Megvilágosító Szent Gergely szingapúri örmény temploma – A szobrok



Szingapúr legöregebb temploma a Megvilágosító Szent Gergelynek szentelt örmény templom. Ma már védett műemlék, s nem működik templomként, bár esküvőknek kedvelt színhelye, és nagy ritkán még tartanak benne istentiszteletet. Charles Burton Buckley „An Anecdotal History of Old Times in Singapore 1819-1867” című alapvető munkája a következőképpen írja le alapítását:
„Az örmény templom régi háztörténetének tanúsága szerint 1825. január 8-án a helyi örmény közösség gyűlést tartott, és levelet írtak a perzsiai örmény érseknek, hogy küldjön papot Szingapúrba. A levelet Johannes Simeon, Carapiet Phanos, Gregory és Isaiah Zechariah, Mackertich M. Moses és Paul Stephens írták alá. 1826. június 23-án újabb levelet írtak az érseknek. 1827. szeptember 23-án ismét gyűlést tartottak annak megbeszélésére, hol legyen az istentiszteletek helye, ha a pap megérkezik. 1827 júliusában Gregorian ter Johannes, a pap megérkezett, s újabb gyűlésre került sor a szükséges egyházi edények és ruhák tárgyában. Az istentiszteleteket eleinte egy magánházban tartották a mostani John Little and Co. mögött. Nem sokkal később Gregorian érsek is látogatásra érkezett Szingapúrba. Szeptemberben egy kis termet béreltek istentisztelet céljára azon a helyen, amit akkor „the Merchant’s Square” néven emlegettek, s ahol most a Powell and Co. áll. Egy jegyzőkönyv szerint a bérleti díj, a templomszolga díja és a pap fizetése összesen havi $63 volt. Az 1833 előtt keletkezett jegyzőkönyvek számos pénzügyi hozzájárulást jegyeznek fel Szingapúrból, Kalkuttából és Jávából a templom alapítására. 1833. márciusában a helyi örmények felhívást intéztek az európai örmény közösségekhez, és március 29-én levelet írtak Mr. Bonhamnak, a helyi főtanácsosnak, az Esplanade-re néző vagy a Government Hill lábánál fekvő telket kérve tőle a templom számára. A kérés nem járt eredménnyel, s ezért április 23-án egy másik levelet küldtek egy újabb telek ügyében, „amely a botanikus kertnél fekszik, s a Hill Streetnek nevezett nyilvános útra néz”. Ezt a telket megkapták, s a ma álló templom is ott épült. 1835. januárjában a templom építése befejeződött, és készen állt a felszentelésre. Teljes költsége $5.058,30 volt, amely az alábbi tételekből állt: építkezési vállalkozónak $3.500; Mr. Coleman építész-mérnöknek $400; különféle anyagköltségek stb. $708,36; egyházi ruhák, edények, stb. $449,94. Az adakozásból összegyűlt összeg $3224,52 volt, amelyből $466 a szingapúri európaiaktól származott, $573,22 Kalkuttából, $402,88 Jáváról, és $173 a Szingapúron átutazó örményektől. Az összeg többi részét a helyi örmény közösség adta össze.”
(Az említett összegek a legnagyobb valószínűség szerint spanyol ezüstdollárban értendők).



Az örményekre és Megvilágosító Szent Gergely templomára visszatérünk még a következő bejegyzésekben. Most azonban, Nagypéntek és Húsvét vigiliájának alkalmával csak egy kérdést szeretnénk feltenni. A legrégebbi templom udvarán több kortárs szobor áll, amelyek többnyire a Passióhoz kapcsolódnak. Semmit sem tudunk a szobrász kilétéről, sem a szobrok készítésének időpontjáról. A római katonaruhát viselő figura esetleg a tömeghez forduló Pontius Pilatusa lehet, de kéztartása nem illik az Ecce homo jelenetéhez, a nem kívánatos fogoly szabadon bocsátásához. Olvasóink segítségét kérjük a gesztus értelmezéséhez, mialatt mi további információ után nézünk.
























3 megjegyzés:

Studiolum írta...

Walter közben az örmény templom baráti körén keresztül megkapta a választ: A szobrász Teguh Ostenrik, szül. 1950 Jakartában (Indonézia). Legismertebb műve Szingapúrban a Corpus Christi az ultramodern Santa Maria degli Angeli ferences templomban, Bukit Batok városnegyedben. Az örmény templom kertjében álló szobrokat egy 2005-ös kiállítása után állították fel itt.

M. Fehérvári Judit írta...

Jó sokáig törtem pedig itt a fejem! :-)

Névtelen írta...

hmmm... de még mindig maradt kérdés...