A Wang folyó útjai 2018-ban


A Wang folyó túrái olvasóink kérésére nőttek ki a blogból. Immár hatodik éve szervezünk utakat olyan vidékekre, amelyeket jól ismerünk és szeretünk, s amelyek nem szerepelnek a turistairodák reklámjaiban, vagy ha igen, akkor sem ilyen mélyen alámerülve a hely történelmében és mindennapjaiban, a kis utcák szövetében, belső udvarokban, csak helyiek által látogatott kávézókban és kocsmákban: a Mediterráneumba, Kelet-Európába, a Kaukázusba, Iránba, a Távol-Keletre.

Útjaink nem társasutazások, sokkal inkább baráti túrák. Szinte mindig van valaki, aki bevallja, hogy soha nem akart társasúton részt venni, de a blog kínálatának nem tudott ellenállni. A végén pedig megkönnyebbülten könyveli el, hogy de hisz ez nem is volt társasutazás. Amit igazán nagy elismerésnek tartunk.

Friss híreinkért iratkozzon fel levelezőlistánkra a wang@studiolum.com címen!
2018. évi túranaptárunk az előző utak és blogtalálkozók beszélgetései, s az ezt követő levelezések során alakult ki. A résztvevők mondták meg, hová mennének legszívesebben, s a körlevélben kiküldött első javaslatra érkezett szavazatok döntötték el, mit szervezzünk meg ezek közül. Közben néhány útra be is telt a kisbusznyi, 18 főnyi létszám. Úgyhogy aki a jövőben szeretne beleszólni a túranaptár alakulásába, és biztos akar lenni, hogy nem marad le a legnépszerűbb utakról, iratkozzon fel a listára a wang@studiolum.com címen!

Az előző években sok olyan út volt, amelyet csak egyszer vagy kétszer szerveztünk meg, s közben egyre nagyobb lett irántuk az érdeklődés. Idén ezért sok ismerős utat hirdetünk meg újra. Ismét bejárjuk az ismeretlen Velencét, az iráni történelmi városokat, Lemberget és Máramaros-Bukovinát, valamint Albániát. A május, mint mindig, a Kaukázus hónapja, amikor újra végigjárjuk Örményország és Grúzia jórészt ismeretlen nevezetességeit. Ősszel megismételjük a nagy sikerű Utas és holdvilág-túrát Velencétől Sienáig, és a tea és ló útját a kínai Yünnan tartományban. Idén először megyünk a három kultúra meghatározta Andalúziába, szarajevói hosszú hétvégével folytatjuk a Balkán felfedezését, és burgundiai túrával az európai románkori túrák sorozatát.

Túráinkról rendszeresen tartunk előzetes ismertetőket, történeti-művészettörténeti előadásokat, útibeszámolókat is. Ezekről is a fenti hírlevélben küldünk értesítést.

Az egyes túrákra jelentkezni vagy azokról érdeklődni ugyancsak a wang@studiolum.com címen lehet. Válaszként részletes programot küldünk minden egyéb tudnivalóval együtt. Bevált szokás szerint az utakra, ha repülünk, a repülőjegyet ki-ki maga veszi meg, az összes többit én intézem. A részvételi díjak rendszerint kétágyas szoba egy ágya (reggelivel), a bérelt busz és a vezetés árát foglalják magukban; ahol ennél többet, azt külön megírom. Aki egyágyas szobát kér, írjon, hogy rákérdezzek a felárra. Ahol a részvételi díjat csak hozzávetőleg adtam meg, ott ez még függ a résztvevők számától, és az ennek megfelelő végső szállodai ajánlattól.


Január 10-14.: Az ismeretlen Velence. „Apám két épületre korlátozta velencei látogatásait: a Szent Márk bazilikára és a Harry’s Barra”, írja John Julius Norwich, Velence nagy monográfusa. A mai turisták sincsenek másként. Ezen a hétvégén azonban továbblépünk, és sikátorról sikátorra, házról házra, a Lidótól a ma is élő zsidó negyedig bejárjuk Velencét, és megismerjük mindennapjainak történelmét. Részletekért érdemes beletekinteni a tavalyi velencei túra meghirdetésébe, és átnézni Velencéről írott bejegyzéseinket. • Érkezés egyénileg, ajánlottan repülővel, részvételi díj (szállás reggelivel, egynapos bérlet kishajókra, vezetés) 350 euro. • Megtelt.

