Prágai kvíz


„Hiába voltak Prágát sokszor megjárt, tapasztalt vezetőink”, írja fotóblogjában antenario, „ha egyszer eltévedtem. Hogy merre jártam, nem tudom. Hogy ezeket a helyeket hogy hívják, azt se mindig. De mindenütt gyönyörű volt. Prága lenyűgöző.”

A fotókat végignézve különös emlékek ébredtek bennem. Én a nyolcvanas évek közepétől jártam Prágába, s a kilencvenes évek elején hónapokon át dolgoztam az ottani nemzeti galériában. Abban az időben ismertem meg igazán azt a várost, amely ekkor ébredezett Csipkerózsika-álmából. Aztán az elmúlt tíz évben sokszor jártam Csehországban, de Prágában alig. E képek láttán olyan kettős látásom támad, mint az egymásra kopírozott „akkor és most”-Fortepan- és Leningrád-képek láttán. Minden ugyanott áll, de semmi sem ugyanaz már.

Játékot hirdetünk olvasóinknak, akikről tudjuk, hogy Prága szerelmesei. Segítsenek antenariónak, a gyenge nőnek, mint erős férfiak/nők és a hely jó ismerői. Mondják meg, melyik kép pontosan hol készült. És hogy melyik galéria, bolt és soha nem hallott nevű söröző mi volt azelőtt, és milyen emlékeik fűződnek hozzájuk. A játékban egykori csehszlovákiai, sőt prágai olvasóink is részt vehetnek. Egyfelől ugyan helyzeti előnyük van, másfelől azonban valószínűleg tőlük várhatóak a leghitelesebb visszaemlékezések. Minden egyes helyesen megtippelt helyet feltüntetünk az alábbi 1910-es Prága-térképen. És hogy valami ösztönző is legyen: ha mind a tizenhat hely megvan, magát a térképet is közzétesszük teljes méretben, nagy felbontásban.




15 megjegyzés:

Sclavus írta...

Nem akarok túlzottan bennfentesnek látszani (nam vagyok az), de azért ezek nem annyira kieső helyek. Aki az átlagnál kicsit többet sétált Prága óvárosában, ezeket a helyeket ismeri.
Bár sokszor az utcák nevét én sem tudnám megmondani.
Azért beszállok a játékba:
Az utolsó kép a Vencel térhez van közel. Az utca neve V kotcích (http://goo.gl/NUX2H)
A Rytírská utca mögött található, ahol a híres Rendi Színház áll. A fotó bal oldalán a Prágai Magyar Kulturális Központ háta látható. Itt a gazdasági bejárat, ill. a vendégszobákhoz nyíló ajtó van. Ez az épület különben két ház összeépüléséből jött létre, a nagyobbik "A két vörös oroszlánhoz" nevet viseli. 1835-ben épült. (http://goo.gl/RtQuB).
Kapcsolódó érdekes és színvonalas olvasmány: http://tandemgrafika.hu/anno/view/30/1

Klassz a bejegyzés, hajrá!

Studiolum írta...

Nem, nem, bocsánat, ha félreérthető voltam: ezek egyáltalán nem kieső helyek. Azt hiszem, mind beleesnek a belvárosnak abba a szűk metszetébe, amelyet a térképből kivágtam. Nem is a különlegességük miatt érdemes megpróbálni elhelyezgetni őket, hanem az emlékek felidézésének öröméért. A játék kedvéért.

Nagyon köszönöm az első találatot, és várom a többit!

Studiolum írta...

és igen, a Prágai házjegyek már hónapok óta itt várja az asztalomon, hogy írjak róla. Most is, miközben ezt írom, szemrehányóan néz rám: „ugye megmondtam, hogy igyekezni kéne”

Sclavus írta...

Én pedig nem kritizálni akartam. Szépek a képek különben, és nem az ő hibájuk, hogy az én szememet annyira bántják a STARBUCKS, RISTORANTE TOSCANO és más hasonló, oda nem illő feliratok. Persze ezekből még mindig kevesebb van, és még mindig kevésbé hivalkodóak mint itthon.

Studiolum írta...

Nem is éreztem benne semmi kritikát. És igen, ezek a feliratok nagy mértékben hozzájárulnak a fent említett „kettős látáshoz”.

Studiolum írta...

Egy nappal a verseny meghirdetése után már három azonosított helyünk van. Nem rossz! Csak tessék, csak tessék, az első próba ingyen van!

Ferkó írta...

A mátrix jobb alsó képe a Károly híd alól készült, az alatta lévő kis vashíd északi oldaláról. A Kampa nevű sziget nyugati határa a Čertovka (Ördög-patak?) nevű csatorna, ami mentén az elmúlt évszázadokban vízimalmok, főként papírmalmok működtek. A legújabb kori ásatások révén :-) egyet megtaláltak közülük. Nem mindig mutatja a nyugalmas, símatükrű arcát. Ilyenkor, főként a tavaszi zöldár idején vadvízi evezősök is megfordulnak benne fellógatott csíkos oszlopokat kerülgetve.

Szedlák Ádám írta...

