A csitári hegyek alatt


A holdújévi bejegyzésre két, alkalomhoz illő ajándék érkezett olvasóinktól. Két Sheng – ez itt a reklám helye! – a T-Home internetszolgáltató tavaszi hirdetésére hívta fel a figyelmet, amelyen Freddie Mercury üzen az immár örök tavaszból, s a rajongók saját beküldött videóikon énekelhetik vele együtt a Tavaszi szél vizet áraszt-ot.


A másik, sokkal meghatóbb küldeményen, egy vietnámi amatőr videón pedig egykor Magyarországon tanuló vietnámiak éneklik a holdújévi műsort nyitó A csitári hegyek alatt-ot – vietnámiul! Noha a videó nemrégen készülhetett, az arcok, a ruhák, a gesztusok, az otthonok a 70-es évek Magyarországát idézik, amikortájt az egykori diákok a dalt tanulhatták és lefordíthatták. Igazi időutazás.



Eszembe jut, amit Péter mesélt: hogy a 80-as években az Egri csillagok volt a legnépszerűbb regény Vietnámban, a gyerekek Dobó István és Bornemissza Gergely képében háborúsdiztak. A túlerővel szemben diadalmaskodó egri védők történetében az Amerikával vívott saját háborújukról szóló eposzt látták.

A videó fent van a „Vietnami katonák Magyarországon” (így, magyarul!) című vietnámi fórumon is, ahol József Attilát fordítanak, Szécsi Pál-videókkal nosztalgiáznak, és olyan magyar nyelvű jelmondatokat használnak, mint hogy „Amikor hazamentem a szívemet orokre Budapesten hagytam.” Ennél szebb holdújévi ajándékot nem is kaphattunk volna.


6 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Közel 40 éves emlék, kicsi lányomnak esténként népdalokat énekeltem, egyszercsak megszólalt:
"Édesanya, azt énekeld, hogy kitörted a kezedet, mert az olyan gyönyörű!"
Ami fáj, hogy egyik gyerekem se énekelt gyerekeinek...

anna írta...

két sheng inkább blogolna, minthogy a t-com-nak reklámoz!!!

Studiolum írta...

valamiből élni is kell ugye

én is várom, mikor jön a csekk ez után a poszt után

Unknown írta...

Az "A csitári hegyek alatt..." viszont igazi élmény volt, mivel nekem ez az egyik kedvenc népdalom. Úgyhogy, kösz!

G.d.Magister írta...

Én az Egri csillagokon akadtam le. Lám, az egykori béketábor milyen furcsa dolgokat produkált! S mi miért nem olvastunk vietnámi regényeket?? Vagy valami?

Hogy az Egri csillagok ilyen érthető legyen egy másik nemzet fiának is, az azért megható. Egyben mutatja a regény kiválóságát is, szikár, mégis nagyon erős stílusát, a nagyszerű történetvezetést. Nota bene most olvastam, hogy a csehszlovákoknál (sic) is népszerű volt, a mostani bp-i szlovák nagykövet (aki szlovák anyanyelvű, Peter Weiss) imádta gyerekkorában.

Még egy megjegyzés: az, hogy az ECS népszerű volt Vietnámban, azt juttatta eszembe, hogy az Omega is népszerű volt NDK-ban... hát igen, a béketábor.

Marguerite írta...

én meg azt hallottam valakitől, hogy a Tenkes kapitánya (Zenthe Ferenc) volt a példaképe gyerekkorában Jerevánban.
Hírünk a nagyvilágban.