Február 26 – március 2.: Purim Eszter királynő sírjánál. A bibliai Eszter királynő sírja Hamadánban a legfontosabb zsidó zarándokhely Iránban. Az ő történetéhez kötődő Purim – a „zsidó farsang”, amely idén február 28-ára és március 1-re esik – itt kiemelkedő ünnep. A túrát elsősorban erre szervezzük, de előtte eltöltünk másfél napot Isztambul óvárosában, majd a Teheránba visszafelé vezető úton Szolejmanijében, Öljeitü nagykán mauzóleumánál is (világörökség). Ez az út igazából opcionális „előtúra” azok részére, akik a következő túrán is részt vesznek:

Március 2-12.: Irán történelmi városai. Irán hatalmas és minden részében más-más módon gyönyörű ország. Csak több alkalommal, sok év alatt lehet bejárni. Első találkozásra azonban mindenképpen a történelmi városok tengelye a legjobb, amelyet ezen a túrán végigjárunk, Teherántól Kashanon, a legrégibb kereskedővároson és Abyaneh egykori zoroasztriánus városán, Iszfahánon, a legszebb perzsa városon és Yazdon, a sivatag széli karavánszeráj-városon, a régi perzsa szent helyeken, Pasargadén és Perszepoliszon, majd Shirazon, a költők, a szerelem és a bor városán át vissza (belföldi repülővel) Teheránig. • Repülő Pestről Isztambulon át Teheránba és vissza kb. 300 euro, részvételi díj 900 euro, egyágyas felár 230 euro. A purimi „előtúra” felára 400 euro. • Mindkét út megtelt.

Április 6-9. és 12-15.: Hosszú hétvége Lembergben. Lemberg/Lviv/Lwów Kelet-Európa egyik leggyönyörűbb városa, amit az elmúlt száz év történelmi viszontagságai sem tudtak eltörölni. Az egykori Monarchia egyik legsokszínűbb városát sok nemzetiség – lengyelek, örmények, zsidók, ukránok, németek, magyarok és mások – együtt tették gazdaggá. Építészete éppolyan nagyszerű volt a reneszánszban, mint a szecesszió idején. Ezt a várost járjuk be két egymást követő hosszú hétvégén, amelyek közül az első az orthodox húsvét idejére esik: a soknemzetiségű, sokvallású város görögkatolikus, orthodox és örmény hívei ezekben a napokban nemcsak a templomokban, de az egész városban ünnepelnek. Odafelé felkeressük Drohobycz barokk városkáját, Bruno Schulz szülőhelyét, visszafelé pedig Bolechów zsidó temetőjét, az egyik legszebb és legépebben megmaradt haszid temetőt Galíciában. • Utazás bérelt kisbusszal Pestről Lembergbe és vissza. Részvételi díj 450 euro, egyágyas felár 90 euro. • Mindkét út megtelt.

Április 27 – május 2.: Máramaros és Bukovina. A május elseje körüli hosszú hétvégén már sokadszor térünk vissza erre különlegesen szép és archaikus hegyvidékre a Kárpátok két oldalán. Máramaros völgyeiben a sok száz éves fatemplomokat, Bukovinában a reneszánsz festett kolostorokat járjuk be: mindkét csoport a világörökség része. De utazunk ezen kívül gőzös kisvonaton is az ukrán határhegységben, bejárjuk Máramarossziget soknemzetiségű piacát, megnézzük a szaploncai Vidám temetőt és  elhagyott haszid temetőket is. Szállásaink régi máramarosi tanyaépületekből kialakított exkluzív helyeken lesznek. • Utazás bérelt kisbusszal Budapestről. Részvételi díj 500 euro, amely a szokásosakan kívül a rendkívül bőséges vacsorákat is magában foglalja, ingyen (!) pálinkával. • Megtelt.

Május 4-12.: Örményország és Karabah. A Wang folyó naptárában a május már hagyományosan a Kaukázus hónapja, amikor a hegyvidék tavaszi zöld pompába öltözik. Wizzairrel érkezünk Kutaisziba, onnan a Vardzia völgyén keresztül lépünk be az örmény hegyek közé. Két évvel ezelőtti túránk útvonalát követve mindenekelőtt a csodálatos örmény kolostorokat járjuk végig, a grúz határon emelkedő Haghpattól és Sanahintól a Sevan-tó templomain át a déli Tatevig és az Ararát tövében emelkedő Khor Virapig, majd visszafelé Bjniig. Különleges középkori temetőket látunk, az örmény Noratustól a zsidó Jeghegisen át a molokán Bazarcsajig. Átmegyünk a vadregényes Karabahba, ahol elrejtett középkori templomok mellett megállunk a tartomány egykori fővárosában, Shushiban is. A jereváni városnézéssel töltött nap után indulunk vissza Kutaisziba. Örmény posztjainkat itt gyűjtöttük össze; lásd még első örmény bejárásunk útinaplóját is. • Repülő Budapestről Kutaisziba és vissza kb. 150 euro, részvételi díj 600 euro. Az út a következővel is összeköthető egy kéthetes átfogó kaukázusi túrává:

Május 11-19: Grúzia. Grúziában a nehezen megközelíthető hegyvidék archaikus falvai és kolostorai a legszebbek, ahová szervezett utakat nem szokás vinni: ezért elsősorban ezeket keressük fel egyhetes körutunkon. Útvonalunk a tavalyihoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy Kazbegi helyett idén közkívánatra egy nappal többet szánunk Tbiliszire. Wizzairrel érkezünk Kutaisziba, ahonnét felmegyünk Szvanetibe, Európa legmagasabban fekvő lakott településeihez, majd Tbiliszin át Mtskheta katedrálisához és onnan a grúz hadiútra. Goriban megállunk Sztálin múzeumánál, majd visszafelé meglátogatjuk Chiatura kötélpálya-városát és Katskhi kolostorát. • Repülő Budapestről Kutaisziba és vissza kb. 150 euro, részvételi díj 600 euro. • Mindkét út megtelt.

Június 22-25. és 29 – július 2.: Hosszú hétvége Szarajevóban. A Bosznia magas hegyei között fekvő Szarajevo eredeti perzsa-oszmán neve Saray Bosna, „a boszniai karavánszeráj”, s itt valóban úgy érezni, mintha az oszmán birodalom évszázadaiban megállt volna az idő. A hatalmas bazárban, a mecsetekkel, kis török temetőkkel és régi házakkal teli hegyvidéki utcákban annyira jelen van még az oszmán idők hangulata, mint már Törökországban sem. Ugyanakkor az óváros köré a Monarchia idején szép szecessziós és korai modern városrész épült, amely a jugoszláv időkben is az ország egyik legintellektuálisabb városának számított. A város mára már kiheverte az 1992-96-os ostrom pusztításait, és ma a kortárs építészet egyik legfontosabb balkáni központjának is számít. Hosszú hétvégénken ezt az egyedülálló együttest nézzük végig, s egynapos buszkirándulást teszünk a Neretva folyó csodálatos völgyében Mostarba is. A túrára olyan nagy volt az előzetes jelentkezés, hogy két egymást követő hétvégén is megismételjük. • Repülő Pestről Szarajevóba és vissza kb. 50 euro, részvételi díj 350 euro. • Mindkét út megtelt.

Július 2-10.: Kalandtúra Grúziában. A korábbi túrákon autóbusszal és terepjáróval jártuk be a világ egyik legszebb országának lélegzetelállító tájait. Idén azonban eleget teszünk a leginkább kalandvágyó utastársak követelésének, és egyhetes kalandtúrát szervezünk a Kaukázus leginkább lenyűgöző kettős völgyébe, az orosz határon fekvő Szvanetibe. Először Felső-Szvanetiben gyalogolunk fel Ushguliba, Európa legmagasabban fekvő településére, majd kétnapos lovas túrával megyünk fel az Ushbára, a szvanok szent hegyére. Utána Alsó-Szvanetiben, a Rioni folyón ereszkedünk le raftinggal Kutaisziba. • Repülő Pestről Kutaisziba és vissza ebben az időszakban kb. 200 euro, részvételi díj 700 euro, amelyben a lovaglás és a rafting, valamint a legtöbb vacsora ára is benne van. • Még két szabad hely van.

Augusztus 21-28: Az ismeretlen Albánia. Aki Albániába megy, többnyire a tengerpartot, a fővárost, esetleg a déli országrész műemlékeit keresi fel. Pedig Albánia legszebb része az északi hegyvidék, amely néhány évvel ezelőttig aszfaltutak híján teljesen megközelíthetetlen, a külvilág elől elzárt archaikus vidék volt. Egyhetes utunk legnagyobb részében ezt a vidéket járjuk be autóbusszal. Terepjáróval kapaszkodunk fel a thethi völgy hágójához, félnapos hajótúrán jutunk el a norvég fjordokra emlékeztető Drin-folyón át Valbona romantikus völgyéhez, majd Koszovó két világörökségének, a dečani kolostornak és Prizren oszmán hangulatú városkájának meglátogatásával jutunk vissza Tiranába. Felkeressük Berat oszmán világörökség-városát, Byllis és Apollónia görög városait is, s végül fürdünk is a vlorai tengerpart egyik legszebb titkos öblében. A tavalyi út vázlata (amelynél az idei gazdagabb lesz) itt olvasható. • Repülő Pestről Tiranába és vissza kb. 70 euro, részvételi díj 600 euro.

