A régi csokigyárbanNagyobb térképen
Studiolum tanácsára mentem el Moszkvában a Krasznij Oktyabr csokigyárban kialakított múzeumnegyedbe. A város központjában, egy mesterséges sziget nyugati csücskében épült ki a komplexum. A XIX. századi német származású csokigyáros, Einem (lásd itt, itt és itt) tulajdonában volt itt minden, amit aztán annak rendje és módja szerint konfiskáltak a szovjethatalom kezdetén. Zamoszkvorecsje felől érkeztem a szigetre a Vízelvezető csatornán (vodootvodnij kanal) átvezető hídon, az első amibe beleütközött a szemem az Udarnyik (Élmunkás) mozi hatalmas tömbje. Szovjet stílus, szecesszióval enyhén fűszerezve, nem is rossz. Mellette a magas rangú pártfunkcionáriusok lakótömbje – a Dom na naberezsnoj (Ház a rakparton), ahogy Trifonov elnevezte. Aztán fáradt lábaimat tovább rakosgatva eljutottam a Bolotnaja naberezsnajára, és megpillantottam a tipikus orosz vöröstéglából készült gyárnegyedet. Bizonytalanul megyek tovább, mert attól félek, hogy előbukkan valami csokimázas másztyer a régi időkből és rámförmed, hogy elfogyott a praliné… De aztán ráérzek a(z) – csoki – ízére, csodálkozva nézegetem a gyár egyes épületrészeinek átalakulását: itt egy kis galéria, ott egy fotóstúdió, amott kávézók, kiállítótermek és dizájnközpontok, de még ökölvívó csarnok is akad. Jól öltözött emberek szállnak ki modern gépkocsikból, már a szovjet korszak után felnőtt új orosz felső középosztály tagjai.


A folyó másik oldalán a Megváltó Krisztus.


Az egyik hatalmas üzemcsarnokban izgalmas plakátkiállítást tekintettem meg.A Lumière testvérek fotómúzeumában a szovjet korszak mindennapjait bemutató tárlat volt, amely után bizton állapíthattam meg, hogy Oroszország nagyobb békében él közelmúltjával, mint Magyarország.A tetőteraszon hipermodern éttermek várják az aranyifjúságot. Az árak? Harapnak, ahogy az orosz mondja, de még mennyire!


Aztán átkeveredek a Berszenyevszkaja naberezsnajára, innen intek búcsút a Vörös Októbernek és a nekem hátat fordító – valóban nagy – Péternek. Régen itt Kolumbusz emlékműve állt, Zurab Cereteli lecserélte a reformcárra. De már megyek is tovább a Patriarsij híd felé, ami a 2008-ban elhunyt II. Alekszij pátriárka emlékére kapta nevét. Ez vezet át a kolosszális Megváltó Krisztus székesegyházhoz.


4 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Hmmm..nem az a szobor története, hogy Kolombusz Kristófnak építette ugyan Ceretyeli, de túl drága volt a spanyoloknak (talán?), Putyinnak viszont megtetszett és Moszkvában megcsinálták I. Péter cárnak?

Kicsit mint (Savoyai) Jenő herceg szobrának modernkori története. :)

pera írta...

Igazad van, Petrus! Nekem ezt ott valahogy így mondták, utána kellett volna pontosan néznem...

Bár azt hiszem a lényegen annyit nem változtat. Maga Péter is egy konkvisztádor volt legalábbis orosz-európai viszonylatban mindenképpen! Igaz, spanyol nadrág helyett állítólag lengyel és magyar viseletben szeretett mutatkozni européerebb bojárjai előtt!

Rafael Balázs írta...

Bár nagyon szeretném látni a Megváltó Kisztus templomát ez a hely nekünk, akkori moszkvicsoknak inkább a Puskin Múzeumot jelentette, meg az uszodát (Abban én soha nem voltam, bizarrul nagynak tűnt, az is volt), attól tartok, illúzióromboló lehet. Már a maga korában is az lehetett, hiszen a XIX. századi megalomán templomépítés terméke volt, de ma... ma nem ilyen templomok épülnek. De ízlések és pofonok, jól tudjuk. De jó lenne még eljutni Moszkvába! Meg Pétervárra...

pera írta...

Azért a fílinget Esztergomban mi jól ismerjük, csak föl kell sétálni a Bazilikához! :)

Hasonló a Szpasza Hriszta is, mintha az egyiptomi piramisok tövében járnál...