Kosztromai temető



Temető, úgy tűnik, mindig volt itt, de a templomot téglából csak közvetlenül az első világháború előtt építették a helybéli Poljasov paraszt-kőműves költségén, aki hosszú éveken át dolgozott Szentpéterváron, s a Téli Palotán végzett elsőrangú javítási munkáinak eredményeként fővárosi tiszteletbeli polgári címet is kapott. Ő látható itt a templomszentelési ünnepségen, az általa építtetett templom ablaka előtt, a fehér sálas asszonytól jobbra, elegáns fehér szakállas úriemberként.


Ő állíttatta a temető kevés faragott köveinek egyikét is apja sírján. „Крестьянин деревни Погорелово Иван Дмитриевич Поляшов” – „Ivan Dmitrievics Poljasov pogorelovói paraszt” – mindössze ennyit íratott fel rá, erre a származására volt büszke a pétervári polgár, a Téli Palota építőmestere.



A közelében áll a helyi földbirtokos lányának sírja: Anna Vasziljeva, elhunyt 22 évesen, 1889. augusztus 14-én. A két kerubfej rég lehullott róla, de még ott van a sír mellett; a keresztet már a szovjet korszak elején lefűrészelték.



A fülkében valaha ikon volt.







Tanító sírja.






A síron fenyőfa, a sír fakerítése mellett két vasrúdra erősített vastábla: „Hier Ruht ihn [sic] Gott GEORG HAUK, 1908-1947”. Mi szél hozott ide, Georg, Oroszország északi határára? Gondoltad-e, hogy itt fogsz majd nyugodni? Ki tudta megírni a fejfát a te nyelveden?




Здравствуйте, Леонид Аркадьевич. У меня к вам большая прозьба живём мы в деревне унас нет ни дороги ни телефна живём 8 пенсионеров за хлебом ходим за два километра по грязи. Леонид Аркадьевич у нас с бабушкой развалилась русская печка а сложить иё очень дорого надо две тысячи, а мы получаем 500 рублей на двоих пенсию получаем бабушка уменя инвалид мне 63 года а ей 66 лет печника нам нанять неначто вот я и прошу вас помогите пожалуйста вышлите нам денег печку нам топить нельзя вся развалилась очень прошу помогите пожалуйста мы вам будем очень благодарны в прзьбе прошу не отказать
С уважением

Подпись, обратный адрес
3 апреля 1999г
 Tisztelt Leonyid Arkagyevics, nagy kéréssem van Magához, itt élünk a faluban, nincs se utt se telefn 8 nyugdijjas élünk itt, kenyérér két kilométert járunk a szutyokba. Leonyid Arkagyevics, nekünk itt a mamával összedöllt a kemence és megjavittni nagyon drága kétezer kellene és miketten 500 rubellt [kb. 4000 forint] kapunk nyugdijjat a mamával ő nekem rokkant én vagyok 63 és őmeg 66 éves nincs miböll fizessük a kemencét azért kérem Magát legyen szives segittsen külgyön nekünk pénzt nem tudjuk megrakni a kemencétt az egész összedöllt nagyon kérem segitsen legyen szives nagyon hálássak leszünk kérem ne utasittson vissza
Tisztelettel

Aláírás, feladó címe
1999. április 3.

A kemence téglái ma is ott állnak egy halomban. A falu még azelőtt kihalt, hogy a Rosztelekom mindenüvé bevezette volna a telefont. A szomszéd faluban, ahová kenyérért jártak, azóta van telefon. De közben az is kihalt.


11 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Valami fekete autó vagy szomorú hadifogolyvonat hozhatta azt a Georgot ...

Petrus Augustinus írta...

Ám akkor is csoda, hogy van saját nyelvű felirata. Talán az 1947-re már alig maradt Wolgadeutsch-ok közül valaki skribálhatta oda?

Studiolum írta...

Oroszországig katonavonat hozhatta őt, én amondó vagyok, s onnan már tovább a maga lábán. Ami nagyon különös, az az, hogyan került egy falusi temetőbe egy láger tömegsírja helyett.

Névtelen írta...

Üdv!

Ha nagyapám 15-16-os tintaceruzás naplójában azt olvasom, hogy a vonat irkutszkig vitte őket, akkor a bajkál-tavi várisra gondoljak, vagy volt másik irkutszk is a cári oroszországban?

Studiolum írta...

Tudtommal nem volt. Hadifogolyvonat volt? Irkutszkba mentek rendszeresen hadifogolyvonatok, ott volt egy elosztóközpont szibériai gazdaságokba és munkatáborokba.

Petrus Augustinus írta...

Irkutszkig úgy-ahogy egy vonal van; onnantól meg van a klasszikus cári Vlagyivosztokig, illetve a kommunista építésű BAM, Komszomolszk-na-Amurje-ig.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ!

Igen, Przemysl alól vitték el a kitörés után. (Ha a blog szerkesztője igényli, egy jó miőségú szkennelést el tudok küldeni a napló egyik épebb oldaláról. Egy szakadozotteb oldalon pedig van egy névlista, a nevek sora kihúzav. Talán ahogy meghaltak a fogolytársak ...)

Studiolum írta...

Nagyon örülnék neki. Kérlek, hogy küldd a jobb oldali margón, az „Egyebeink” blokkban lévő e-mail címre. Köszönöm!

Tamas DEAK írta...

Ó, de ez második világháborús ember, az tuti. Szerintem valami hadifogoly lehetett, lehet, hogy már beteg volt, és kiadták ápolásba ...

Tamas DEAK írta...

Ez >ez a hely?

Studiolum írta...

Persze, én is a második világháborúra gondoltam (1908-as születéssel elsős nem is lehetett). Ez a „beteg volt és kiadták ápolásba” viszont inkább az elsőben eshetett volna meg, a másodikban és utána egyáltalán nem ez az arany szív volt a jellemző…

Igen, ez Kosztroma, de innen még pár száz kilométerrel északabbra van Csuhloma, és annak a háromszáz kilométeres járási körzetében van (volt) Pogorelovo falu.