Szeptember 3-10: Burgundiai románkor. Románkori túrasorozatunkon évről évre az első nagy középkori európai stílus kialakulásának egy-egy bölcsőjét látogatjuk végig szakértő művészettörténész vezetésével, aki én volnék, s ez nekem is egyfajta jutalomjáték, mert ez a stílus volt első és legkedvesebb szakterületem. Tavaly ilyenkor a katalán románkor útját jártuk végig Barcelonától Urgell székesegyházán át a Pireneusokban rejtőző bói völgyig, amelyben nem kevesebb mint tíz világörökség-templom áll. Idén a Pireneusok másik oldalára kelünk át, és a stílus másik bölcsőjét járjuk végig Burgundiában, ahol a hatalmas cluny székesegyház kisugárzásában olyan csodálatos templomok épültek, mint Vézelay, Paray-le-Monial, Saulieu, Beaune vagy Autun: ezeket utánozzák a későbbi compostelai zarándoktemplomok is. Természetesen nem hagyjuk figyelmen kívül a kiemelkedő gótikus és reneszánsz emlékeket és városokat, a kis középkori településeket, a gyönyörű tájakat és a burgundiai bort sem. • Repülő Pestről Párizsba és vissza kb. 100 euro, részvételi díj 700 euro.

Szeptember 13-16.: Hosszú hétvége Lembergben. Lemberg/Lviv/Lwów Kelet-Európa egyik leggyönyörűbb városa, amit az elmúlt száz év történelmi viszontagságai sem tudtak eltörölni. Az egykori Monarchia egyik legsokszínűbb városát sok nemzetiség – lengyelek, örmények, zsidók, ukránok, németek, magyarok és mások – együtt tették gazdaggá. Építészete éppolyan nagyszerű volt a reneszánszban, mint a szecesszió idején. A négy nap alatt bejárjuk a város reneszánsz magját, örmény és zsidó negyedeit, szecessziós városrészeit, és megismerkedünk a fantasztikus lembergi konyhával. Odafelé felkeressük Drohobycz barokk városkáját, Bruno Schulz szülőhelyét, visszafelé pedig Bolechów zsidó temetőjét, az egyik legszebb és legépebben megmaradt haszid temetőt Galíciában. • Utazás bérelt kisbusszal Pestről Lembergbe és vissza. Részvételi díj 450 euro, egyágyas felár 90 euro. • Még néhány hely van.

Szeptember 17-27.: Ashura ünnepe és Irán történelmi városai Egy év múltán ismét Ashura ünnepére, a legfontosabb síita vallási ünnepre érkezünk Iránba. Az ünnepen, mint tavaly is, Kashanban és Nushabadban veszünk részt ottani barátainkkal. Meglátogatjuk Abyaneh egykori zoroasztriánus városát, majd végigjárjuk a legfontosabb történelmi városok tengelyét Yazd, Iszfahán, Pasargade, Perszepolisz és Shiraz útvonalán. Innen belföldi repülővel megyünk vissza Teheránba. • Repülő Pestről Isztambulon át Teheránba és vissza kb. 300 euro, részvételi díj kb. 1000 euro.

Szeptember 28 – október 1. Hosszú hétvége Szarajevóban. A Bosznia magas hegyei között fekvő Szarajevo eredeti perzsa-oszmán neve Saray Bosna, „a boszniai karavánszeráj”, s itt valóban úgy érezni, mintha az oszmán birodalom évszázadaiban megállt volna az idő. A hatalmas bazárban, a mecsetekkel, kis török temetőkkel és régi házakkal teli hegyvidéki utcákban annyira jelen van még az oszmán idők hangulata, mint már Törökországban sem. Ugyanakkor az óváros köré a Monarchia idején szép szecessziós és korai modern városrész épült, amely a jugoszláv időkben is az ország egyik legintellektuálisabb városának számított. A város mára már kiheverte az 1992-96-os ostrom pusztításait, és ma a kortárs építészet egyik legfontosabb balkáni központjának is számít. Hosszú hétvégénken ezt az egyedülálló együttest nézzük végig, s egynapos buszkirándulást teszünk a Neretva folyó csodálatos völgyében Mostarba is. A túrára olyan nagy túljelentkezés volt, hogy a június végi két egymást követő hétvége után most harmadszor is megismételjük. • Repülő Pestről Szarajevóba és vissza kb. 50 euro, részvételi díj 350 euro.