Elviszem a könnyű megoldást, a Restaurant U Dominikánát, ami szerintem a Jilská és a Jalovcová sarkán van. Ezerszer mentünk el előtte, még el is hoztam magammal a logót fotón (https://lh6.googleusercontent.com/-68_x9XXpoj0/S7kdbwTdGiI/AAAAAAAAAwQ/fLW9BxtMW3k/s640/P1000725.JPG), mert a nyújtózkodó szerzetesből kialakított k betű annyira megtetszett. A lépés persze úgy jött ki, hogy ide sose jutottunk el, mert turista módjára megnéztük inkább az Aranytigrist.

Studiolum írta...

Felraktam az újabb kettőt, nagyon köszönöm! Minden címhez bekötöttem a Google Map Streetview-t is, hogy legalább nagyjából össze lehessen vetni a fényképpel. Már csak tizenegy helymeghatározás hiányzik! Hajrá!

Ferkó írta...

Szolgálati közlemény: eltűnt a képek mátrixa.
Sebaj, így a törzsanyagból dolgozunk. Az ottani 8. kép helye szinte összecsúszik az Ördög-patak helyével. Az Ördög Szálló a csatorna mellett épült. A kép jobb szélén látható a csatorna és a kis híd vaskorlátja. Balra az U Lužického seminařa utca, amin keresztül Franz Kafka emlékmúzeumához lehet eljutni.

Studiolum írta...

Uhh, de marha vagyok, nem nézem meg térképfrissítés után a posztot. de most A Mátrix Visszatért!

Máris rakom be a következő találatot is, már csak kereken tíz hely van hátra, tessék, tessék!

Ferkó írta...

Hogy teljesen le ne üljön a januárban meghirdetett kvízjáték:
Két további kép helye:
- A bamba Svejket ábrázoló kép igen csavaros és félrevezető. A svejkes logo egy most frencsájsz rendszerben működő, régi és jónevű helyekre rátelepülő hálózat része. Ez, kérem, a Zöldfához címzett „Plzensky Restaurant”. Néhány betűtöredék kilóg a trehányul odaszegezett új cégér alól. Felkenték a falra (Svejk háta mögé) a névadó zöld fát, de ez egy nagy renonsz. J. Lada eredeti könyvillusztrációja azt mutatja, ahogyan a kellően beállított örsparancsnok az éjszakai hóviharban hősünkkel a piseki csendőrparancsnokság felé bukdácsol. Semmi zöld fa, meg napvilág.
Ez a söröző a Husziták temploma mellett, a Betlémské námesti és a Husová sarkán áll. Engedve a tömegvonzásnak, amit a Károly híd és az Újvárosi tér között hömpölygő emberáradat szokott képezni, a keskeny utcácskán hamarosan az Aranytigrishez juthatunk, ahol B. Hrabal úr szokott volt…stb.

- A Starbucks coffee felirat az árvíz utáni általános tatarozás során bukkant elő a Malostranské náměstí 28 homlokzatán a villamosmegállóban. Nb. Ha valaki olcsón akar egy prágai keresztmetszetet kapni, itt a kedvező alkalmom. Üljön fel a 22-es villamosra!

Studiolum írta...

Fantasztikus, már be is tettem. No már csak nyolc hely vár megfejtésre, és nem is nehezek! Ne kelljen rossz véleménnyel legyek olvasóinkról.

Ferkó írta...

Előre, hogy Studiolumnak ne kelljen oly rossz véleménnyel lenni olvasóiról!
Legyen a két kép a kariatidás, meg a magányos autós!

Az előbbi a Husová utca északi, felső vége. Igen híres hely, nagy és pompás fogadások és bálok színhelye volt. A maga idejében Mozart és Beethoven zenélt itt a prágai előkelőségeknek. Ez azonban nem a toszkán pizzázó, hanem a szemközti Palazzo Clam-Gallas volt.

A másik kép a Hradzsinból való. A Vár több udvaros, sokszárnyú, az Elnöki Hivatalt is magába záró épületének egy félreeső zuga, művészbejáróval, magányosan várakozó ügyeletes(?) gépkocsival.

Fentiek alapján kéretik az egyetemleges rossz vélemény részleges feloldása!

Ferkó írta...

Küldök egy újabb megoldást a prágai kvízhez, bár látom, ez most olyan csizmaféle az asztalon. A következő néhány hónap vitathatatlanul Lembergé lesz.
A Három kék golyóhoz címzett objektum két szimbólum összecsúszásából viseli a nevét. Európában számos utca, kocsma vezeti vissza a nevét a kékszínű golyóra. A három golyó eredetileg a textilfestés évszázadokig pótolhatatlan indigó golyócskáit jelentette, s mint ilyen, a fűszer- és gyarmatáru kereskedések cégéreként vált ismertté.
Az italméréseket és az egyéb királyi haszonélvezeti jogokkal bíró boltokat ugyanakkor egy szép, kerek, kék színű erszény jelölte, ami idővel szintén kék golyóvá vált a cégéreken.
Jelenlegi sörözőnk eredetileg inkább fűszer- és gyarmatáruk boltja lehetett, és a napjainkig élő ázsiai kapcsolatokra utal a benti ételfogyasztásra buzdító koreai felirat.
A hely a Havelskán található, annak a kiszélesedő szakaszán, ahol gyakran rendeznek a középkori piactéren bódés kirakodóvásárokat. Amúgy a kép a kisebb, a szomszéd utcára nyíló bejáratot mutatja.