Krakkó-Lemberg

Jövő héten útra kelünk Wang Weijel, és az egykori Nyugat-Galícia székhelyéről, Krakkóból az egykori Kelet-Galícia székhelyére, Lembergbe avagy Lwówba utazunk. Ha valaki tud jó és olcsó szállást az egyik vagy másik városban, vagy olyan rejtett szépséget, látnivalót, éttermet, amelyet szívesen ajánl, előre is hálásan köszönjük.

Az útról természetesen majd beszámolunk. Addig is álljon itt étvágygerjesztőnek az a két fotósorozat a két városról, amelyet egy orosz fórumon találtam, s amelyet szerzőjük „a cheshire-i macska” néven publikált. Szép, érzékeny képek, amelyek az elrejtettet és személyeset keresik a városban. Lwówban persze, mint látjuk, egyszerűbb dolga volt: az erózió nemcsak a város fizikai felületeit tárja fel, hanem a felületek mögött zajló életet is.

A két főtér térkép-részlete stílszerűen az Osztrák-Magyar Monarchiának abból a bédekkeréből származik, amelyet a 70-es években lebontott Kőbányai Kaszinó pincéjében találtam. Épp idén lesz száz éves. A legjobb útikalauz az eltűnt Galíciához.





14 megjegyzés:

eg írta...

A Kleparzban, nem messze a vasútállomástól és a Matejko-háztól van egy Szent Flóriánnak szentelt, unscheinbar barokk templom. A déli oldalon az egyik mellékkápolnában, menetiránynak háttal, neogótikus keretben vannak elhelyeztve egy 16. század eleji Keresztelő Szent János-oltár maradványai. A legszebbek közé tartoznak, amit a város késő gótikus szobrászatban nyújtani tud, pedig a mezőny, mint tudjuk, nagyon erős.
Ha a két város között esetleg útba esik Krosno: A plébániatemplom egyik barokk mellékoltárának a középső képét, mint egy redőnyt, fel lehet húzni, és egy fülke van mögötte egy szintén 16. század eleji Madonna-szoborral. Nagyon vicces, egy középkori szárnyasoltár funkcionalitása egy tipikus barokk retabulumban. És ennél rejtettebb talán nem is lehetne ez a szépség.

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm! A Szent Flórián nem a Kleparz nagyon is scheinbar főtemploma? Ha igen, nem emlékeztem a Keresztelő Szent János-oltárra, nagyon kíváncsi vagyok rá, mi az, ami még Krakkóban is kimagasló ebben a műfajban.

Igen, Kresnón át megyünk, hogy Przemyślt útbaejthessük. Föltétlenül megállunk megnézni ezt a csodát. Régóta figyelem, hogy a barokkban hogyan illesztettek be megőrzésre méltónak tartott gótikus maradványokat, és nagyon eredeti megoldások is vannak, de ezzel a fogással még nem találkoztam.

eg írta...

Hát igen, a Szent Flórián-templom csak medievista csőlátásban (meg az erős városi konkurrencia miatt) tűnhetett fel szerénynek :-)) De ugyanarra gondolunk.

Lublin írta...

Krakkóban olcsóbb szállás, amit ajánlani tudok egy koli: DS PIAST, ul. Piastowska 49 - http://piast.bratniak.krakow.pl/html/index.php

Kazimierzben is vannak olcsó apartmanok, azonban rosszak a tapasztalatok (nem pont olyan, mint a neten hirdetett fotókon..)

külképviselet írta...

Krakkóban: http://www.smkrakow.pl/
"Oleandry" ifjúsági szálló (emeletes ágyas kategória, de van 2 személyes szobájuk is), az óvárostól 10 perc séta gyalog.
Lwówban vagy magyar emlék: egy régi (ma görög katolikus) téglakápolna oldalán van Árpád-házi Johanna hercegnő síremléke, aki egy orosz herceg feleségeként érkezett arra a vidékre. Sajna nem emlékszem a nevére. A Boimok (erdélyi magyar család) síremlékét mindenképp nézzétek meg! :)

Studiolum írta...

Nagyon hálásan köszönöm az ajánlatokat, mindjárt végig is zongorázom őket.

Az Árpád-házi hercegnő valószínűleg IV. Béla lánya lesz, Anna, aki Rosztiszlav halicsi herceghez ment feleségül. Ha jól tudom, ő az egyetlen Árpád-házi lány, akit Halicsba/Galíciába adtak férjhez.

A Boim-kápolnát mindenképpen megnézzük, sőt a Boimokról írni is szeretnék. Én a dinasztiaalapító Boim György unokája, Mihály miatt kezdtem utánanézni a családnak, aki jezsuita misszionáriusként a sinológia egyik alapítója volt, Athanasius Kircher tanácsadója kínai ügyekben…

. írta...

Nagyon szépek a fotók, és az külön "bukéja" a válogatásnak, hogy a pici képek olyan részletet mutatnak, amiket a nagy képeken az ember elsőre észre se venne, csak így...hiába, no, nemcsak az ördög, az angyal is a részletekben sejlik

Studiolum írta...

Nagyítás

inda írta...

Krakkóban rengeteg hostel van, és szinte mindegyik elfogadható minőségű. Noha érdemes idejében foglalni, mert szezonban hamar megtelnek. Én a Goodbye Lenin hostel ajánlom, jókat hallottam róla, de mondom, csukott szemmel is jó szállást lehet találni.
Lwówban tavaly voltam, akkor, noha volt egy kinézett hosteles szállásunk végül elfogadtuk egy néni ajánlatát, aki a főtéren jött oda hozzánk szállásajánlattal (lengyelül is tudott a néni és úgy fekvésileg, mint árban jó lakás volt. kivéve a fürdőt, de két éjszakát kibírtunk). Itt a lwówi beszámolóm: http://inda.blogol.hu/?perm=2506865

eg írta...

Ez is most lesz: http://www.jewishfestival.pl/ (csak a biztonság kedvéért, mert amúgy biztosan tudjátok).

Studiolum írta...

Nagyon köszönöm a javaslatokat! Lwównál lehet, hogy mi is a helyi főtéri ajánlatokat fogjuk választani. A rendszerváltás előtti Csehországban és NDK-ban mindig ez vált be a legjobban.

Nagy élvezettel olvasom a blogodat is, a régebbi krakkóit meg a mostani varsóit is. Még egyszer köszönöm!

Studiolum írta...

Nem, a zsidó fesztiválról nem is tudtunk. Fantasztikus egybeesés. Mindjárt megnézem, mi lesz azokban a napokban, amikor Krakkóban vagyunk.

Melan írta...

Gyönyörűek a képek. Krakkót sokadszorra sem lehet megunni, mindig újabb és újabb részleteivel kápráztat el. Emlékszem, amikor először voltam ott a nyolcvanas években, mennyire fekete volt sok helyen és milyen ködös novemberben.

Lvov kopottságában talán még megkapóbb; ez természetesen részben illúzió és hamis romantika, de mégis: szép.

Köszönöm!

--elGabor

Kósa Márta írta...

Köszönöm a képeket, szívemben én is őrzik néhányt /na jó sokat/, de akkortájt, amikor gyakrabban jártam arra még nem volt modern foto aparát, s hol vannak már a régi felvételek.
Talán egyszer kis masinámmal még útra kelek és megörökítem, azt ami bennem él.

Egyetlen rémes emlék - a szállásadó néni a kutyuskájával előmosogattatta a tányérokat. Brrr...
De minden más csuda jó volt.