Október 10-14. és október 17-24.: Az Utas és holdvilág útja Velencétől Umbrián át Toszkánáig. Ezen a túránkon – amelyet első meghirdetésekor, 2016-ban a résztvevők egyhangúlag az év legjobb Wang-túrájának neveztek – Szerb Antal regényének útvonalát járjuk végig részletesen. Velencétől indulva busszal járjuk végig Ravennát, Urbinót – a Studiolum névadó reneszánsz városát – Umbriát és Toszkánát, Gubbiót, Assisit és Arezzót, a korareneszánsz művészet központjait, el Sienáig. Az út során Mihályhoz hasonlóan találkozunk a kereszténység előtti világ máig fennmaradt hagyományaival, a hegytetőkre épült sok ezer éves oszk városokkal, az Appenninek csodálatos látványával, és a híres „sienai primitívekkel”. Egy-egy kivételesen szép útszakaszt pedig, akárcsak Mihály, gyalog teszünk majd meg. Az első útvonal leírása – amelynél az idei jóval gazdagabb lesz – itt olvasható. • Repülő Velencébe, majd vissza Pisából Pestre kb. 50 euro (!), részvételi díj 700 euro, amely több vacsorát is magában foglal.

Október 24-29.: Hosszú hétvége Firenzében. Részletes művészettörténeti-történeti vezetés a reneszánsz fővárosában, a Medici-ház bölcsőjében. Szállásunk az óváros közelében, kitűnő hotelben lesz. Innen járjuk be a legfontosabb emlékeket a Duomo, a Signoria és a Santa Croce háromszögében és azon túl, az Arno bal partját, a templomokat, palotákat, tereket és történelmi helyszíneket, és a városon kívüli fontos műemlékeket, mindenütt bőven mesélve történelemről és történelemcsinálókról, művészetről és művészekről. • Repülő Pestről Pisába és vissza, valamint vonat Pisából Firenzébe és vissza kb. 100 euro, részvételi díj kb. 500 euro. • Az útra már most túljelentkezés van, és mivel idén csak egyszer tudom megszervezni, ezért idén elsőbbsége van annak, aki a második Utas és holdvilág-túrán is részt vesz, és össze akarja kötni ezzel.

Október 30. – november 6.: Andalúzia történelmi városai. Andalúzia a mediterrán világ ama különleges helyszínei közé tartozik, amelyeken több nagy kultúra is rajta hagyta kézjegyét. Egyhetes túránkon a tartomány történelmi városait járjuk végig Malagától Sevillán, Córdobán, Granadán és La Rondán át, s részletesen megismerjük arab, zsidó és keresztény múltját, építészeti emlékeit, és máig tovább élő hagyományait. • Repülő Pestről Malagába és vissza kb. 150 euro, részvételi díj 600 euro. • Szinte megtelt, még két hely van.

November 10-24: Utazás a tea és ló útján, Kína Yünnan tartományában. Tavaly ezzel az úttal kezdtünk hozzá Kína megismeréséhez, amelynek nyelvével és kultúrájával jó huszonöt éve foglalkozom. Az út Kína egyik legszebb és legarchaikusabb, történelmi emlékekben és természeti szépségekben leggazdagabb vidékére vezet, a tibeti hegyek alatt fekvő Yünnan tartományba, a kínai tea hazájába és a legtöbb kis kínai nemzetiség falvaiba. Festői teaföldek és rizsteraszok, hegyi kanyonok, még érintetlen történelmi városkák (érdemes megtekinteni tíz éve kint vásárolt, kínai nyelvű Yunnan-útikönyvem fotóit). A tavalyi út leírása itt olvasható. • Repülőjegy kb. 650 euro oda-vissza, részvételi díj 1200 euro. • Már csak néhány hely van.

Az utak közben már szervezzük a következő év túráit is. A jövő évi különlegességek között fog szerepelni a télvégi vietnami-kambodzsai út, kora nyári közép-ázsiai körút, nyári utazás a skóciai felföldön, és évvégi etiópiai út. Emellett megismételjük és bővítjük néhány örökzöld utunkat, mint az Odesszába vezető stétl-túrát, vagy a grúziai és iráni utakat, beljebb hatolunk a Kaukázusban, Törökországban és az archaikus Nyugat-Kínában, kalandtúrát szervezünk az iráni nomádok között, és továbbra is szervezünk hosszú hétvégéket egy-egy városba, Firenzébe, Berlinbe, Isztambulba, Prágába is. A megszervezett utakat fokozatosan tesszük közzé.

Ahogy egy-egy utunkat meghirdetjük és felrakjuk ide a naptárba, körlevelet is írunk róla, amelyre érdemes feliratkozni a wang@studiolum.com címen.

Nincsenek megjegyzések: