Gyermekjátékok


A kezdőkép érthetővé teszi, miért teszem fel ezt a Keb59 pétervári blogjában talált századfordulós gyermekjáték-sorozatot az előző gyerekkocsis bejegyzés után. De a képek nemcsak ehhez kapcsolódnak, hanem például a szibériai „fej vagy írás”-poszthoz is. A cégtáblából ítélve a „fej vagy írás”-t itt „hlava nebo orel”-nek mondták, ahol az orel természetesen nem az orosz, hanem a Habsburg kétfejű volt. Hogy az „einstand”-ot hogy mondták, azt nem tudom. Remélhetőleg nem mondták.


Néhány másik mozgó vagy legalább a helyváltoztatás illúzióját keltő játékról szintén az előző posztban volt szó, vagy egy-két hamarosan következőben lesz.








Az egész gyűjtemény pedig együttesen annak a posztnak a századfordulós ellenpárja, amelyben Brueghel és Gargantua reneszánsz játékairól volt szó, szám szerint kettőtizenötről. Érdekes lenne ezeket is összeszerkeszteni egy olyan nagy Gyermekjátékok-tablóvá, amilyen Brueghelé volt.































A századforduló realista művészének, a fotósnak a kezét azonban megkötötte a technika. Bruegheli tabló helyett, amelyen együtt és egyszersmind külön-külön is láthatjuk a játékosokat, ő csak egyenként tudta felvenni őket. A tablót fejben megszerkeszteni már a mi dolgunk.

„Ne mozogjunk, kérem, kezdünk!”

Nincsenek megjegyzések: