Jöjjön velünk!


A Wang folyó által szervezett túrákon szinte minden alkalommal van valaki, aki bevallja, hogy soha nem szándékozott társasutazáson részt venni, de a blog kínálatának nem tudott ellenállni.  Amit igazán nagy elismerésnek tartunk.

De hát a Wang folyó útjai nem is hagyományos társasutazások, hanem sokkal inkább expedíciók, olyan ismeretlen vidékek közös felderítései, amelyek nem szerepelnek a turistairodák reklámjaiban, vagy ha igen, akkor sem ilyen mélyen alámerülve a hely történelmében és mindennapjaiban, a kis utcák szövetében, belső udvarokban, rejtett lépcsőházakban, a csak helyiek által látogatott kávézókban és kocsmákban, a helyekhez fűződő emlékekben.

Ilyen közös felfedezésekre hívjuk olvasóinkat ezen az oldalon, amely folyamatosan naprakészen mutatja az általunk – vagy olykor olvasóink által – javasolt utakat, elsőre mindig csak átfogó programmal és hozzávetőleges költséggel, de ha elég jelentkező összegyűlik egy-egy útra, akkor már részletes programot és pontos költségtervet is közlünk róla. Jelentkezni a wang@studiolum.com címen lehet, s ugyanitt iratkozhatnak fel az újdonságokról értesítő levelezőlistánkra is.

Az aktuális útitervek után pedig hamarosan felrakjuk azoknak a helyeknek a listáját is, ahol már voltunk együtt, vagy menni szándékozunk, összegyűjtve alattuk az adott helyről szóló írásaink linkjeit is – amelyek persze folyamatosan gyarapodnak. Úgyhogy nézzenek vissza hamarosan.A 2016-os terveket néhány napon belül, október elején felrakjuk, nézzenek vissza!

2015

• Az új évet prágai hétvégével kezdjük január 2-4-ig (péntek-vasárnap). A több hétvégére tervezett prágai városi séta-sorozatunknak ezen az első alkalmán a régi várost járjuk be házról házra: az Óvárost, külön részletesen az egykori zsidó negyedet, a Kisoldalt, a váralji utcákat, Pohořelec és Nový Svět kevéssé ismert világát. Súlypontjaink: a városnegyedek szerkezete és változásai, a középkori-reneszánsz „Királyi Út” a Lőportoronytól a Hradzsinig, a középkori-reneszánsz utcák és házak története, a 19. század végi nagy városrendezés és eredménye, s a 19-20. századi kereskedelmi, irodalmi és társasági élet egykori színhelyei, különös tekintettel az eltűnt német és zsidó lakókra. Az egykori zsidó városrészben – a mostani Párizsi utca - Široká utca körüli palotanegyedben –, a mai állapotot régi térképekkel, fotókkal és beszámolókkal összevetve rekonstruáljuk a negyed eltűnt, évszázados struktúráját, történetét és életét. Természetesen ahol az útvonal úgy adja, ott nem hallgatunk a későbbi sétákra tervezett témákról sem: a századforduló és a 30-as évek közötti modern építészet emlékeiről, a német és szovjet megszállás, vagy a 20. század végi és kortárs irodalmi és kulturális élet helyszíneiről. Részletek és jelentkezés: Prága titkai és itt: Újév Prágában.

• Első hosszabb túránk Rómába vezet két egymást követő héten, február 25 – március 1., illetve március 4 – 8. között, hogy inkább két kisebb csoporttal járjuk a várost, mint egy naggyal. Az öt nap alatt annyi mindent nézünk meg a városban, amennyit csak tudunk, persze megadva a magáét a kávézóknak, a trattoriáknak, a sziesztaidőben templomlépcsőn üldögélésnek is, amelyek nélkül tényleg nem lehet megismerni Rómát. Bejárjuk a reneszánsz és barokk óvárost a Tiberis kanyarulatában, felkeressük a legfontosabb templomokat, palotákat, tereket és belső udvarokat, áttekintjük az ókori Róma szerkezetét és megmaradt emlékeit, s hogy hogyan formálta át őket a fasizmus birodalmi koncepciója, felkeressük a kétezer éves gettót, külön felkutatva a 19-20. századi városrendezés által meghagyott zugait, kirándulunk a campagnára, végigjárjuk a középkori zarándokútvonalakat, megismerjük az egymást követő nagy reneszánsz és barokk pápák urbanisztikai elképzeléseit, amelyek lépésről lépésre alakították ki a mai Róma arcát. Részletek és jelentkezés itt: Jöjjön velünk Rómába.

További szervezés alatt álló vagy tervezett túráink a 2015. évre:

• prágai és berlini városi séták-hétvégék
• Lembergi húsvét az április 12-i hétvégén
• egy hét Grúzia május 1. körül
• egy hét Albániától Makedóniáig, júniusban
• a tavalyi máramaros-bukovinai túra megismétlése júliusban
• elég jelentkező esetén: látogatás a hegyi zsidók falvaiban az azerbajdzsáni Kaukázusban, augusztusban
• és a nagy dobás: kéthetes iráni út október végén-november elején
• és még néhány más…

A részleteket a blogon is közzétesszük és körlevélben is értesítjük az érdeklődőket. Iratkozzanak fel, nézzenek vissza!

2014

• Idei első túránk, közkívánatra, a tavalyi máramaros-bukovinai út megismétlése és kibővítése lesz. Június 25-től 29-ig (szerda-vasárnap) Nagybánya középkori városán, a magyar impresszionizmus bölcsőjén és a történelmi Máramaros kapuján átlépve járjuk végig Erdély egyik legarchaikusabb vidékének a világörökség listáján is számon tartott fatemplomait és elhagyott haszid temetőit, Máramarosszigetet, a régiónak a Tisza és az ukrán-román határ által félbevágott egykori fővárosát, a szaploncai „vidám temetőt”. Az erdőgazdaság kisvasútjával felvonatozunk a határhegység őserdejébe, hogy délután majd a felrakodott fával együtt térjünk vissza Felsővisó ruszin falujába. Kirándulunk a Lovak vízeséséhez és a Radnai-havasok hágójára. Bejárjuk az ugyancsak a világörökség listáján szereplő, kívül-belül festett bukovinai reneszánsz-kori fejedelmi kolostorokat. Szállásunk az agroturizmusba bekapcsolódott hagyományos parasztgazdaságokban és – ha sikerül időben bejelentkeznünk – a bukovinai kolostorokban lesz. Az öt napos túra részvételi díja (szállás reggelivel + kisbusz + vezetés) a résztvevők számától függően kb. 80-85 ezer forint lesz. Jelentkezési határidő: május  31, s a biztos jelentkezések alapján ekkor tesszük közzé a végleges részvételi díjat és küldjük szét a részletes programot is.

• Második túránkon augusztus 13-tól 17-ig (szerda-vasárnap) Nyugat-Galíciát, a mai Délkelet-Lengyelországot, a középkori és kora újkori lengyel királyság leggazdagabb tartományát, és a lengyel zsidóság hagyományos központját járjuk végig. Utunk reneszánsz városokon és várkastélyokon, stétleken és haszid temetőkön át vezet. Krakkóban állunk meg először, ahol a turisták útvonaláról letérve járjuk be a reneszánsz belvárost, a Wawelt és a Kazimierz zsidó negyedét. Sandomierz középkori városán át jutunk el Lublinba, a középkori lengyel királyság másik központjába és az egykori legnagyobb zsidó városba. Innen a mai ukrán határ mentén lefelé ereszkedve járjuk végig a legszebb városkákat, az ideális reneszánsz Zamośćot, Leżajskot, a haszid zarándokhelyet és Jarosławot, az egykori lengyel zsidó „parlament” székhelyét, le a Kárpátok lábánál fekvő Przemyślig, a Monarchia egykori védőbástyájáig, és a Besszádokig, a mai Lengyelország legvadregényesebb hegységéig, ahol a világháború után kitelepített ruszinok szellemfalvait is felkeressük. Innen nyugatra fordulunk, és többek között Rzeszów, Tarnów és Nowy Sącz reneszánsz városain át jutunk le a Duklai-szorosig, ahol az 1915-ös Gorlicei-áttörés néhány katonatemetőjében is megállunk, majd Bártfán és Kassán keresztül jutunk vissza Budapestre. Tervezett útvonalunk ítt látható. Az öt napos túra részvételi díja (szállás reggelivel + kisbusz + vezetés) a résztvevők számától függően kb. kb. 90-95 ezer forint lesz. Jelentkezési határidő: május  31, s a biztos jelentkezések alapján ekkor tesszük közzé a végleges részvételi díjat és küldjük szét a részletes programot is. Utóbbihoz ízelítőnek érdemes megnézni azt a programot, amelyet ugyanennek a túrának Auschwitzot és Częstochowát is magában foglaló, s ezért nyolc napra tervezett változatára dolgoztunk ki.

2013

Az év első felére tervezett útjaink végére értünk. Jártunk a szecessziós Szabadkán és Tokaj-Hegyalja haszid temetőiben, legyőztük az ukrán kátyúkat Kárpátaljától Csernovicon és Kamenyec-Podolszkon át Odesszáig és vissza, részt vettünk három felekezet húsvétján Lembergben, s az orthodox fatemplomok és festett reneszánsz kolostorok útján újraegyesítettük a két ország között megosztott Máramarost és Bukovinát. Időközben pedig összeállítottuk, lejártuk és megbeszéltük, s most közzétesszük az év második felére tervezett útjainkat, amelyeknek végleges programjához a résztvevők javaslatait is szívesen fogadjuk. A tervezett költségek minden esetben az utazást (busszal), a szállást (kétágyas szobákban) és az idegenvezetést foglalják magukban.

Szokás szerint azt kérem, hogy akit egyik vagy másik út érdekel, kötelezettség nélkül (de azért komoly szándékkal) írjon szombatig, augusztus 3-ig a wang@studiolum.com címre. Ezt követően, a jelentkezők száma alapján tesszük közzé az utak részletes programját, pontos költségét (beleértve az egyágyas szoba felárát is), s a jelentkezés és befizetés határidejét Jöjjön velünk oldalunkon, amely a jobb margóra kirakva állandó utazási naptárként és tájékoztatóként szolgál.

A kelet-galíciai stétlek eltűnt világa, augusztus 25–29. (vasárnap–csütörtök). A Wang folyó utastársai hozzászokhattak már, hogy túráinkon sok olyasmit is felkeresünk, ami már nem létezik, de ez az első olyan alkalom, hogy egy teljes egészében eltűnt világot járunk végig, az egykori zsidó kisvárosok hálóját Stryjtől Sambóron és Żółkiewen át Brodig és Tarnopolig, s onnét le Czortkówon és Buczaczon át a bukovinai határig, körüljárva az egykori Galícia keleti, Ukrajnához került felét. Felkeressük a pusztulófélben lévő gyönyörű temetőket és zsinagógákat, rekonstruáljuk e településhálózat egykori életét és kapcsolatait, felelevenítjük az egykori jeles személyiségek és mozgalmak emlékét. A régió zsidó örökségéről szóló írásaink összefoglalója itt található. Tervezett költség: kb. 80-90 ezer forint.

Lembergi klezmerfesztivál, augusztus 30 – szeptember 2. (péntek–hétfő). Idén már ötödik alkalommal rendezik meg a lembergi klezmerfesztivált, amelyen számos autentikus kelet-európai – ukrán, moldovai, orosz – együttes mellett nemzetközi meghívottak is fellépnek. A hétvégi fesztivál idején a várost is bejárjuk mindazokkal, akik először vannak Lembergben, s kirándulást teszünk az oleszkói lengyel reneszánsz királyi kastélyhoz is. Lembergi műemlék-térképünk és a városról szóló írásaink itt vannak összegyűjtve. Tervezett költség: kb. 60-70 ezer forint.

