Jöjjön velünk a Krímbe!


Október 27. és november 3. között (vasárnaptól vasárnapig) új útra hívjuk olvasóinkat, a Krím-félszigetre, az egykori orosz birodalom egyik leggyönyörűbb vidékére és legelegánsabb üdülőhelyére. Budapestről repülővel, kijevi átszállással érkezünk Szimferopolba, az autonóm Krím fővárosába, s két központunkból, egy bahcsiszaraji hagyományos tatár és egy jaltai orosz családi panzióból egy hét alatt autóbusszal járjuk be a műemlékekben és lenyűgöző természeti szépségekben egyaránt gazdag, és etnikailag sokszínű félszigetet. Bejárjuk a tatár Bahcsiszarajt, megnézzük a káni palotát, felkeressük a történelmi barlangvárosokat, Csufut Kalét, a karaita zsidók fővárosát és középkori temetőjét, Eski Kermant, a tatárok egykori hegyi központját, és Mangupot, a krími gót királyság székhelyét. Ellátogatunk az orosz haditengerészet kikötőjébe Szevasztopolba, megnézzük az egykori titkos tengeralattjáró-bázist, a krími háború színhelyeit, a genovaiak balaklavai várát, a cári család fogadalmi kápolnáját a tengerparti Forosz fölötti hegyen, és a görög Kherszonészosz romjait, az orosz kereszténység szülőhelyét. Elzarándokolunk a többnyire bizánci alapítású, s a 19. században megújított kolostorokhoz, Inkermanhoz, Mangup barlangkolostorához, az Elszenderülés barlangkolostorhoz, Szent Kozma és Damján hegyi búcsújáró kolostorához, az örmény Szent Kereszt-kolostorhoz. Meglátogatjuk a cári család és az orosz arisztokrácia nyaralópalotáit a déli tengerparton, a miszhori Voroncov-palotától a jaltai Livadia-palotáig, amelyben az 1945-ös konferenciát is tartották. És sokat kirándulunk a hegyekben, a Demerdzsi bazaltorgonáitól a tengerparton 1200 méter magasra emelkedő Aj-Petri (Szent Péter) hegyén át a karadagi természetvédelmi terület tengerparti sziklaképződményeiig.

Az indulásig még számos bejegyzéssel igyekszünk részletesen is bemutatni a félszigetet folyamatosan bővülő Krím gyűjtőposztunkon.

Tervezett költség: 140 ezer forint, amely magában foglalja a szállások, az autóbusz és az idegenvezetés költségét. Végleges jelentkezési és befizetési határidő: augusztus 29, csütörtök. A költség nem tartalmazza a repülőjegy árát, amely most, ha időben vesszük meg, csupán kb. 50 ezer forint oda-vissza (ezért is hirdetem ilyen közelire a végleges jelentkezési határidőt). Jelentkezni a szokásos wang@studiolum.com címen lehet, ahol további információkkal és részletes programmal is szolgálok majd.



Nincsenek megjegyzések: