Tavasz







a Zagrosz déli lejtőin, a bakhtiari legelőkön. A Fars hírügynökség képeiből.


Gilles Durant de la Bergerie (1554-1605): Printemps (Tavasz). The Folger Consort, William Sharp




7 megjegyzés:

Csák Kati írta...

Ez valami gyönyörűséges!!! A kedvencem a pipacs és a pipacs mező, és minden, ami pipacsról szól. Hallgatva a zenét megelevenednek a képek és a PIPACSOK!

Studiolum írta...

Ez volt a cél! Nagyon köszönöm ;)

Petrus Augustinus írta...

Gyönyörű! Kicsit az Ózra emlékeztet, ahol elaludt az oroszlán a sok pipacs illatától és meghalt volna, ha az egerek nem menekítik ki (ez az Óz volt?:). Mióta ezt a történetet hallottam, volt bennem valami tartás a pipacsmezőktől; amikor elautóztunk mellette is azt vártam, hogy elhaladjunk már, mert féltem, hogy elalszom mint az oroszlán. Aztán persze megtudtam, hogy az csak mese, de ha nem is az, akkor is ahhoz sokkal több pipacs kell, hogy valaki elaludjon. :-)

G.d.Magister írta...

Bergerie Printemps-e szinte pontosan megegyezik a ref. énekeskönyvben lévő "Várj ember szíve készen" c. dallammal (312). A dallam eredeténél csak ennyi áll: Erfurt, 1572. Tehát a korszak stimmel, talán a zeneszerző dallama került be - közkedveltsége okán - a protestáns énekek repertoárjába? Visszafelé nehezen tudom elképzelni, csak ha mondjuk vándordallamról vagy ilyesmiről van szó.

G.d.Magister írta...

Most látom, hogy azért ha 1572-ben már éneklik a hívek, akkor Bergerie-nek 18 év alatt kellett megírnia ezt a darabot... ami persze nem kizárt.

Studiolum írta...

A dalnak ezt a változatát ő szerezte, de magát a dallamot nem: az valóban vándordallam. Amennyire utána tudtam nézni, „La Monica” címmel 1465-ben jegyezték fel először Sienában, s az eredeti szöveg francia változatával („Une jeune fillette”) éneklik Savall Tous les matins du monde-jában is.

G.d.Magister írta...

Köszi! Kedvenc adventi énekem, nem véletlenül.