Az odesszai ócskapiac


Az odesszai ócskapiac a Moldavanka központjában, a Sztarokonnij, azaz Régi Lóvásár utcán van, noha lovat itt utoljára a fuvaros Pogrom Mendel, Benya Krik atyuskája vásárolt. De hát a neveknek is megvan a maguk története. Az 1795-ben alapított város első állatpiaca még északabbra, az akkori város szélén, a tengerparti Primorszkij sétánytól húzódott a Torgovaja és a Konnaja, azaz Vásár és Lóvásár utcák mentén a Kherszon, ma Újbazár térig. A város terjeszkedésével helyezték át innen 1832-33-ban a Moldavankára a lóvásárt, amely így ugyancsak a Konnaja nevet kapta. Amikor aztán 1850 körül a város növekedése az itteni üres telkeket is elérte, a marhavásárt a Moldavanka ma is külvárosnak számító déli részére helyezték át, s itt is maradt egészen addig, míg a huszadik században a marhák és lovak végleg ki nem szorultak Odesszából. Így aztán volt idő, amikor egyszerre három Lóvásár utca is volt a városban: a Novaja Konnaja délen, a megkülönböztetésképpen Sztaraja Konnajának elnevezett piac középen, s a legrégebbi, a mai Új Bazár utcája északon, amely azóta is az egyszerű Konnaja nevet viseli.

Odessza legfontosabb egykori és mai piacai. Teljes képernyőn

Az első lóvásártér, majd Új Bazár a 19. század végén

A Sztarokonnij piac azonban a lóvásár áthelyezése után sem szűnt meg, s ezt a divat változásának köszönhette. Voroncov herceg, Odessza kormányzója ugyanis épp a Sztarokonnij létrehozásával egyidőben vezette be a versenylovaglást a tengerpart városaiban, Szimferopolban, Jekatyerinoszlavban és Odesszában, ahol ezt a Lanzseron-sétányon és a Richelieu (akkor még Lófuttató) sugárúton űztek a város aranyifjai. A versenylovakhoz pedig vadászkutya és postagalamb is dukált, s ez utóbbi kettőt is a Sztarokonnijon lehetett beszerezni, még azután is, hogy a nagyállatokat az Új Lóvásárra költöztették át: emiatt a piacot Охотный vagy Птичий рынок-nak, azaz Vadász- vagy Madárpiacnak is nevezik mindmáig. Még ma is ez Odessza legnagyobb kisállatvására: a piactér fedett árkádjai alatt hatalmas akvarista- és madarászélet zajlik, a piac körüli utcákon pedig hosszú sorokban kínálják állataikat a kutya- és macska-, nyúl- és baromfi- és mindenféle más kisállattenyésztők.

„Vasárnaponként Jevzel kiáll a vadászsorra, ott árulja galambjait a városi hivatalnokoknak meg a környékbeli gyerkőcöknek.”
Iszaak Babel: Kozák Ljubka



Hanem a Sztarokonnij legnagyobb nevezetessége az ócskapiac, amely vasárnap délelőttönként árasztja el sok száz vagy inkább ezer árus kiteregetett portékájával messze a környező utcákat. A használt ruháktól az autóalkatrészeken át az ál és valódi régiségekig mindenki megtalálja itt, amit keres. Csak ideje legyen rá. Az összes utcát jó ütemben, céltudatosan bejárni sem kerül kevesebbe két óránál; ha pedig az ember meg-megáll, elböngészik a könyvek, régi képeslapok, fotóalbumok között, nyugodtan rászánhatja az egész délelőttjét.




A túláradó választék mellett két nagy előnye van még az ócskapiacnak. Az egyik, hogy az árak még kelet-európai szemmel nézve is rendkívül alacsonyak, ami különösen szokatlan az egyébként az ukrajnai átlagnál jóval drágább Odesszában. A másik, hogy nyugodtan lehet nézelődni, böngészni, mérlegelni: egyetlen eladó sem buzdít vásárlásra, nem tukmálja az áruját, hanem türelmesen bevárja, míg a vevő eldönti magától. S a vevő így szívesebben és valószínűleg többet is vásárol. Én is így vettem, jó pár albumot átböngészve, hat régi családi fényképet, egy eltűnt Odessza tanúit, mindössze kétezer forintért.





Доброй милой Верочке на память от То[…?]A kedves jó Verocskának emlékül T[…]-tól

Egy nagy családi fotóalbum utolsó megmaradt darabja. Az eladó szerint a jobb oldalon ülő hölgyet – akié az album volt –, Rutcsuknak hívták, és a forradalom előtt tanítónő volt Odesszában.



Здравствуйте, Папаша и Мама
Я приехал к Вам
Демьян Е[…] Киев [?]
Чекерес

целует дитятка крестный
как и Вася, Таня, Нина
Üdvözlet, Papuska és Mama!
Megérkeztem Magukhoz
Gyemjan E[…] Kijev [?]
Csekeresz

csókolja keresztfiuk
ahogy Vaszja, Tánya és Nina is


8 megjegyzés:

Rafael Balázs írta...

Irigykedem; csak egyet nem értek: az első fotó macskája tévedt-e az ócskapiacra, vagy az ikonárus tévedt a kisállatok közé, netántán árul ezt is, azt is... hihetetlen hangulatokat ad vissza pontosan Studiolum, ez valóban tiszta Bábel/bábeli világ!

Kinga írta...

A masodik portren a no es a kislany igazabol porcelanbabak. Onnan tudom, hogy nekem is van meg gyerekkorombol egy - ugyanez a kisse pufok arc, lagy vonasok, halvany borszin es nagy, kocos fekete haj.

Studiolum írta...

Hát borzasztó jó beállítás, ha tényleg így van!

Balázs: Minden bizonnyal a kisállatpiacról ragadt itt az ócskapiaci részlegen :)

Különös, de a Te kommentjeidet rendre spamnek tekinti a Blogger, nem tudom, miért. Sebaj, írj csak, én meg rendszeresen előbányászom a spamládából, mint eddig is.

Tamas DEAK írta...

Erről a képről van szó? 99%, hogy nem porcelánbabák. Nagyfelbontásban látszik a pupillájuk, ahogy megcsillan bennük a lélek. Valamit jobb oldani lány kezén a bőr is meghajlik az ujján, ahogy fogja a bal oldali lány kezét - valamint a vállát fogó kézen is igazi a köröm, meg a bőr, ahogy besüpped az izom.

Marguerite írta...

hát, nem hiszem el, hogy szó szerint vettétek!! ;D

Marguerite írta...

amúgy maximálisan egyetértve Kingával, alá is tudom támasztani az állítást.
A szépasszony mama és a kislány is a porcelánbabák dicsőségét emelik. A barátnék itt és itt és itt

Tamas DEAK írta...

Hááát .... (amúgy Oroszországban RaszPutyin óta minden lehetséges, mért is ne hinnénk el.)

Kinga írta...

:-)