Nyugat-Galícia: stétlek és udvarházak, október 2–6. (szerda–vasárnap). Augusztusi utunk folytatásaként most Galícia nyugati, Lengyelországnál maradt felét járjuk be, ahol a kulturális és gazdasági központokoz való közelség folytán jobban látszik, mennyire a várak és kastélyok védelmében és kiszolgálására jöttek létre a zsidó települések, ahogy a 17. századi közmondás is tartotta: „nincs lengyel földesúr a maga zsidója nélkül”. Az egykori stétlek hálózatát itt pompás reneszánsz kastélyokkal és királyi várakkal párhuzamosan látogatjuk végig a krakkói Kazimierztől Opatów, Sandomierz, Tarnów reneszánsz zsidó városkáin át Lublinig és a világörökség listájára is felkerült Zamośćig. Felkeressük az első világháború fontos galíciai színhelyeit is, mint Przemyśl erődjét. Tervezett költség: kb. 80-90 ezer forint.

A Krím, október 23-29. (szerda–kedd). Fokozatosan terjeszkedünk Keletre, Odessza után most a Krím-félszigetre jutunk el (és jövőre a Kaukázus következik). Repülővel érkezünk Szimferopolba (a jegyről ki-ki magának gondoskodik, most előre vásárolva kb. 60 ezer forintért lehet kapni Budapestről és vissza), s onnét autóbusszal járjuk be a műemlékekben és lenyűgöző természeti szépségekben egyaránt gazdag, és etnikailag sokszínű félszigetet. Látunk középkori karaita temetőt és zsidó hegyi várost, a bahcsiszeráji káni palotát és ma is működő örmény kolostort Ókrímben, genovai és gót fellegvárat, az orosz arisztokrácia lenyűgöző palotáit a Szevasztopol és Jalta közötti déli tengerparton, orthodox zarándokhelyeket és tatár mecseteket. Tervezett költség (a repülőjegyen kívül): kb. 130-140 ezer forint.

„Világítás” Máramarosban, október 31 – november 3. (csütörtök–szombat). A román vidék egyik legnagyobb ünnepe a halottak napja körüli „világítás” a temetőkben, amikor a temetődombok megtelnek élettel, a távol élők is hazajönnek, s a családok közösen emlékeznek meg halottaikról, gyakran az arra járó idegent is megvendégelve. Ezért ekkor ismételjük meg tavaszi túránk Romániába eső részét: végigjárjuk Máramaros hagyományos fatemplomait, a szaploncai „vidám temetőt”, a máramarosszigeti piacot, a nagybányai skanzent. Tervezett költség: kb. 60-70 ezer forint.

Az ismeretlen Mallorca, január 17-22. (péntek–szerda). Ennek a gyönyörű és archaikus szigetnek – amelyről régi olvasóink tudják már, hogy második otthonunk – az igazi arcát januárban lehet megismerni, amikor egy hónapra megszűnik a turisták áradata, s a sziget egy rövid időre csupán a maga hagyományos életét éli. Az idő ilyenkor is meleg, virágoznak a mandulafák és terem a narancs, s ekkor tartják a települések két jeles eseményét, Szent Antalnak, a földművesek, és Szent Sebestyénnek, Palma védőszentjének ünnepét, igazi mediterrán életörömmel, tűzijátékkal, a Szent Antalt megkísértő maskarás ördögök felvonulásával, éjszakai sütéssel az utcákon és tereken. Emellett bejárjuk Palma óvárosát, a régi zsidó negyedet, a középkori és reneszánsz belső udvarokat, a tengerparti arab városkákat és hegyi udvarházakat, borkóstolást tartunk Binissalemben és áthajózunk a szelíd kék gyíkok szigetére. Mallorcáról írott eddigi beszámolóink itt olvashatók. Tervezett költség (a kb. 70 ezer forintos repülőjegyen kívül): kb. 140-150 ezer forint.

Olvasóink felvetették még egy tokaj-hegyaljai hétvége lehetőségét, a zsidó bor Tokajtól Kassán, Eperjesen, Bártfán át Lengyelországig tartó útjának végigjárását, vagy az egyhetes Csernovic–Kamenyec-Podolszk–Odessza túra októberi megismétlését. Ezekre is van lehetőség, ha elegen jelentkeznek rájuk, különösen ha valamelyik fenti túrára esetleg nincs elég jelentkező, és ezért mást szervezhetünk helyette. Írjanak, kérdezzenek, javasoljanak bátran.


