Sztuka



Ricardo Malerba: Corazón de artista. Tangó a Sztuka (ejtsd: Stuka) kávéházból


A lembergi Штука monarchiabeli kávézó – amelynek zseniális honlapját az is nézze végig aki nem olvassa a cirill betűket – vélhetően kívül-belül hamar ki lesz elemezve Studiolum billetyűzetéből. Az egyik kép azonban, amely az ablak mellett függ a falon, megérdemli azt, hogy e kávézóval most más szempontból is foglalkozzunk egy kicsit.


Figyeljük meg a balra, az ablak mellett kivehető katonai portrét. Ez egy eredetileg nagyon sok részből álló széria tagja volt.

Klaudius Freiherr von Czibulka (1862?-?)

Oskar Bruch 1915-ben rajzolta végig – vélhetően krétával – a szinte teljes K. u. K és német főtisztikart. A hadtörténészek számára felbecsülhetetlen értékű képsorozat pontos leírásán felül érdemes ide is kattintani, ahol egyetlen lapon is meg lehet tekinteni az összes portrét.

Oskar Bruch (1869-1943)

Itt csupán egy kis szubjektív válogatás következik a legérdekesebb fejekből.

Eduard Freiherr von Böhm-Ermolli. Az ő vezetésével foglalták el a Monarchia csapatai Ukrajnát 1918-ban.

Artur Freiherr von Bolfras, Ferenc József kabinetirodájának vezetője

Svetozar Boroevic. Ő vesztette el súlyos véráldozatokkal a Piave menti ütközetet,
többek között azért is, mert nem fogadta el a „fiatal” flottaparancsnok
Horthy Miklós haditervét, aki a Pó folyón alacsony merülésű
hadihajókkal hátba támadta volna az olaszokat.

Anton Höfer. Az ő neve alatt adták ki a Monarchia hadijelentéseit.

Kövess Hermann. A kötelező bajuszviselés alól pikkelysömöre miatt egyetlenként felmentést kapott.

Erik Edler von Merizzi. Az ő sebesülése miatt változott Ferenc Ferdinánd
szarajevói programja, ami a merényletetet lehetővé tette.

Eduard Graf Paar, Ferenc József főhadsegéde

Frigyes főherceg, a haderő hivatalos parancsnoka Ferenc Ferdinánd halála után

Károly Ferenc József főherceg, trónörökös

Karl Graf von Kirchbach auf Lauterbach

Julius Kaiser

József Ferdinánd főherceg

12 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Wow, erre van valami forrásod esetleg, hogy nem hallgatott Boroevic Horthyra? Úgy értem, hogy lehetett 1918-ban bármit is visszautasítani? Ha a taljánokat ütjük, akkor még...dehát ez már történelmietlen feltevés..

Tamas DEAK írta...

Van, emlékeim szerint Csonkaréti Károly "Császári és királyi hadihajók" című könyve idézi ezt (asszem Konek Emil visszaemlékezését) mely szerint Horthy egy levelet küldött ezzel a tervvel május végén Boroevicnek, akit vélhetően idegesített az, hogy Horthy számtalan főtisztet megelőzve került flottaparancsnoki pozícióba, így egy eléggé "lekezelő" hangú levélben válaszolt, lényegileg azt, hogy már logisztikai okokból nem tudja ezt kivitelezni, és a levél végén "sok sikert kívánt a fiatal főparancsnoknak" (na ez volt a lényeg.)
Ehelyett jött aztán a szerencsétlen Szent István csatahajós "töketlenkedés" ...
Akarok én erről majd egy pontos posztot írni, csak nem most - várom hogy lecsendesüljön ez a közéleti horthyzás, nekem nem hiányoznak a trollok a Wang folyón.

IttasKöltő írta...

Hinnye milyen sokan vannak ezek közül ugyanabban a rangban :)

Bébé írta...

Akkor attól tartok Deák Tamás bejegyzésére még egy darabig várnunk kell... :-(

Studiolum írta...

Szerintem Tamásnak nem kéne zseníroznia magát, nehogy már a trollok szabják meg, miről lehet írni a Wang folyón és miről nem. Majd én gondoskodom a purgálásukról, mint eddig is tettem. Örvendetesen ritkán volt rá szükség, teszem hozzá: a trollok jobbára kerülik a Wang folyót, mint a szenteltvizet.

Tamas DEAK írta...

Akkor megígérem, hogy másfél hónapon belül meglesz a poszt (addigra a pártélet is talál magának más gumicsontot) annyi idő úgyis kell a forráskereséshez meg az újraolvasáshoz.
Addig is Тільки ві Львові, Только во Львове, Tylko we Lwowie !

Kinga írta...

Milyen szep rajzok!
Es milyen kulonos, hogy a portrefenykepezes aranykoraban a vezerkar ezeket megrendelte. Az otlet biztos a Monarchia vezetesenek konzervativizmusat tukrozi. Vagy szentimentalizmusat?

Tamas DEAK írta...

Szerintem ez simán divat volt akkoriban, nálunk a zseniális és méltatlanul elfelejtett Lühnsdorf Károly rajzolgatta végig az aktuális miniszterelnököket és egyéb közéleti szereplőket egészen 1941-42-ig.
Szóval akkor lesz egy harmadik poszt is, már látom :)

a tambovi farkas írta...

kötelező volt a bajusz?! mik vannak.

Tamas DEAK írta...

Bizony. Sőt a mai hippiket megijesztendő : a hajhossznak is 3-6 cm között kellett lennie.

Petrus Augustinus írta...

3-6? Nem lehetett 2cm? Hisz v. József Ágost m. kir. herceg is volt kopasz is. Amúgy szerintem is nyugodtan mehet a bejegyzés, ez a Horthy nem az a Horthy akiről ma a közéleti horthyzás megy, ez az 1918 előtti Horthy. :)

Tamas DEAK írta...

Szerintem az ilyen átlagos érték lehetett. Nyilván aki megpróbálta mondjuk Frigyes főherceget megkurkászni, József Ferdinánd szép szakálláról nem is beszélve, az sokkal rosszabbul járt volna mint Svejk, aki mégis beismere a szarajevói gyilkosságot, noha az még csak egy verést sem kapott ...