Rózsaszínű levelek 2.


A feladó neve: Timó Károly I. honv. gy. ezr. IX. század, III. szakasz
A feladó czíme: Debrecen, Salétrom figyelő

Czím: Szépreményű Zajác Antónia úrhölgynek
III. Kis-Korona utca 52.
Budapest



Kelt [1914. szept.] 25-én

Kedves fiamírjál rögtön

Nem is tudom, örömömben mit írjak hamarjában, dacára, hogy meg vagyok a jobb karomon lőve. Mert igazán csoda történt, hogy megmenekültem a veszedelemtől. Most még csak azt nézem, hogy Pestre jöhetnék a kórházba, hogy minél előbb viszontlássalak. Azért te ne aggódjál miattam, mert egypár hét múlva teljesen ki leszek gyógyulva, és addig már talán béke is lesz.
Hogy vagy te fiam és az anyád, nővéreid? A Feriről mi hír van? Itt van az Endre meg a Német fiú.
Ha a lapot megkapod, rögtön menj, kérlek, a szüleimhez és tudasd, ha ők nem kapnák meg a lapot.
Ölel, csókol szerető Károlyod
Hétfőn jövök Pestre



Előző levél (térképen szürkével jelölve):

Szerencs, 1914. aug. 28.
[A levélből kiderül, hogy az egyik legnagyobb harci egységbe, az I. kir. honvéd gyalogezredbe került. A magyar határról közvetlenül, szinte menetben érkeztek a hadszíntérre, és rögtön harci helyzetbe kerültek Rohatyn térségében az oroszok által támadott, majd elfoglalt Lemberg felszabadítására összevont csapatok részeként.


Éljen a haza! Az I. kir. honvéd gyalogezred indulója

A sikertelen hadművelet végén a hadsereg általános visszavonulást rendelt el, így egy szűk hónap után visszaérkeztek a határra, Laborcfalva körzetébe. Most azonban ellenkező irányból.

A dolgok a tervektől eltérően alakultak. Egy hónap sem telt el, a fiatal baka a debreceni Salétrom laktanyából és ispotályból küldi a lapját. A jobb karján megsebesült. Stílszerűen első leveléhez: a katonásdi játszása közben bibis lett a keze. A dátum alapján már néhány nappal korábban történhetett a sebesülés, feltehetően a Mikołajów körüli harcokban. Öröm az ürömben, hogy a gyógyulás ideje alatt találkozhatnak, és talán addigra béke is lesz.
A levél végén a legidősebb Zajácz testvér, a kárpitossegéd után érdeklődik. Ő a nyugati frontra került.]

Sebesültek szállítása a galíciai frontról a hátországba és ellátásuk a levél megírása előtti napokban. Tolnai Világlapja, 1914 szeptember 20.

Következő levél: 1914. október 27.

Nincsenek megjegyzések: