűgöző románkori freskók és faragványok megismerésével, majd busszal megyünk fel a Pireneusokba. Átlépünk a hegység francia oldalára is néhány lenyűgöző románkori és gótikus kolostor és település kedvéért. Visszafelé pedig megnézzük a kiemelkedő ripolli kolostortemplomot és Vic románkori múzeumát. Ez a túra egy olyan tervezett sorozat első darabja, amelynek során az európai románkor leggazdagabb vidékeit járjuk be, s amelyet jövőre folytatunk Dél-Franciaországban. • A katalán románkorról itt tartottam előadást, s egyszer már írtam is az ottani útról, de fogok még addig többször és részletesen is. • Bp-Barcelona-Bp repülőjegy most kb. 100 euro, részvételi díj 1000 euro. • Megtelt

Kalandtúra Grúziában: lovastúra és rafting, július 2-10. Szokásos grúz körútjainkkal szemben, amikor kényelmesen, busszal járjuk be az ország legszebb tájait, erre az útra a vállalkozó kedvűeket hívjuk. Tbilisziből terepjáróval megyünk fel Grúzia egyik legarchaikusabb és legnehezebben megközelíthető vidékére, Tusheti völgyeibe, a Nagy-Kaukázus csecsen-dagesztáni határhegysége alatt. Itt két nap alatt lóháton járjuk be az ősi erődfalvakat, de aki akar, terepjárón is velünk tarthat. A részvételhez nincs szükség lovas előképzettségre, minden szükségeset megkapunk és megtanulunk helyben. Tusheti útleírásunk itt, eddigi összegyűjtött grúziai és kaukázusi bejegyzéseink itt olvashatók. • Részvételi díj, amely minden felszerelést és teljes ellátást is magában foglal, 1000 euro. Bp-Kutaiszi-Bp repülőjegy most kb. 100 euro.

Skóciai körutazás, augusztus 21-30. Edinburghből indulunk kisbusszal, s a déli határvidéki nagy apátságok meglátogatása után a Felföldet járjuk körbe. Nézünk várakat, katedrálisokat és reneszánsz kastélyokat, történelem előtti kőköröket és szigeteket, látogatunk whiskyfőzdét, hajózunk a Loch Nessen, és végigjárjuk a világ egyik legszebb panorámaútvonalát, az észak-skót tengerparton végigkígyózó 500-as utat. A korábbi évek túráinál hosszabb útvonal most három híres szigetet, Orkneyt, Skye-t és Ionát is magában foglal. • Skócia történelméről és műemlékeiről négyrészes előadássorozatot tartottam, itt az első darabja, hamarosan bekötöm a többit is. • Bp-Edinburgh-Bp repülőjegy most kb. 200 euro, részvételi díj 1500 euro. • Megtelt

Tibeti körút Nyugat-Szecsuánban, szeptember 3-15. A történelmi Tibet egy részét – Kham tartományt – a kínai császárság már a 18. században elfoglalta és Szecsuánhoz csatolta. A hegyvidék tibeti lakói – az 1950-ben annektált Tibet tartománnyal szemben – már régen hozzászoktak a helyzethez, és nem lázadoznak ellene, így hát a kínai hatóságok sem zaklatják őket, nem rombolták le kolostoraikat, nem telepítettek közéjük milliószámra han-kínaiakat, nem úgy, mint Nagy-Tibetben. Így aztán a tibeti kultúra és hagyományok sokkal érintetlenebbül maradtak fenn itt, mint a voltaképpeni Tibetben. Ennek a vidéknek évezredes buddhista kolostorait, őrtornyos falvait, erődtelepüléseit járjuk be busszal Chengduból indulva. Az útvonalat 2023-ban kétszer is végigjártuk, Facebook-oldalunkon rengeteg képes tudósítást tettünk fel róla, amelyeket hamarosan önálló útipossztá dolgozok egybe, és ide is bekötöm. • Bp-Chengdu-Bp repülőjegy most kb. 800 euro oda-vissza, részvételi díj 1500 euro. • Az út összekapcsolható a következővel:

A tea és ló útján, Kína Yünnan tartományában, szeptember 18-30. Délnyugat-Kínában, a tibeti hegyek lábánál több ezer éve működik a selyemút egy különleges ága, amelyen a yünnani teát szállították fel Tibetbe, s onnan a pompás tibeti lovakat le a kínai arisztokratákhoz. Az út mentén napi járóföldekre gyönyörű hagyományos kereskedővároskák jöttek létre, amelyek ma is érintetlenül állnak. Utunk ide, Kína egyik legszebb és legarchaikusabb, történelmi emlékekben és természeti szépségekben leggazdagabb vidékére vezet, a kínai tea hazájába és a legtöbb kis kínai nemzetiség falvaiba, festői teaföldek és rizsteraszok, hegyi kanyonok, még érintetlen történelmi városkák közé. Első utunk leírása itt olvasható. • Bp-Dali-Bp repülőjegy most kb. 800 euro oda-vissza, részvételi díj 1500 euro.

A második félévre tervezett további utak, amelyeket még most egyeztetek, és hamarosan beillesztem ide időpontjukat és leírásukat:
 
július: Albánia, Normandia-Bretagne
október: Üzbegisztán, Kappadókia
november: Máramaros-Bukovina, Firenze, Irán
december: Szicília

Ahogy egy-egy utunkat meghirdetjük és felrakjuk ide a naptárba, körlevelet is írunk róla, amelyre érdemes feliratkozni a wang@studiolum.com címen.


23 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Lehet, hogy a 29-30-i hétvége engem érdekelne :) minden attól függ, hogy mikorra tudom beszervezni magamnak a Szarajevót, megfejtendő a számtalan rejtélyt, amit blogoltunk a nyáron.
Viszont amiben én nagyon benne lennék: egy tavaszi (vélhetően jó idős) Lemberg akárhány-nap plusz/vagy környékbeli Kresy-túra. (Luck, Tarnopol, Stanislawow/Ivano Frankovszk, ilyenek.) Illetve, ezt akár megszervezhetjük első világháborús emléktúrának is.
És hát ugye az sem kizárt, hogy van még Zsovkvához hasonló csodagyöngyszem ott a környéken.

Studiolum írta...

Van bizony, nem is egy, épp a Kresyben. Nagyon is lehetne a stétl-túra nyugat-ukrajnai ágát lengyel reneszánsz emlékekkel összekötni. Év végéig kidolgozom, meghirdetem!

Rafael Balázs írta...

És Moszkva? Bevesszük? Mi nagyon mennénk!

Studiolum írta...

Moszkvát eddig csak Stanislaw Żółkiewskinek és Napóleonnak sikerült bevennie, hát legyünk szerények! :)

Amúgy lehetne, csak azért Moszkva nem Lwów, hát olyan nagy szervezést igényelne, hogy idénre már nem merném bevállalni. De ha van rá igény (meg szakértő segítség!), jövőre szívesen!

Tamas DEAK írta...

Kb. 33 másodperccel ezelőtt realizáltam agyilag, hogy én Lvivben a Nyugat Ukrajna kastélyai túratervekkel c. könyvet vettem meg. Mennek nemsoká a digitalizált térképek

Dorka írta...

Egyre inkább be vagyok sózva a krími úttól. A "mindenki maga gondoskodik a repülőjegyről" azt jelenti, hogy 23-ra bármilyen társaságnál, bármilyen járatra vegyünk jegyet? Vagy van valami tuti olcsó, megbízható beszerzési forrás?

Studiolum írta...

Nem, nem! Amíg össze nem jött a kellő számú társaság, úgy, hogy egyáltalán biztos legyen az indulás, illetve meg nem állapodtunk a végső időpontban (mert egyelőre néhány napos ingadozással több javaslat is van, és a repülőjegyektől is függ), addig fölöslegesen senki ne vegyen jegyet. Néhány nap múlva, amikor aug. 20. után már ki-ki jön vissza nyaralásból és ismét olvassa a netet, véglegesen/részletesen is meghirdetem a Krímet, és akkor válik el, megyünk-e, hányan és mikor.

Repülőjegyet folyamatosan kutatunk, van már olcsó változat, ezt javasolni fogom, de csak akkor vegye meg ki-ki, ha már véglegesek a paraméterek.

Dorka írta...

Köszi, akkor addig jegelem magam :-)

Studiolum írta...

Jegelni azért nem kell, hanem épp ellenkezőleg, fűteni a valószínű indulásra, és az egymást követő krími posztokat olvasgatni addig :)

Dorka írta...

Persze, igazából lubickolok a blogok ki nem fogyó hullámaiban :-)

european írta...

Rothenburg-Worms-Speyer?

hegymenet írta...

Van még két hely a máramarosi útra? Mi szívesen mennénk ketten.

Gabor írta...

Nagyon várunk egy idei tervre...

Studiolum írta...

Szerettem volna én is már rég közzétenni ideit, de az ukrajnai események – ahová, illetve Oroszországba terveztem néhány fontosat tavaszra – elmosták azt, ami már elő volt készítve. Most dolgozom újabbakon, és járom le őket. Májusban már remélhetőleg tudok hirdetni új programot, ami persze értelemszerűen legkorábban június végén indulna.

Unknown írta...

Üdvözlet, a blog lelkes olvasója vagyok, szívesen csatlakoznék a prágai és a római kirándulókhoz. Végigjárnám az Utas és holdvilág útvonalát is, ha nem az iskola első hetében kellene magára hagynom a gyermeket. :-)

gittabenkoe@hotmail.com

Gabor írta...

Tamás, ennek a cikknek van egy égbekiáltó hiányossága.
Két akkord!!!

Orbán S. írta...

Nagy örömömre újra látom a bejegyzéseket , legutóbb két éve kaptam ilyeneket. Igaz, most is minden második- harmadik ér el, de jönnek és ez a fontos!

Unknown írta...

Érdeklődni szeretnék, hogy a 2017-es tervek mikor körvonalazódnak, mit lehet tudni esetleg egy iráni útról majdan?

Studiolum írta...

Épp a héten küldöm szét a levelezőlistára feliratkozottaknak, hogy miket tervezek, ki mire jönne szívesen. Ennek alapján állítom össze a novemberben megjelenő naptárat. Irán is lesz benne, több is. Ha szeretnél belefolyni, iratkozz fel a levlistára!

janka írta...

Valamilyen rejtélyes oknál fogva nem tudok feliratkozni a levelező listára, de szeretnék értesülni a jövő évi utazásokról. Mi lenne a megoldás? Előre is köszönöm a segítséget.

Studiolum írta...

Mi sem egyszerűbb. A fent megadott wang@studiolum.com címre kell egy e-mailt küldeni, akár bármilyen szöveg nélkül, és én felírom a listára, amelyre hamarosan küldöm is szét a jövő évi terveket.

Dámka írta...

Ebben mi is nagyon benne lennenk! Adam-Rajczy

Studiolum írta...

Hát akkor küldjetek e-mail címet a feliratkozáshoz.