Lembergi mesék


A lwówi főpályaudvar előcsarnokában sorban állva, hálókocsi-jegyért visszafelé Budapestre. A hálókocsijegy-mizéria a szocialista hiánygazdálkodás egyik utolsó bástyája a nyugati árukkal amúgy már bőven elárasztott Lwówban. A visszafelé-jegyet csak ott lehet megvenni, de muszáj mindjárt megérkezés után, mert az utazás napján már biztosan nem lesz. Mellettem a belföldi pénztárban álomszerű helyekre kérnek jegyeket: Kherszon, Szimferopol, Odessza. Szívesen állnék át oda én is. Az előcsarnokban egy lány kiejti a kezéből a visszajáró aprót, a hrivnyák szép ívben messze gurulnak. A bejárat felől tagbaszakadt ukrán férfi tart nyílegyenesen a pénztár felé, azzal az öntörvényűséggel, amellyel az ukrán férfiak a nőket is fellökik az utcán, ha nem térnek ki időben. A hrivnya és a férfi pályája keresztezi egymás. A férfi rálép a guruló hrivnyára, lehajol érte, felveszi. Körül se nézve zsebreteszi, és ugyanazzal a lendülettel folytatja útját a pénztár felé.


A harmincegyes busz megállójában csontos arcú vidéki lány jön oda tudakozni a marsrutkáról. „Nem tudom, nem vagyok idevalósi”, mondom. „Hát honnan?” „Magyarországról.” „Magyarországról??? Hol van az?” „Határos Ukrajnával”, mondom. „Ukrajnával Lengyelország határos”, állítja határozottan. „Varsó. Varsóban már voltam. Magyarország Varsóban van?” „Nem”, mondom. „Az egy másik ország, délebbre.” „Ott is lengyelek élnek?” „Nem, magyarok”, mondom. „Magyarok, magyarok…”, ízlelgeti nevetve az új szót. „Miféle emberek jönnek ide hozzánk!”


Fest söröző, lefelé ereszkedve az Alsóvár alatti apartmantól, ahol a hétvégi klezmerfesztivál-túra vendégeinek fele fog megszállni. Kicsi, csak egyféle sört csapolnak, kávéjuk nincs, minden este tele van fiatalokkal. A falakon régi lwówi fotók és újságok. A főhelyen, a pincelejárat fölött túlméretezett aranyozott keretben a Lvivi Hírek 1944. június 18-i száma a már két hete tartó normandiai partraszállás térképével. Vezércikke: „Az SS-hadosztály soraiba állni az egész ukrán nép érdeke!”


16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó utat, sok-sok élményt kívánok a lembergi kirándulás résztvevőinek.
Remélem, hogy lesz tüzetes beszámoló rengeteg fényképpel.

Petrus Augustinus írta...

Ez egyébként teljesen hihetetlen, hogy nem tudják, hol vagyunk Lembergben... Mert az egy dolog, hogy tőlünk Jamaikában megkérdezték, hogy Magyarország Németországban van-e.. Egyébként érdekes: azt mondod, hogy 'Hungary' vagy ugye 'Венгрия' nincs mögötte, hogy 'ország' és egyszerűen úgy hiszik, hogy tartományt vagy városrészt kell érteni alatta. Mint amikor az amerikai is azt mondja, hogy ő kaliforniai.

Tamas DEAK írta...

Kitaláltam egy játékot. Studiolum úgy is tud szlovákul, próbáljuk meg azt, hogy hasonló szituációban ő szlovákot mond, én meg magyart. Meglátjuk, hogy a(z ország)méret-é a lényeg.

Studiolum írta...

Lehet, hogy Szlovákiáról egy árnyalattal jobban informáltak lesznek a közös szláv gyökerek folytán. De van azért rá esély, hogy aki Magyarországról még sosem hallott, annak Szlovákia léte is nóvum lesz. Majd kipróbáljuk.

Az én benyomásom az, hogy Lwówban alapvetően olyan környező népekről tudak csak, akik látogatják őket, ezek pedig a lengyelek és az oroszok. Zsovkvában/Żólkiewben a városkapuban ülő harmonikást (aki egyébként nagyon jól játszott, fel is vettem tőle hosszan, majd leadom itt a Wang folyón) kellett felvilágosítanom, hogy kár a külföldi láttán lengyel dalba kezdeni. Teljesen ledöbbent. „Magyar?” töprengett. „Hát én maguktól egyetlen dalt sem tudok!”

Marguerite írta...

másfelől a világon bárhol sűrűn bele lehet futni olyanokba, akik azt sem tudják, hogy ők maguk kicsodák és hol vannak, nemhogy mások kicsodák és hol vannak ;>

Studiolum írta...

igen, azt hiszem, ez a lány is zavarban lett volna, ha visszakérdezek .)

M. Fehérvári Judit írta...

Tetszett! nagyon érzékletes az elbeszélői stílus, s úgy éreztem, hogy én is ott vagyok. Az pedig végül küldetés, ha szeretnénk, ha nem, hogy országunk, s magyarságunk tudatát messzebbre is elvigyük. Kis nép ez, de talán mások emlékezetében is megjelenik nagypolitikától és egyebektől függetlenül. Egy szép dalt meg kellett volna tanítanotok annak a muzsikusnak! Azt nem tudtam, hogy az ukrán férfiak ilyen durvák, habár most én is általánosítottam, amit pedig nem szabadna.

Marguerite írta...

Ti mit választanátok, ha egy darab dalt kérne egy teljesen tájékozatlan, ám kis népünk iránt valamilyen okból érdeklődő külföldi? pl ha ez a harmonikás.

Kinga írta...

Nagyon sablonos lenne a "Tavaszi szel vizet araszt"-ot valasztani?

Rafael Balázs írta...

Miért, hogy nekem is ez a népdal jutott eszembe? Igencsak autentikus! Egyszer már óriási sikert aratott vele egy nagy énekes... (Freddy Mercury)

Studiolum írta...

…amiről a Wang folyó természetesen tudósított is!

Tamas DEAK írta...

A Premysl erődről szóló filmben volt szó arról, hogy a "Kis lak áll a nagy Duna mentében" arrafelé Mária-énekként (volt?) ismeretes. Sokat javított a hadifoglyok helyzetén, amikor saját nyelvükön énekelték a vallásosnak gondolt éneket ...

Petrus Augustinus írta...

Valami jó kis irredenta nótát!

Studiolum írta...

Ja, valami első világháborúsat a kutya Galíciáról.

Steuer írta...

Nagyon élvezetes zsánerkép. Felidézte az 1995 nyarán tett lvovi villámlátogatásunk emlékeit.
Egy apró elírás viszont becsúszott: a normandiai partraszállás (D-day) 1944 június 6.-án volt.

Studiolum írta...

Persze, persze, elírtam. Természetesen nem januári, hanem júniusi az újságszám.