Tájkép csata után

Itt állt a ház.




Ilya Varlamov, aki a januári tűzvész utáni fotókat is készítette, most is közzétette a Muromcev-dácsa képeit egy nappal a bontás után, március 8-án, nőnapon reggel hétkor.


Március 8. Oroszországban állami ünnep, így a sajtó csak két nappal a pusztítás után ocsúdott fel. Lena Lebedeva-Hooft első angol nyelvű összefoglalója után ma reggel már a Moscow Times is írt róla angolul. A lakók is közzétettek egy angol nyelvű nyílt levelet az Amnesty Internationalnek címezve. Oroszul persze sokkal több cikk jelent meg: linkjüket a Muromcev-dácsa köre összegyűjtve közli. Külön említést érdemel Natalja Szamover írása a városvédő Arkhnadzor lapjában. Oroszország legnézettebb tévéje, a Rosszija-1 is jó összeállítást közölt a házról a Vesztyi hírműsorban.


Az orosz Wikipedián önálló cikk jelent meg a Muromcev-dácsáról, amelyet mindjárt angolra fordítottunk. A cikk a napokban bővül és képekkel is ellátják: érdemes visszanézni. A részletes kronológiából kiderül, hogy a telek és a ház jogilag 1991 óta gazdátlan, s hogy a moszkvai városvezetés csak akkor kezdte el magának követelni a földhivatalnál sem ismert gyanús papírokat produkálva, amikor a lakók a törvény által előírt tizenöt év elteltével érvényesíteni akarták elbirtoklási jogukat. A jogi procedúra még nem zárult le. A vasárnap reggel érkezett bulldózeres brigádnak is csak annyira volt írásos engedélye, hogy „építési törmeléket” takarítsanak el. Végül is ez történt.




Szovjet nőnapi plakát: Napról napra örömtelibb az élet!


Update, 2010. március 18:

AJP Crown brit építész most publikálta az eddigi legrészletesebb, fantasztikus alapossággal és gondossággal összeállított angol nyelvű összefoglalót a Muromcev dácsáról.

Ivan Mityin néhány órája tette közzé a Muromcev dácsa közösségi oldalán angol feliratos videóját a dácsa bontásáról:



1 megjegyzés:

HAlga írta...

Úgy gondoltam szavak helyett csak emoticon-nal fejezném ki érzésemet, de nincs ezen kesert kifejező a készletben.