Last minute Lemberg


Mára összeállt az egy hét múlva, 20-án, pénteken hajnalban a lembergi klezmerfesztiválra induló csoport. Kicsi, de válogatott társaság, olyan résztvevőkkel, mint a történész Kurdi Krisztina, aki szinte egyedüliként publikál magyar nyelven Lembergről és a galíciai zsidóságról, Deák Tamás, a két világháború közötti Lengyelország jó ismerője, Catherine Darley francia történész, aki többször kutatott már Oroszországban, például a Szolovki-szigeteki egykori gulágon, vagy Rafael Balázs, aki orosz szakos idegenvezetőként maga is vitt csoportokat a szovjet Lvóvba. Mindannyiuk hozzászólásaira számítok, és át is fogom adni nekik időnként a vezetést, hogy ezt a páratlan alkalmat kihasználva én is minél többet megtudjak a városról. Aki szintén szeretné kihasználni, az most még megteheti: három szabad hely van még a 16 fős buszon.


A kis busz előnye, hogy mozgékonyabbak leszünk, s ha minden jól megy, még napvilágnál be tudunk térni Drohobyczba, Bruno Schulz szülővárosába. Szombaton Lwów belvárosát járjuk be, a főteret és környékét, a régi örmény és zsidó negyedet, az egykori híres kávézókat, a könyv- és régiségpiacot, a Krakkó külvárost és a vakolat alól előhámló lengyel és jiddis feliratait, a műemlék sörgyárat és a Baczewski szeszgyárat, ahol az első vodkát készítették, majd végül a Łyczakówski temető egymással vetélkedő lengyel és ukrán panteonjait, és a görögkatolikus fatemplomok skanzenjét. Vasárnap délelőtt a város körüli túrára indulunk, kezdve az egykori janowskai munkatáborral, majd folytatva a közeli Zsovkva gyönyörű reneszánsz városkájával és zsidó stetljével. Ebédre érünk vissza Lwówba, ahol kettőkor kezdődik és éjszakába nyúlóan tart a Régi Zsidó utcában és az Arany Rózsa zsinagóga előtti téren öt együttes fellépésével a klezmerfesztivál gálaműsora.


A szállodai szobák foglalását holnapután, pénteken véglegesítjük: addig még lehet jelentkezni. A részletes programot és minden szükséges tudnivalót pedig, ahogy eddig is, fokozatosan tesszük közzé kirándulásunk Facebook-oldalán.


8 megjegyzés:

Nagy László írta...

"Ha én gazdag lennék", mennék is.

Studiolum írta...

Hehe, ennek az idézetnek a galíciai stétl-túrán lesz meg igazán a maga helye!

Nagy László írta...

Hűha, az mikor lesz?

Studiolum írta...

Még bizonytalan. Akik a májusi útibeszámolóhoz hozzászóltak (többnyire magánlevélben), azok főleg még egy szeptemberi Lemberg és egy októberi Ogyessza iránt érdeklődtek, elsősorban ezeket szeretném tehát megszervezni. A felvidéki négynapos „zsidó bor útja” túra és a galíciai, ugyancsak négy-öt napos stétl-túra iránt eddig csak egy két ember érdeklődött, a másik kettő annyival ígéretesebbnek tűnt, és hát tényleg nincs pénz mindenre. Egy augusztusi út még éppen beleférne, de nagyon közel van már, és félek, hogy nem jönne össze rá a társaság.

Mindenképpen azt terveztem, hogy a klezmertúráról hazatérve, július 23-24. körül beszámolok a blogon a tapasztalatokról, és akkor meghirdetem a további lehetőségeket, várva, melyikre hányan jönnének ténylegesen, s aszerint szervezzük.

Nagy László írta...

Nem lehetne jövőre? Addigra talán össze tudnám spórolni a pénzt rá. (Szerény véleményem szerint ennek a blognak a bejegyzéseire támaszkova simán lehetne működtetni egy kis utazási irodát. Mindenki jól járna. Lehet, hogy tévedek, de én legszívesebben mindehová elutaznék. Persze ilyen idegenvezetés mellett.)

Studiolum írta...

De, igazából én is jövőre örülnék neki a legjobban, mondjuk valamikor tavasszal, mert akkor nem szorítana be így az idő, mint most (a két ukrajnai vezetés mellett még két saját szakmai út is Spanyolországba), és lehetne egy kicsit hosszabb is, mondjuk a márc. 15-i hosszú hétvégére támaszkodva.

Mindenképpen igyekezni fogok akkor is a lehető legolcsóbban kihozni az utat, ahogy most is. Igazán olcsón persze csak nagy busszal lehetne, amire nehezen jön össze a teljes létszám, meg a kis társaság fent vázolt előnyei is elvesznek. Igyekszem már ősszel megkezdeni a szervezést, és folyamatosan tudósítani akkortól, hogy már összeállt az első vázlat.

És igen, hát tulajdonképpen erre adtak ihletet a saját utazási beszámolóimhoz való olvasói hozzászólások és kérdések itt a Wang folyón: hogy ha nem is utazási irodát, ami ezer teherrel jár, de egy kulturális egyesületet létrehozzunk, amely egyebek mellett ilyenfajta kultúr-túrákat is szervez a maga és mások örömére, s amelynek éppen ez a mostani lembergi út a nyitó darabja.

Nagy László írta...

Ha létrejön az egyesület, szíves-örömest csatlakoznék, amennyiben ez lehetséges. Ez igazán jó dolog lenne.

Studiolum írta...

Persze, hogyne volna lehetséges, teljesen nyitott a dolog, pont azért, hogy minden érdeklődő beleférjen. Két hét múlva, a lwówi túra után igyekszem részletesen megírni mindent.