Velikie veliki


Emlékeznek még a Nap és a Hold titokzatos lovagrendjére, akik a Gesta Romanorum századai óta két keréken jártak a had előtt, s kedves kerékpárjukkal temetkeztek a 12. században Oroszlánszívű Richard vára, Château-Gaillard falai alatt? Akiknek címerét a legjelesebb 15. századi címereskönyvek őrzik, s drótszőrű paripáját Van Eyck, Botticelli és Holbein ecsetje örökítette meg?

Nos, a lovagok végre kiléptek az ezeréves homályból. Borisz Indrikov meghívásának eleget téve – aki, mint emlékeznek, elsőként fordította le a felfedezésükről szóló cikket a Scientific Archevelogy máig egyetlen hozzáférhető példányából, majd ezt további tudós kommentárokkal is kiegészítette – a Moszkvai Állami Humánegyetem múzeumi központjában mutatkoztak be a nagyközönség előtt tegnapelőtt délután négykor. Fáklyás felvonulás után lovagi tornát tartottak, bárddal mérték a húst, kupával Château-Gaillard borát és megállás nélkül játszották zenéjét:


Gaillard. A Mvsicqve de Ioye CD-ről. Jordi Savall, 1987. 0’58”

Hatalmas Cangák
Borisz Indrikov művészeti-történeti projektje.
Megnyitó május 17-én 16.00-kor
A kiállítás nyitva május 18-tól június 10-ig 10.00-től 17.00-ig vasárnap és hétfő kivételével.


Borisz Indrikov így nyilatkozik a kiállításról:

„A „Velikie veliki” projekt, mint minden jó dolog a Földön, a szerelem gyümölcse. A Bicikli iránt érzett szerelemé.

A bicikli, az emberi civilizáció legegyszerűbb, s talán leghatalmasabb találmánya szintén a szerelem gyümölcse volt, a szabadság iránti szerelemé. A kóborlás vágya, a távolság hívása és a gyorsaság varázsa csak ezután következett. Kezdetben volt a vágy a szabadság iránt, a világgal való egység iránt, minden közvetítő nélkül – csak Te és a Föld!

És azonkívül… lehetetlen ellenállni a bicikli szépségének. A kormány kecses ívének, a váz eleven geometriájának, a bőr nyereg ragyogásának… A két kerék, mint a Nap és a Hold az égen, örökké követi egymást… A kerékpár a legmagasabb művészet méltó tárgya. Az ember a művészeten keresztül fejezi ki szeretetét a világ iránt, s az alkotás minden pillanata újra felfedezi a világot. Felfedezni a kerékpárt annyit tesz, mint teljesen új szemmel tekinteni erre a világra. Erről szól a „Velikie Veliki” projekt.”





„A Velikie Veliki” projekt 2006-ban indult útjára. A munka három évig tartott, s a „Szenzációs lelet Château-Gaillard várában” című cikk megírásában kulminált, amely 2009 májusában látott napvilágot az interneten (http://indrikov.com/richard.html, magyar fordítása: http://wangfolyo.blogspot.com/2009/05/in-velox-libertas.html). Az elmúlt két évben közel félmillióan olvasták a világ legkülönbözőbb országában. Angol, spanyol és magyar fordítását nagy nemzetközi portálok idézték.

A „Velikie Veliki” kiállítás felavatása az egyetem falai között új mérföldkövet jelent a projekt történetében, s rávilágít az oktatásban kiaknázható lehetőségeire. A kiállítás egyik feladata, hogy a történelmi misztifikáció egy példáján keresztül felébressze a diákok érdeklődését a történeti kutatás iránt. A kitalált tárgyak bemutatása a történeti leletek figyelmesebb tanulmányozására kell indítsa a jövő régészeit. A tudományos benyomást keltő szöveg arra kell ösztönözze a hallgatókat, hogy jobban megalapozott tudományos szövegeket írjanak, hogy ne dőljenek be a manipulációnak, hogy ellenőrizzék és elemezzék az információkat, s hogy ne váljanak a kvázi-tudományos benyomások áldozatává. Ez a kiállítás egyfajta megelőző védőoltás kíván lenni az áltudománnyal szemben.”





A kiállítás régi zenéjét szolgáltatja az Artificis Plateae minnesänger-együttes
Jurij Gabrov vezetésével

Bassedanse. A Mvsicqve de Ioye CD-ről. Jordi Savall, 1987. 3’05”









A kiállítás Facebook- és vkontakte-oldala és teljes fotógalériája

Borisz Indrikov: www.indrikov.com

1 megjegyzés:

M. Fehérvári Judit írta...

Egyszerűen imádni való a képanyag és a magas nívójú írás is! Ragyogó munka mindkettő! :-)