Vörös iszap


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium huszonegy évvel a rendszerváltás után nagy mennyiségű szocialista témájú műtárgyat fedezett fel raktáraiban. A kétszázharminc tárgyat Mikulás napján árverésre bocsátják, a befolyt összeget a vörösiszap-károsultak megsegítésére fordítják. Az árverést a Pintér galéria rendezi.




A Pintér galéria csodálatos pincerendszere tökéletes helyszín a tárgyak kiállítására. Az embernek az a benyomása, hogy itt vészelték át az elmúlt évtizedeket.






A tárgyak többségével ellentétben, amelyek kikiáltási ára ezertől háromszázezerig terjed, Rákosi Mátyás képénél egy forintról indul a licit.









Néhány alkotásnál nehezen elképzelhető, hogy a művész ne eleve karikatúrának szánta volna, például Szandai Sándor ezt a kétarasznyi Dózsa-szobrocskát


…vagy Turi Levente a „Panel” című cserepet.


Némelyik munka kifejezetten kvalitásos, mint ezek a jellegzetesen szocialista Bábel tornyai, a „Kéményépítők” Somos Miklóstól és az „Építkezés” Würtz Ádámtól, vagy mint Ék Sándor képei.





Az „Orosz iskolások” nem eredeti festmény, hanem offszet nyomat, de itt a helye, ahogy annak idején is ott volt minden iskolában.



Győri Dezső: „Magyar anya”, Farkas Aladár ill. Vasas Károly: „Lenin”.



A kiállításnak és árverésnek külön facebook-oldala van, ahol további linkek utalnak a vele kapcsolatos cikkekre, műsorokra, háttérinfókra. Még leninképszépségversenyt is tartanak, fel is ötlött bennem, hogy benevezzem azokat, amelyeket orosz szájtokról gyűjtöttem össze a Lenin-dal illusztrálására. A kiállított tárgyakról a galéria on-line katalógust is közzétett, és sok szájton találhatóak róluk további fotók. A fentiek kiegészítéséül íme egy csokor Hajdú D. Andrástól, az origóról.


1 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Hihetetlen, hogy ennyi szemét mennyi jót is tud tenni.