15 megjegyzés:

Tamas Deak írta...

Lehet, hogy a 29-30-i hétvége engem érdekelne :) minden attól függ, hogy mikorra tudom beszervezni magamnak a Szarajevót, megfejtendő a számtalan rejtélyt, amit blogoltunk a nyáron.
Viszont amiben én nagyon benne lennék: egy tavaszi (vélhetően jó idős) Lemberg akárhány-nap plusz/vagy környékbeli Kresy-túra. (Luck, Tarnopol, Stanislawow/Ivano Frankovszk, ilyenek.) Illetve, ezt akár megszervezhetjük első világháborús emléktúrának is.
És hát ugye az sem kizárt, hogy van még Zsovkvához hasonló csodagyöngyszem ott a környéken.

Studiolum írta...

Van bizony, nem is egy, épp a Kresyben. Nagyon is lehetne a stétl-túra nyugat-ukrajnai ágát lengyel reneszánsz emlékekkel összekötni. Év végéig kidolgozom, meghirdetem!

Rafael Balázs írta...

És Moszkva? Bevesszük? Mi nagyon mennénk!

Studiolum írta...

Moszkvát eddig csak Stanislaw Żółkiewskinek és Napóleonnak sikerült bevennie, hát legyünk szerények! :)

Amúgy lehetne, csak azért Moszkva nem Lwów, hát olyan nagy szervezést igényelne, hogy idénre már nem merném bevállalni. De ha van rá igény (meg szakértő segítség!), jövőre szívesen!

Tamas Deak írta...

Kb. 33 másodperccel ezelőtt realizáltam agyilag, hogy én Lvivben a Nyugat Ukrajna kastélyai túratervekkel c. könyvet vettem meg. Mennek nemsoká a digitalizált térképek

Dorka írta...

Egyre inkább be vagyok sózva a krími úttól. A "mindenki maga gondoskodik a repülőjegyről" azt jelenti, hogy 23-ra bármilyen társaságnál, bármilyen járatra vegyünk jegyet? Vagy van valami tuti olcsó, megbízható beszerzési forrás?

Studiolum írta...

Nem, nem! Amíg össze nem jött a kellő számú társaság, úgy, hogy egyáltalán biztos legyen az indulás, illetve meg nem állapodtunk a végső időpontban (mert egyelőre néhány napos ingadozással több javaslat is van, és a repülőjegyektől is függ), addig fölöslegesen senki ne vegyen jegyet. Néhány nap múlva, amikor aug. 20. után már ki-ki jön vissza nyaralásból és ismét olvassa a netet, véglegesen/részletesen is meghirdetem a Krímet, és akkor válik el, megyünk-e, hányan és mikor.

Repülőjegyet folyamatosan kutatunk, van már olcsó változat, ezt javasolni fogom, de csak akkor vegye meg ki-ki, ha már véglegesek a paraméterek.

Dorka írta...

Köszi, akkor addig jegelem magam :-)

Studiolum írta...

Jegelni azért nem kell, hanem épp ellenkezőleg, fűteni a valószínű indulásra, és az egymást követő krími posztokat olvasgatni addig :)

Dorka írta...

Persze, igazából lubickolok a blogok ki nem fogyó hullámaiban :-)

european írta...

Rothenburg-Worms-Speyer?

hegymenet írta...

Van még két hely a máramarosi útra? Mi szívesen mennénk ketten.

Gabor írta...

Nagyon várunk egy idei tervre...

Studiolum írta...

Szerettem volna én is már rég közzétenni ideit, de az ukrajnai események – ahová, illetve Oroszországba terveztem néhány fontosat tavaszra – elmosták azt, ami már elő volt készítve. Most dolgozom újabbakon, és járom le őket. Májusban már remélhetőleg tudok hirdetni új programot, ami persze értelemszerűen legkorábban június végén indulna.

Hajdu András írta...

Lehet valamit tudni már a kilátásba helyezett "lembergi húsvét"-ról? Már csak azért is kérdem, mert az előzetes 2015-ös terv április 12-t említ, holott húsvét 5-én van. :)