Tavaszi szél vizet áraszt

2010: A Tigris éve
A budapesti kínai követség, mint minden évben, idén is ünnepséget szervezett holdújév alkalmából a magyarországi kínai elit számára. A műsor hasonló volt az előző éviekhez. Szokás szerint fellépett a budapesti kínaiak amatőr tánccsoportja, vegyeskara és zenekara, s a fénypont, mint minden évben, a Pekingből meghívott tucatnyi művész – színész, énekes, bűvész, árnyjátékos, artista – előadása volt.

A budapesti kínai követség 2010-es holdújévi ünnepi műsorának programfüzete
Hanem a múlt heti ünnepségnek néhány szokatlan eleme is volt.

Mindenekelőtt az, hogy az ünnepséget nem a kínai nagykövetséghez közel eső vagy kínaiak által sűrűn lakott városrész kissé eldugott intézményében tartották, mint például tavaly a Stefánia Palotában. Hanem olyan helyen, amely a magyarok számára is elsőrangú koncertteremnek számít: a Művészetek Palotájában.

杨九红 Yang JiuhongA műsor leporellóját idén először két nyelven nyomtatták, a kínai mellett magyar fordítással – noha magyar nézőt alig egyet-kettőt láttunk.

Azután a pekingi vendégek is sokkal rangosabbak voltak, mint az előző években: többek között Dong Wenhua 董文华 szólóénekesnő, Cai Guoqing 菜国庆 színész-énekes és Yang Jiuhong 杨九红 színésznő és szopránénekes (itt balra). Népszerűségüket már a taps erejéről is fel lehetett ismerni, amely fogadta őket.

Az énekesek, mint mindig, természetesen egy-egy hazafias dalt is előadtak: Az én Kínám, Kínai szívem, Az én hazám, Hazám és én. Ugyanakkor mindegyikük hangsúlyozta köszöntő beszédében, milyen szép város Budapest, mennyire örülnek, hogy itt lehetnek, és mennyire szeretnének majd megint visszatérni. Ez is új volt: tavalyig csak az itt élő kínai közösséget köszöntötték.

A kínai-magyar barátság hangsúlyos eleme volt a műsort bevezető hivatalos köszöntőknek is, amelyeket a nagykövet asszony és a helyi kínai gazdasági elit képviselői tartottak.

Minden jel arra utalt, mintha Kína a magyarországi kínai közösség eddigi elszigetelődésével szemben a Tigris évében hivatalosan is meghirdette volna a nyitás és kulturális közeledés politikáját. Ez pedig Magyarországnak is sok jót ígér.

A műsor nyitó száma egészen látványos, emblematikus formában fogalmazta meg ezt az üzenetet. Különös zenekar sorakozott fel a színpadon: nagybőgő, cimbalom, hegedű és szaxofon fogta közre a klasszikus kínai zene két legelőkelőbb hangszerét, a guzhenget és pipát, a kínai citerát és lantot. A zenészek rákezdtek valami furcsa, keleties, mégis ismerős pentaton dallamra, majd a bevezető után a kínai énekesnő – olyan orgánummal, amilyet nemigen hallani itthon, s szinte tökéletes magyar kiejtéssel – elénekelte az A csitári hegyek alatt régen leesett a hó-t. Ezután a zenekar néhány fantasztikus világzenét adott elő – ilyet se sokat hallottunk még kínaiaktól –, többek között francia sanzont pipa-szólóra, s legvégül hagyományos kínai kísérettel a Tavaszi szél vizet áraszt-ot.

Okvetlenül megpróbálom megszerezni a követségtől a felvételt és feltenni ide. Addig is álljon itt a Tavaszi szél vizet áraszt három másik változata. Az, amelyiket Freddy Mercury énekelt meglepetés-dalként magyarul a Queen 1986-os budapesti koncertjén. Az, amelyiket a Năm Dòng Kẻ vietnámi popegyüttes ad elő magyarul a capella a Lánchíd-fesztiválon. És az a vers, amelyet Du Fu (712-759) Tang-kori költő, Wang Wei kortársa írt Tavaszi víz áradása címmel, s amelyik maga is olyan, mintha egy népdal lenne. Most fordítjuk először magyarra.





春水生

一夜水高二尺強,
數日不可更禁當。
南市津頭有船賣,
無錢即買系籬旁。



chūn shuĭ shēng

yī yè shuĭ gāo èr chĭ qiáng
shù rì bù kĕ gèng jìn dāng
nán shì jīn tóu yŏu chuán mài
wú qián jí măi jì lí páng



tavaszi víz áradása

egy éjszaka két lábnyit nőtt a víz
néhány nap és kiárad a folyó
a déli kikötőnél csónak eladó
pénz nélkül hogy kötöm kapum elé?

18 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

A Pekingi Nemzeti Könyvtár volt első fellépésünk színhelye 2000. októberében. A könyvtár hatalmas szocreál épület, farkasordító hideg, kétórás koncertünk nagy sikert arat. Az óriási színházterem is fűtetlen, a közönség kabátban ül, előadás után látjuk, hogy biciglire pattanva távozik. A koncert befejezéseként vezetőnk, Gudzsi, aprótermetű karvezetés tanára elvezényli nekünk a kínai népdalt – ezt velünk énekli a közönség - és az ő kívánságára Kodály Esti dalát, fantasztikus empátiával, magyarul mondja a szöveget, egy ideig Magyarországon tanult a Zeneakadémián.Az útról blogbejegyzés itt http://amulok.blogspot.com/2008/10/knai-emlkmorzsk-2000-szrl.html
Képek: http://picasaweb.google.com/vajda.molnar

bitxəšï írta...

Nagyon jó a vietnámi lányok előadása!
Remélem, hogy sikerül megszerezni a kínait is.

Megkaptad az e-mailemet?

Studiolum írta...

Köszönjük a beszámolót!

bitxəšï: Nem, nem kaptam semmit. Küldd még egyszer!

anna írta...

bizony, nyitás van. épp tegnap hallottam a rádióban az elte rektorát, nagyon büszkén beszélt a konfuciusz-intézetükről, amit a kínaiak a british council meg a goethe-intézetek mintájára akarnak működtetni.

Studiolum írta...

Igen, a nyitás már zajlik egy-két éve. Az ünnepségen azt volt különösen szép látni, ahogy ezt most programszerűen leadják a helyi kínai elitnek (kvázi „mostantól tessenek barátkozni”). És ezt meg is fogják tenni. (A beszédek és köszöntők csak kínaiul hangzottak el, tehát nem a magyaroknak szóló demonstrációk voltak.) Hasonló ez, mint a kínai parlament, amely évente három hétig ülésezik – pont ilyentájt, a kínai újév eleje felé – és egyik fontos funkciója az, hogy a tévén keresztül hasonlóan látványos, megemelő, az ország nagyságát és egységét demonstráló módon tolmácsolja a következő év politikai programját a kínai és „tengerentúli” kínaiak számára.

Hedvig írta...

Nem akarják, hanem működtetik is a Konfuciusz Intézetet.
Viszont a nyitás szerintem óriási: az idén januártól a vidéki városokban is nyíltak fiókintézeteik. Ami azt jelenti, hogy például a kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban a diákok hivatalos második nyelvként tanulhatják (és tanulják is) a kínai nyelvet, vagy pl. én most a szegedi tudományegyetemen általánosan művelő tárgyként felvehettem a kínai kezdőt (igen magas színvonalú és nagyon jó az óra, egy anyanyelvi lektor tartja angolul).
Szegeden is megrendezték a kínai hold újévet, igaz, ez csak a kínai egyetemi "amatőr" (nem tűntek annak) csoportok előadását jelentette a sokkal színesebb budapesti programból. A hallgatóság nagy része magyar egyetemista volt, csak 1-2 kínait láttunk. A köszöntőt a BTK rektora mondta (magyarul), illetve Hamar Imre (azt hiszem, szintén csak magyarul), talán tolmáccsal (a tolmácsolás értelemszerűen csak a művészeknek szólt). Amúgy a beszédek témája inkább a két egyetem együttműködését, és a kínai kapcsolatok (tehát a kínai nyelvtanulás) nagy jövőjét hangsúlyozta.

(http://www.ihrendezvenykozpont.hu/event/236).

Studiolum írta...

Fantasztikus, hogy itt tartunk! Különösen ahhoz képest, hogy a 90-es évek legelején még nekünk kellett rábeszélni itt élő kínai barátainkat, hogy taníttassák a gyereküket kínaiul írni-olvasni, mert azt mondták: „nincs annak jövője!”

Marguerite írta...

ó, hogy gyártom sorra lelkesen a piros tigriseket, és aztán erről meg utólag értesülök!

(egyik barátnőm egyébként kínai nyelvtanfolyam _ingyenes_ első kurzusára jár épp a Konfuciusz Intézetbe)

Studiolum írta...

Én meg a gyönyörű papírtigrisek láttán azt hittem, hogy ilyen jólértesült vagy!

(Ha van számfölötti tigrised, szerintem Anna itt hárommal följebb nem utasítana vissza egyet…)

A Konfuciusz-intézet nyelvtanfolyamairól sok jót hallok, bár ott tanulóval még nem beszéltem, és annak lenne igazán súlya. Szerintem aki csak megteheti, tanuljon ott legalább egy fél évet az ingyenes nyelvtanfolyamon, mert a mai (de főleg a holnapi) világban ennyi kínai affinitás (és szükség esetén majd aktiválható és tovább gyarapítható alaptudás) mindenképpen jól jön majd.

(Apró adalék: 2007 óta a teljes internet honlapjainak több mint fele kínaiul van. Ez nem jelent persze automatikusan minőséget is, de mindenképp elgondolkodtató a dolog.)

Marguerite írta...

gyorsan gazdára leltek az eddigi tigrisek, de beszélhetünk egy következőről esetleg :)

azért azt nem mondtam, hogy fél évig tart egy ingyen kurzus, ha jól tudom, két hetes, intenzív :) aztán ha tetszett, meg lehet venni a következőt. szerintem ügyes politika!

Studiolum írta...

Tényleg ügyes. De már egy kéthetest is érdemes végigpróbálni ha csak annyi ingyenes… Hátha még meg is jön hozzá a kedv.

Névtelen írta...

Egy másik dal:
http://www.youtube.com/watch?v=meTsyNcfd5Y

Liang Sheng írta...

Egy kis spam, bár témábavágó:

www.netslager.hu

Netán a Wang folyó rendszeres olvasói lennének?...

Studiolum írta...

Uff…

…ha így lenne lottóötösöm…

Be is másolom ide a képet, hogy ha majd vége a reklámnak, akkor is legyen dokument.

Névtelen: gyönyörű a videó!

BUM írta...

a kínaiak már a spájzban vannak

Syr Wullam írta...

Hiába, no, a népszerűség:

http://vastagbor.blog.hu/2010/03/03/van_nemi_kulonbseg

Egy nappal a Wang folyó bejegyzése után ...

Studiolum írta...

Fenntartom a lottóötösre vonatkozó óhajomat…

Studiolum írta...

a kínaiak már a spájzban vannak

dehogyis, sokkal jobb helyen: a konyhában… mmm…