Jöjjön velünk Grúziába!


A május 2-10. közötti örmény túrát még csak most készítem elő, február 20-án teszem közzé a pontos útvonalat és költséget (kb. ugyanannyi, mint a grúz túráé). Minthogy azonban arra is most olcsóak a jegyek, ezért aki már szilárdan elhatározta, hogy jön, most vegye meg. Előtte föltétlenül írjon, mert már alig van hely a buszban.
A tavalyi négy nagy sikerű kaukázusi túra után idén újra Grúziába hívjuk olvasóinkat. Májusban megyünk, amikor a hegyek már kizöldültek és virágba borulnak a fák, s a kivételesen csodálatos grúz táj még a szokásosnál is csodálatosabb. Május 9-én éjjel indulunk Budapestről a Wizzairrel Kutaiszibe, május 17-én hajnalban térünk vissza. Időnk még bőven van addig a felkészülésre, de azért hirdetem meg ilyen korán az utat, mert most igazán olcsók a jegyek, s a tavalyi tapasztalat szerint gyorsan emelkedik az áruk. Ezért azt kérem, hogy aki szeretne jönni, most péntekig, január 15-ig írjon a wang@studiolum.com címre, hogy lássam, hányan leszünk, tudjak pontos árat mondani, s aki már biztos a jövetelben, az megvehesse a jegyét.

Tavalyi túráinkon az egész országot bejártuk, az északnyugati Szvaneti hegyeitől a keleti Kakheti borvidékén át a déli Samtskhe barlangkolostoraiig. Idén kevesebbet buszozunk, és több időt töltünk el az ország legszebb részein, Szvanetiben, a grúz hadiúton és környékén, és több időt szánunk Tbiliszi felfedezésére. Néhány olyan különlegesen szép és híres vidéket is felkeresünk, amelyre tavaly nem volt időnk: az északi határhegység, a Kazbegi alatt emelkedő Gergeti kolostortemplomát, Chiatura szocialista időkből maradt kötélpályáit, és Katskhi remetekolostorát. Légkondicionált, modern kisbusszal utazunk, Tbilisziben és Kutaisziban négycsillagos szállodában, Szvanetiben és Kazbegiben családi vendégházban szállunk. Az út tervezett költsége kb. 600 euro (szállás reggelivel és a családi vendégházakban vacsorával, busz és vezetés), amelyet hétvégén, a résztvevők végleges számának ismeretében írok meg pontosan.

A felkészüléshez érdemes elolvasni tavalyi túránk beharangozóját, és a Grúziáról írott, itt összegyűjtött posztjainkat (amelyek addig is folyamatosan bővülnek). Az alábbiakban a hét nap útvonalát és tervét vázoljuk fel, hogy aki már jelentkezett az útra, a fotelban böngészhesse és készülhessen rá, s aki még nem, az kedvet kapjon a jelentkezésre.

Az egyes térképeket a bal felső „More options/További lehetőségek” (böngészőfüggő, hogy melyik nyelven jelenik meg) linkre kattintva lehet teljes képernyőre felnagyítani. Az útvonalakon csak a legfontosabb megállókat jelöltük, de ezen kívül még sok más helyen is megállunk szép kilátásoknál és egyéb nevezetességeknél. Akinek a térképeket böngészve javaslata támad, jelezze.


Mze Shina: Shairebi. Szvaneti népzene. Az Ushba c. albumról


1. Kutaisziből Szvanetibe

Repülőnk kora hajnalban érkezik meg Kutaiszibe. Hogy időt nyerjünk, mindjárt elindulunk fel Szvanetibe, Grúzia egyik legarchaikusabb és legszebb hegyvidékére. Még két extra órát alhatunk a buszban, s a reggel már a hegyekben virrad ránk, az Inguri völgyében, Európa legmélyebb víztározója mellett, ahol reggelizünk is. Útközben másutt is megállunk festett középkori templomoknál és lakótornyos falvaknál. A kanyargós hegyi úton délutánra érünk szállásunkra, Mestiába. Körülnézünk a lakótornyos óvárosban, meglátogatjuk a gazdag néprajzi múzeumot. Este hagyományos grúz vacsora a családi vendégházban.




2. Szvaneti hegyei között: Mestiából Ushguliba

Egész napos kirándulás fel a hegyekbe, Európa legmagasabban (2100 m) fekvő településére, Ushguliba, a lakótornyok földjére. Terepjáró kisbusszal megyünk, a 45 km-es távot közel 4 óra alatt tesszük meg, miközben lélegzetelállító hegyi látványokban gyönyörködhetünk. Séta Ushguli három falurészében, hagyományos grúz ebéd. Késő délután, hazafelé jövet felmegyünk még libegővel a Mestia fölötti kilátóra is, ahonnét körben látjuk a Kaukázus legmagasabb csúcsait. Este ismét házi vacsora Mestiában.




3-4. Mestiából Tbiliszibe, és egész napos tbiliszi városnézés.

Túránk leghosszabb útja egy huzamban: hét óra alatt érünk le a hegyekből a Mtkvari/Kura folyó völgyébe, s a folyó mentén a fővárosba. Útközben többször is megállunk, így a legendás szurami várnál, és Goriban, a Sztálin-múzeumnál. Tbilisziben szállásunk ezen és a következő estén az óváros központjában lesz, ahonnét ki-ki maga is felfedezheti a várost. Másnap bejárjuk Tbiliszi óvárosát, az egykori palotanegyedet a Metekhi-templom környékén, a muszlim negyedet a török fürdőkkel és a mecsettel, a régi örmény kereskedővárost, a Kalát, és fölötte a Betlehem-negyed középkori templomait. Este egy kitűnő grúz étteremben vacsorázunk a zsidó negyedben, amelyre ismét meghívom a három szvaneti egyetemista lányból álló népzenei együttest, akik tavaly annyira elbűvöltek minket.




5-6. Mtskhetától a grúz hadiúton át Kazbegiig és vissza

A napot a Tbiliszitől nem messze fekvő ősi grúz fővárosban, Mtskhetában kezdjük, amely ma is a grúz egyház központja. A székesegyház és a folyó túlpartján, magas hegy tetején álló Jvari (Szent Kereszt) – Grúzia első keresztény temploma – meglátogatása után elindulunk az egykori grúz hadi úton, amely lélegzetelállító szerpentineken és hágókon keresztül vezet át a Nagy-Kaukázus gerincén a határon túlra, Oroszországba. Útközben megállunk az Ananuri-kolostorerődnél, az egyik legszebb grúz kolostornál, és több más helyen is, így a Jvari-hágón, ahonnét lenyűgöző kilátás nyílik a Kaukázus két oldalára. A hágó túloldalán leereszkedve érünk el a Kazbegi-hegy, Grúzia legmagasabb csúcsa alá, ahol az éjszakát töltjük. Másnap terepjárókkal megyünk fel a Gergeti-templomhoz, a Kaukázus egyetlen özönvíz előtti templomához :) Délután visszafelé jövet megállunk a Sioni-templomnál, ismét átkelünk a Jvari-hágón, és estére érünk vissza Tbiliszibe.




7. Tbilisziből Chiaturán és Katskhin át Kutaiszibe

Utolsó napunkon Grúzia két olyan nevezetességét keressük fel, amelyek nem szerepeltek a tavalyi programban: Chiatura kanyonját, a köréje épült bányászváros szikláit összekötő kötélpályák sokaságával, és Katskhi kolostorát, az oszlopszirt tetején épült remetelakkal. Utunk utolsó állomása és megkoronázása Gelati királyi kolostora lesz, az egyik legszebb grúziai kolostor, a grúz királyok temetkezőhelye. Este Kutaisziben alszunk, másnap hajnalban indulunk a repülőtérre.




5 megjegyzés:

Anna írta...

na de mi van a március végi úttal??

Studiolum írta...

Március végén még nincs Grúzia, akkor Szardínia lesz. Arról épp most tárgyalok ottani buszosokkal, a napokban már közzéteszem az árat és a pontos programot. Korábban szerettem volna, de az előző buszos cég, amelyikkel már meg voltam állapodva, elkezdte utólag felfelé srófolni az árat, úgyhogy ott kellett őket hagynom. Ezt a mentalitást jól ismerjük már Mallorcáról… :) Addig is mondom, mert már rákérdeztek, hogy repülni nem az Alitaliával fogunk, hanem kevesebb mint fele annyiért a Wizzairrel Milánóba, és onnan a Ryanairral Algheróba.

Kavics írta...

Izgalmasan hangzik. Ez a vidék tejesen ismeretlen számomra, örülök majd erről is olvasni, a ti szemeiteken keresztül látni!
Jó szervezést, jó utat!

Studiolum írta...

Hogyhogy teljesen ismeretlen, hát már jó régóta intenzíven írunk róla! :) Az új tudósításokig is olvasd át az eddigi kaukázusi posztokat!

Kavics írta...

Nem a kezdetek ota olvaslak benneteket (bocs ) majd visszaolvasok. Mar bejeloltelek benneteket.