Szék


Augusztus 24-e, Szent Bertalan napja nemcsak a francia, hanem a széki kálvinisták számára is gyásznap. 1717-ben ezen a napon égették fel a falut az Észak-Erdélyt végigpusztító tatárok. A lakosság legnagyobb részét megölték vagy elhurcolták. A túlélők, akik azóta is fekete viseletben járnak, fogadalmat tettek, hogy ezen a napon háromszor tartanak bűnbánati istentiszteletet. S noha manapság a székiek nagy része – minthogy helyben szinte semmilyen munka sincs – nagyvárosokban vagy külföldön dolgozik, erre a napra mindenki hazajön.



Szerettem volna én is ott lenni az idei Birtalan-napon, hogy a két nagy széki árvíz pusztítása után találkozzam barátainkkal, átadjam nekik a Wang folyó olvasói által gyűjtött pénzt, és kikérdezzem őket terveikről és lehetőségeikről, de végül is másképp alakult: a pénz ment, én maradtam. És a lehetőségek is csak lassan tisztázódtak az elmúlt hónapok folyamán. Eleinte úgy volt, hogy az önkormányzat ingyen telket ad a károsultaknak, akiknek saját erőből kell új házat felépíteni rajta. Aztán az a hír terjedt el, hogy pénzbeli segélyt kapnak, s abból vehetnének üresen álló házat a faluban. Végül, ahogy Erdélyben szokás, minden egészen másképp lett. Az önkormányzat nem adott semmit, sőt még a falubeliek által társaik számára indított gyűjtés összegét sem osztotta szét idáig. Valakinek azonban sikerült állami segítséget kijárnia bizonyos mennyiségű ingyen tégla és cement formájában, így hát az elmúlt hónapban aki tudott, építkezni kezdett. Barátainknak kettős szerencséje volt: egyfelől rokonaiktól, hagyatékból rendkívül olcsón – 2500 új lejért, kb. 600 euróért – tudtak venni egy 500 négyzetméteres kis telket, másfelől a Wang folyó olvasóinak jóvoltából megvolt rá a pénzük is, hogy kifizessék, sőt az államtól kapottakon túl szükséges építőanyag egy részére is futotta belőle. A napokban befejezik a ház falainak felhúzását, de a tetőre és a belső kialakításra még gyűjteniük kell, s már csak tavasszal folytathatják a munkát.


Ide kattintva PayPalon keresztül vagy bankkártyáról küldhet támogatást a széki árvízkárosultaknak. Minden adományról visszaigazolást küldünk. Nagyon köszönjük a segítséget.
Karácsony után a négytagú család Budapestre jön, hogy amíg a két iskolás lánynak nem kezdődik újra a tanítás, együtt lehessenek – mert most rokonoknál vannak szétszórva – és munkát is vállalhassanak. Arra kérjük olvasóinkat, ha bárki akármilyen kevéssel is tud még, járuljon hozzá az építkezés költségeihez, PayPallal vagy utalással (utóbbihoz kérésre számlaszámot küldünk). Az összegyűlt pénzt a karácsony utáni héten adjuk át nekik. Azt reméljük, hogy tavasszal Székre látogatva már fotóriportban tudósíthatunk az eredményről.


Addig is Korniss Péter fotóival illusztráljuk ezt a bejegyzést. Ő 1967 óta jár Székre, s ebben az 1979-ben megjelent Múlt idő albumban sok más széki fotó mellett ottani közös barátaink - egy másik házaspár – esküvői képeit is közzétette. Harminc évvel később, 2008-ban együtt fotóztunk barátaink leányának esküvőjén. Mi akkor készült képeinkkel illusztráltuk előző széki bejegyzésünket, ő pedig Kötődés: 1967-2008 című albumában állította egymás mellé szülők és gyerekek esküvői fotóit. Ez az egyetlen olyan albumunk, amelyet fotós és modellek egyaránt dedikáltak.




1 megjegyzés:

Studiolum írta...

A bejegyzés óta eltelt egy hétben összesen 181 ezer forint támogatás érkezett négy olvasónktól forintban, euróban, sőt lejben: többen már másodjára küldtek támogatást. Az előző széki bejegyzés utolsó elszámoló kommentje óta is érkezett öt támogatás összesen 47 ezer forint értékben, amelyekről még nem adtam számot. Az idáig összesen befolyt pénz tehát 574 ezer forint. A támogatók eddigi teljes listája:

42, Anna, Araz Yusuf (Azerbajdzsán), Bakos Ágnes és Kontra Péter, Baranyi Márton, Bodis Lajos, Csaba, Dulka Erika, Effe (Olaszország), Fra (Olaszország) Gróbné Borbély Monika, Gyetvai Ági, Hamar Laci, H.E., Julia (Argentína), Katarina Ludik (Szlovákia), Két Sheng/Gyuri (Dánia), Klaus Fabricius (Németország/Mallorca), Marika, Melinda és Gergely, Novák Zsuzsanna, Petteri, Pető István, Petya, Rebecca Friedman (Franciaország), Ritoók Magda, Rostás Márta, Sebestyén Angéla, Síkhegyi Ferenc, Stephen Judd (Új-Zéland), Szedlák Ádám, Tenczer Ágó, Tóth Gábor, Tóth Gergely, Vándor Kinga, Várkonyi Ildikó, Vida Zsófia, Wang Wei (Mallorca), W (Szingapúr). Hálásan köszönjük mindenkinek a nagylelkű támogatást!

(Különösen megható volt Araznak az adományhoz mellékelt megjegyzése, hogy ilyen formában is kötelességének érezte eleget tenni annak a barátsági fogadalomnak, amelyet még honfitársa, Sahbáz bég tett Kégl Sándornak.)