Vox populi


Az orosz Banksynak titulált Шарик – „Léggömb” –, aki a krími Szimferopol üres falait tölti meg alkotásaival, az utóbbi hónapokban az orosz net egyik sztárjává vált. Noha graffitijei nem annyira szellemesek, sem nem annyira kidolgozottak, mint névrokonáéi, nagy helyzeti előnyük, hogy kifejezetten a mai orosz valóság toposzait ábrázolják: a maffiózó menedzsert, akinek mindenki másról megvan a tömör véleménye (хуй = fasz), a Coca-Colával jelképezett Nyugat térhódítását, a hatósági erőszakot, a minden ideológiából való kiábrándultságot, és így tovább.



Az alábbi graffiti mintha a tízes sorozat utolsó darabjára adna vizuális választ. Sztálin, a Gazda – „aki alatt még rend volt”, „aki naggyá tette a Szovjetuniót” – visszatér, és az orosz népet megnyomorító minden ideológiát és külföldi mételyt elsöpör, ahogy az öntudatos munkás tette annak idején a forradalmi plakáton.

Sajnos ez a graffiti is a mai orosz valóság egy népszerű toposzát fogalmazza meg. Méghozzá egyre népszerűbbet.


6 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Szomorú-szomorú. Én is ezt a tendenciát látom. Sajnos mindenütt a világban úgy veszik, mintha Oroszország 1917-ben jött volna létre (orosz tanszékek, szuvenírek stb.). Pedig nem. Akkor halt meg.

Benjamin a Vörösmacska írta...

Sajnos egyre nagyobb teret hódít, ez a "rendre" törekvés
Kérdés,: a fejekben mikor lesz végre rend?

Studiolum írta...

Könnyedebb válasz: a növekvő külső rend a fejekben nem lévő rend pótszereként szolgál.

Súlyosabb válasz: úgy tűnik, most olyan kort élünk világszerte, amikor erősödik a tömeges igény a külső és felülről vezérelt rend iránt. Nagyon sok ponton hasonlít ez a helyzet a késő 20-as, korai 30-as évek Európájára. Nem lenne jó, ha a következményei is hasonlóak lennének.

Petya írta...

Igen! Ez egy óriási veszély!

Felfordított Lelőhely írta...

Banksy Magyarországra emigrált:

http://startdesign.hu/lelohely/entry.php?vwEntryId=228

Studiolum írta...

Nem Maliba? + + :)

De jó a poszt, a freskó meg a blog is!