A kéményseprők dicsérete


Gyerekkorom óta érthetetlen számomra, miért tartják szerencsehozónak ilyenkor az év utolsó majd első napjaiban a malacot és a kéményseprőt, az újévi üdvözlőlapoknak, szerencsepénzeknek és kártyanaptáraknak ezeket az elmaradhatatlan figuráit. Szilveszteri malacot csak sok évvel később volt szerencsém enni, s azóta tudom, hogy kiadós gyomorrontáson kívül nem hoz mást az új évben. Mióta azonban erdő mellett lakunk, s fával tüzelünk, azóta azt is tudom, hogy a kéményseprő igenis szerencsét hoz az év utolsó hónapjaiban, mert nincs is nagyobb szerencse egy jól szelelő kéménynél ilyentájt, amikor a téli ködök súlyosan megülnek a kéménylyukban, s mindenáron a szobába igyekeznek átirányítani a vaskályha füstjét. A szerencsehozó kéményseprőnek ezt az értelmezését támasztja alá az 1926-ban В защиту трубочиста, „A kéményseprő védelmében” címmel a szovjet gyermekek felvilágosítására kiadott könyvecske is, amelynek főszereplője rendkívül hasonlít a két évvel korábban elhunyt Vlagyimir Iljicsre. Nagyon remélem, hogy ezt akkoriban senki nem vette észre.

Nyikolaj Jakovlevics Agnyivcev: A kéményseprő védelmében

Mese Ivan Andrejevics Maljutyin képeivel.
Moszkva: „Ifjú Gárda” kiadó, 1926

A versek magyar fordítása az egér alatt látható











Jól szelelő kéményt, alá elég tüzelőt, köré minden jót kívánunk valamennyi olvasónknak ez új esztendőben.

2 megjegyzés:

Per Spegulo írta...

Hu, milyen didaktikus mese... :-D
És a трибочист mennyire hasonlít Ленин-re... Szegény gyerekek, még okulni sem tudtak Lenin nélkül, mindenbe belekeverték. Talán még az Új Évet is neki tulajdonították.
A blog készítőinek magam is sokkal szerencsésebb és sikeresebb évet kívánok, mint a 2011-ik volt!

Studiolum írta...

Nem akartam említeni, de van egy olyan gyanúm, hogy itt voltaképpen bújtatott ateista propagandával állunk szemben. A babonaellenes kampánynak ugyanis az efféle, Oroszországban is elterjedt babonák – mint a kéményseprő, aki elviszi a gyereket, szerencsét vagy -lenséget hoz, stb. – leküzdése is célja volt, s az ateizmus múzeumaiban (amely több városban, pl. Lwówban még mindig látható) ilyenfajta plakátokat is kiállítottak. Lehet, a Leninhez való hasonlóság is a (rendszer szempontjából) pozitív képet igyekszik erősíteni.

Ennek ellenére kívánok szerencsés és az efféle árnyak visszatérése nélküli felhőtlen új évet 2012-re!