Születésnapra


Éppen egy hónapot késtem az ünnepi megemlékezéssel. Hiába szerettem volna már aznap szemlézni az orosz sajtóból, egész októberben úton voltam. De voltaképpen ehhez a születésnaphoz sokkal jobban is illik a november hetedike, mint az október hét.

„Találják meg a hét apró különbséget!”

A számtalan megemlékezés közül csak néhánnyal fémjelzem az ünnepi alkalom jelentőségét, az ünnepelt iránti odaadást, és az ünneplők találékonyságát.

Moszkvában népszerű kiállítás nyílt, amelyen Putyin a görög Héraklész tizenkét hőstettét viszi végbe újra, természetesen aktualizálva. A nemeai oroszlán képében a csecsen terrorizmust győzi le, a lernai hidra megölésekor a nemzetközi szankciók száz fejét vágja le, a sztümfaloszi madarak helyett az amerikai bombázókat lövi le, a krétai bika megszelídítése a Krím visszaszerzését jelképezi, a csülkével olajkúton tapodó erümanthoszi vadkan alakjában az oligarchákat veri láncra, és így tovább. A kiállítás árudájában pedig ünnepi pólókért állnak hosszú sorok.


putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday putinbirthday

Hét nagyvárosban hét tűzfalat festettek ki egy-egy fogalom allegóriájával, amelyek a Putyin vezette Oroszországot jellemzik: erő, emlékezet, a sarkvidék meghódítása, függetlenség, történelem, biztonság és a szocsi olimpia. A kiemelt nagy kezdőbetűk a СПАСИБО, „Köszönjük” szót adják ki. „Ezek a szavak – magyarázza az egyik fiatal szervező – igen sokat jelentenek számunkra: hogy Oroszország újra elfoglalta a világtörténelemben őt megillető helyet.”



A legmegindítóbb azonban az a film, amelyen Szentpétervár kicsinyei köszöntik Oroszország elnökét, legkedvesebb játékaikat vivén néki ajándékul. A profi módon készült film arról tanúskodik, hogy a posztkommunista propaganda végre megszabadult a történelmi öröksége folytán kötelezővé vált álnaiv stílustól, és naprakész hollywoody vizuális kultúrával álcázhatja saját propaganda-voltát. Ahogy azt Pelevin már húsz éve megjósolta.


Есть на свете человек –
Петербуржец, как и мы.
Жизнь его, как сотни вех,
Знаковая для страны!
Всё свершится, сбудутся надежды,
Пусть и дальше много лет, как прежде,
В добром сердце – торжество и сила!
С днём рожденья, Президент России!
С днём рожденья, Президент России!
С днём рожденья, Президент России!
Van egy ember a világon –
Pétervári, mint mi is.
Élete mint száz mérföldkő,
jel az ország számára!
Minden megvalósul, a remény beteljesül,
csak így tovább sok évig, mint azelőtt!
A jó szívben – győzelem és erő,
Boldog születésnapot, Oroszország Elnöke!
Boldog születésnapot, Oroszország Elnöke!
Boldog születésnapot, Oroszország Elnöke!


4 megjegyzés:

Fejes László írta...

Azért a szevasztopoli Arktyika felirat nagyon a helyén van! :D

Studiolum írta...

Vajon a többi is ilyen távol áll az adott várostól?

(Mondjuk Szocsitól keresve sem lehetett volna távolabbi nagyvárost találni Vlagyivosztoknál. De talán épp ez volt a cél. Hogy bármilyen távol legyen is a birodalom egyik pontja a másiktól, mind összetartozik.)

Tamas DEAK írta...


Lementettem én ezt a videót, sokat fog ez még érni ... viszont ami meglepő, hogy az orosz férfiak igénytelen kinézete, idétlen öltözködése a gyerekkortól a felnőttkorig mennyire nem változik ...
Nekem pedig van egy vörös szibériai plüssmacskám aki még anno a Brezsnyev-korszakból érkezett ajándékba. Na azt nem adom Vlagyimir Vlagyimrovicsnak, akkor sem, ha érte jön.

Kinga írta...

Putint nem csak a gyerekek szeretik nagyon Oroszorszagban ;-)

http://observer.com/2014/11/russian-lawmaker-proposes-mailing-putin-sperm-to-impregnate-russian-women/