Őszi utak: Lemberg, Szabadka, Odessza


Ha néhány nap késéssel is, de összeállt végre az általunk szervezett őszi utak végleges listája, amelyeket az útiterveknek szentelt oldalunkon vázoltunk fel először. A három út bemutatása előtt essünk túl a fájdalmas részén: a negyedik út, a szeptember végére tervezett kétnapos tokaj-hegyaljai haszid túra elmarad. Nem azért, mert ne jelentkeztek volna rá elegen: épp ellenkezőleg, egy kisbusz megtelt volna, ami azt bizonyítja, hogy ilyen rövid időre és kis költséggel tervezett közeli utaknak éppolyan létjogosultságuk van, mint a többnapos távoliaknak. Hanem azért, mert itteni vezetőnk, Két Sheng – Gyuri öcsém, koppenhágai hebraista – őszi munkabeosztása váratlanul úgy alakult, hogy egyetlen szabad hétvégéje sem lesz. Márpedig ő az, aki úgy ismeri a vidék zsidó múltját és emlékeit, mint a tenyerét, s nélküle a túra messze nem volna ugyanaz. Ezért fájó szívvel, de el kell halasszuk ezt az utat tavaszig. Vigasztaljon érte, hogy akkor már az idei szüret borát is megkóstolhatjuk Tokajban.


A két ukrajnai útra azonban annyian jelentkeztek, hogy nem is kérdés, meglesznek-e. A lembergi út a szeptember 20-23-i (csütörtök-vasárnap) hosszú hétvégén a júliusihoz hasonlóan zajlik: egy-egy napos út oda-vissza, közben odafelé betérünk Drohobyczba (ahol most épp ezt írom a Bruno Schulz kávézóban, szemben az egykori gettó helyén létesített parkkal, annak közepén Sztepan Bandera szobrával), s a másik két nap során bejárjuk az óvárost, az örmény és zsidó negyedet, a szecessziós városrészt, a Łyczakówski-temetőt – a lengyel panteont –, a ruszin faépítészet emlékeit őrző skanzent, meglátogatjuk a janowskai haláltábort, és Zsovkva/Żółkiew reneszánsz városkáját. Szállásunk a szecessziós városrészben lesz, a patinás Sevcsenko – azelőtt Akadémiai – sétány körül, apartmanban, illetve úgynevezett „deluxe hostelben”, ami az ukrán kategóriák szerint exluzív színvonalú szállodát jelent. A részletes programot, útiköltséget és jelentkezési határidőt útioldalunkon, illetve az útnak szentelt Facebook-eseményoldalon tesszük közzé. Kedvcsinálónak érdemes elolvasni az útioldalon összegyűjtött beszámolókat is – különösen a legutóbbit – eddigi lembergi útjainkról.



A sokak által kért odesszai útra egy hónappal később, október 17-23 (szerda-kedd) között kerül sor, hogy a hosszú hétvége miatt minél kevesebb szabadságot kelljen kivenni. Az út autóbusszal két napig tart oda is, vissza is, de közben több izgalmas helyen megállunk, s két szép városban, odafelé a Monarchia-hangulatú Csernovicban, visszafelé a középkorból itt maradt Kamenyec-Podolszkban szállunk meg, utóbbiban extra színvonalú hotelben – szauna, török fürdő, svédasztal, Brezsnyev-kori luxus – abszolút normál áron. Odesszában – ahol néhány hete voltam előkészíteni utunkat – sikerült kiváló színvonalú apartmanokat foglalnom egyetlen házban a város kellős közepén, a városi park mellett, néhány utcára a tengerparti sétánytól, ami azért nagy szó, mert az odesszai szállodák egyébként vagy méregdrágák, vagy nagyon távol esnek a központtól. Innen járjuk be a várost, a tengerparti klasszikus városrészt, a Moldavankát, a zsidó és görög negyedeket, a vasárnapi ócskapiacot. Közkívánatra minden estére (a csernovicit kivéve) szerveztem fakultatív vacsorát is: Odesszában a város három jelentős nemzetiségét képviselő kitűnő zsidó, bolgár és olasz étterembe, hazafelé Kamenyec-Podolszkban pedig a középkori várban berendezett (de ennek ellenére egyáltalán nem procc) ukrán étterembe: ezek várható ára átlagosan 100-150 hrivnya (1 hrivnya=30 forint), fogyasztástól függően. A részletes programot, útiköltséget és jelentkezési határidőt ugyancsak útioldalunkon, illetve az útnak szentelt Facebook-eseményoldalon tesszük közzé.



Végül a két út között, október 4-től 7-ig kerül sor a Mazsike Határtalan Szabadka-programsorozatára, amelynek szervezésében ugyan nem veszek részt, de én vezetem a két szecessziós építészeti sétát Szabadkán és a Szabadka melletti – egykor villamossal elérhető – elegáns palicsi fürdőhelyen. A rendkívül gazdag program részletei az út Facebook-eseményoldalán olvashatók.


A következő napokban és hetekben igyekszem minél több további lembergi, odesszai és szabadkai bejegyzéssel és a Facebook-eseményoldalakon közzétett részletes információkkal is előkészíteni az utakat. Nézzenek vissza, gondolják meg, jöjjenek velünk!


1 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

GÉPHÁZ: A Kőleves VENDÉGLŐ-be gyertek, mert a kert a hideg miatt zárva.