Andalúz olivaolaj, last minute


Tolmácsként, idegenvezetőként, kutatóként, kiadóként több mint húsz éve járom már a Mediterráneumot. Több mint húsz éve nem tudok betelni a Mediterráneum ízeivel: a halakkal, amelyek nevét már minden nyelven tudom, csak magyarul nem, a testes, gyümölcsös vörös borokkal, és persze a vidékenként más-más ízű olivaolajjal. Több mint húsz éve már, ha csak tehetem, év végén, az olajszüret idején felveszem a rendelést a rokonoktól és barátoktól, autóba ülök, és lemegyek Marchéba vagy Toszkánába, hogy az urbinói dombság vagy a Val d’Elsa egyik vagy másik ismerős családi gazdaságában vásároljam meg az egész évre szükséges készletet.

Négy éve azonban már nincs erre szükség. Ekkor találkoztam Porrozillóval, a jaéni egyetem rendszergazdájával és úbedai olajfaültetvényessel, aki megismertette velem az andalúziai családi gazdaságok olaját. Az Úbeda alatt elterülő végtelen mar de olivos, az „olajfatenger” a vidék nagy szülöttei, García Lorca és barátja, Antonio Machado révén a spanyol irodalomba is bekerült már; utóbbitól fordítottam a tavaly Mallorcáról érkezett olajról szólva a Vázlatok című verset (a teljeset lásd ott):

Sobre el olivar,
se vio la lechuza
volar y volar.
Campo, campo, campo.
Entre los olivos,
los cortijos blancos.
Y la encina negra,
a medio camino
de Úbeda a Baeza.
az olajfák fölött
a bagoly magasan
száll, egyre száll
mezők, mezők, mezők
az olajfák között
fehér tanyaházak
s a fekete tölgyfa
félúton Úbeda
és Baeza között

A mar de olivos túlnyomó részét kitevő Picual a három legnépszerűbb közé tartozik a Spanyolországban termő több mint négyszáz fajta olajfa közül. Sajátossága a gazdag aromájú, testes íz, a frissen szüretelt olivára emlékeztető, jellegzetesen csípős, kesernyés utóízekkel. Íze áthatóbb, intenzívebb, mint sok olasz olajé, és árban verhetetlenül alulmúlja azokat. Porrozillo beajánlásával most már négy éve a mar de olivos gazdaságait összefogó Unioliva szövetkezettől rendelem az egyre gyarapodó baráti kör számára a hidegen sajtolt extra szűz olivaolajat, ötliteres fémkannákban. A nagy mennyiségnek köszönhetően extra árengedményt kapunk, s így az olaj literenkénti ára szállítással együtt is csak 1700 forint, felével-harmadával kevesebb, mint a hazai nagyáruházakban eredetmegjelölés nélkül kínált, bizonytalan összetételű és jellegtelen ízű olivaolajoké.

Picual

A napokban állt össze az új megrendelés, amelyet csütörtökön kell elküldenem. Az jutott azonban eszembe: mi lenne, ha a Wang folyó olvasóit is részeltetnénk a baráti társaságunk által mostanára már megszerzett extra ár kedvezményéből? Felajánlom tehát, hogy holnap, szerdán öttől hétig (ha valaki nem tud ekkor jönni, írjon a wang@studiolum.com címre) olajkóstolót és feliratkozást tartok olvasóinknak a lembergi megbeszélések során már törzshelyünkké vált Kőleves kertben (Kazinczy utca 35.): ezúttal a lembergi útikönyvek helyett az asztalon álló olajos üvegről és franciakenyérről leszek felismerhető. Rendelni sajnos csak ötliteres kannával lehet, 8500 forintért, mert erre kapjuk az extra árat, de aki nem tud másokkal összeállni egy közös kannára, az se aggódjon. A Picual felbontva is hosszú időn át eltartható hűvös helyen, kiváló nemcsak sütés-főzéshez, hanem salátákhoz, vagy például szárított paradicsom vagy fokhagyma elrakásához is, és ennek íze segít igazán megérteni és megszeretni azt a mediterrán szokást, hogy reggelire egyszerűen csak friss kenyeret mártogatnak olajba, vagy pirítóst hintenek meg vele. Minthogy a megrendeléssel együtt utalnom is kell, az árat a helyszínen gyűjtöm be, s ugyanitt osztom majd ki az időközben megérkezett olajat is 23-án, csütörtökön, miután magam is megérkeztem Odesszából.

(Az uborkával töltött és sokféle más olivabogyót ugyancsak az Uniolivától rendeljük)

10 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Borból nem lesz ilyen ...?

Studiolum írta...

Jó ötlet, gondolkodom rajta! ,)

Petrus Augustinus írta...

5 literes olivaolaj talán majd ha nagycsaládom lesz. :) Inkább engem is a bor foglalkoztat. De mit hallok? Mész Odesszába? Remélem ez még nem AZ út, csak egy kis magánfelderítés! :)

Amúgy egyszer majd tényleg kéne, most kezdem el nagyon megszeretni az olivaolajat (itthon vettet, asszem itáliait használok most is) és az olivabogyót.

Studiolum írta...

Hát álljatok össze egy páran, öt liter elfogy sec perc alatt.

Igen, Odesszába már AZ utat előkészíteni megyek, szállodákkal tárgyalni, éttermeket felderíteni, útvonalakat megszervezni. Lemberg példája azt mutatta, hogy az ilyen előzetes helyszíni leszervezés nagyon-nagyon megéri, pontosabban Ukrajnában enélkül egyszerűen nem megy. Majd külön posztot szentelek annak a rémregénynek, hogy mi várt rám Lembergben, amikor csak rutinból (meg az utazás kedvéért) kiugrottam egy héttel az út előtt ellenőrizni az előzetesen telefonon lefoglalt szállásokat…

Olga írta...

Az utolsó képen látható olajbogyóból is rendeltek most? Ha igen, abba is be lehet társulni, és mennyiért?

Studiolum írta...

Persze. Többféle olajbogyót is rendelünk, a képen látható uborkával töltöttből kicsit (amilyen a tányéron van a kenyér mellett) és nagyot (amilyen a tálban van) (170 ill. 470 g, 1100 ill. 1600 Ft), óriás Manzanilla olajbogyót, (525 g, 1400 Ft), meg fűszeres lében pácoltat (550 g, 1400 Ft) is, kapribogyót (140 g, 1100 Ft) sőt fantasztikus jerezi (sherry) balzsamecetet (250 ml, 1500 Ft) is. Ezeket csak nemrég kezdtük el, még nem rendelünk akkora mennyiségeket, hogy az ár látványosan lecsökkenjen, de minél többen társulunk bele, annál inkább fog!

Studiolum írta...

A tegnap este igazi jó hangulatú blogtalálkozóvá alakult, ahol az olajkóstolás mellett minden egyébről is szó volt. Többek között a tervezett utakról Lembergbe, Odesszába és más egzotikus helyekre… úgyhogy megígértem, hogy még a mai napon felrakom a tervezett utak listáját, és mindenkit kérek, minél előbb jelezze, ha valamelyik érdekli, hogy a létszámnak megfelelően szervezhessem meg.

Aki nem tudott eljönni és e-mailben sem rendelt, de szeretne még, ne keseredjen el. Egyfelől, mivel nyolcas csomagjával kell rendelnünk az ötliteres kannákat, ezért az utolsó nyolcasban van még néhány gazdátlan kanna, ezekre aug. 23-ig, az osztás napjáig lehet még jelentkezni. (Erre is érdemes gyorsan, mert a tapasztalat szerint nem sokáig maradnak gazdátlanok.) Másfelől pedig most már biztos, hogy évente kétszer, sőt háromszor kell rendelnünk, akkora rá az igény (idén is ez volt már a második), úgyhogy hamarosan jön a következő, amely előtt már időben szólok, nem csak egy nappal korábban.

Tervezem azt is, hogy az idei szüret idején frissen préselt, még habzó zöld, csípős, „nyers” olivaolajat is rendelünk, ebbe is be lehet majd szállni. Erről is időben szólok majd.

Studiolum írta...

U.I. Nagy megerősítést jelentett tegnap András beszámolója, aki elmondta, hogy mamája a fenti hírverés olvastán felhívta most Londonban, de korábban hosszú ideig Spanyolországban mesterszakácskodó másik fiát, hogy ismeri-e az általunk rendelt Unioliva Picualt, és mi a véleménye róla. És hát hogyne ismerte volna, és föltétlenül ajánlotta.

Studiolum írta...

Most jöttem meg Odesszából, és azt látom, hogy még nem érkezett meg az olaj, úgyhogy a meghirdetettel ellentétben ma még nem lesz osztás a Kőleves kertben. Rákérdezek a szállítónál, és megírom itt is és kör-e-mailben is az átadás pontos időpontját.

myownblog írta...

Kedves Tamás!

Említetted, hogy lesz a tél vége felé is rendelés. Erről lehet tudni valamit? Rettenetesen hiányzik már a rendes, finom olívaolaj :)