A perzsa zene hatalma

Perzsa szetar-játékos és megrészegült hallgatója. Muhammad-Sharif Musawwir miniatúrája A trónoló hercegnő egy 1600 körüli példányából, talán Bokharából. The Smithsonian Institute

Sokszor írtam már, hogy a perzsa zene a világ egyik legkifinomultabb és legerőteljesebb zenéje. Olvasóink ezt eddig tarthatták akár személyes elfogultságnak is. Mostantól azonban cáfolhatatlan bizonyítékunk van rá, hogy a perzsa zene minden más zenénél nagyobb hatást gyakorol már az elfogultságtól mentes gyermeki lélekre is. Sturm Dániel olvasónk írta csupán egy órája blogunk Facebook-oldalán a következő üzenetet:

Kedves Studiolum! Nagy örömmel olvassuk a posztjaitokat. A Masule, 1975 írásban található dal ezt a hatást váltotta ki 16 hónapos gyerekünkből: http://www.youtube.com/watch?v=5dLIlW0yzfY Nagyon sok zenét hallgat, de semmire nem reagált még ennyire hevesen. Egyszerre volt szenvedélyes és nyugodt. Köszönjük ezt is!

Mi köszönjük a megosztott élményt, amelyet itt tovább osztunk. Minthogy a videón a zene kevéssé hallható, egymás alatt közöljük még egyszer a giláni népdalt és a táncos videót. A kettőt egyszerre elindítva talán jobban rekonstruálható a szituáció. És figyeljük meg, hogy a gyermek nemcsak pusztán a lendületes ritmusra táncol, hanem kifejezetten ennek a dalnak a kezdő hangjait ismételgeti!


Freidoun Poorreza – Hossein Hamidi: ناز بداشته Naz Bedashteh (Szép Bedashteh), gilani népdal. A می گیلان Mi Gilan (gilakiul) / Man-e Gilan (perzsául) (Az én Gilanom) albumról (2007)


Aki maga is próbálkozni akar vele, annak legyen itt a népdal helyett egy valódi perzsa tánczene a Zagrosz-hegyvidéki Loresztánból, a bakhtiarikkal rokon lori nomádoktól, kamancsén és dafon, kerek perzsa hegedűn és fakeretre feszített bőrből álló kerek nomád dobon.



Sepa va dopa. Loresztáni tánc

Lori táncosok


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

az első néhány taktus alatti vonós játéka engem Kodályra emlékeztetett.

állítólag edjszerh, azt mondta volt egy, a szomszédban kivégzett néhai diktátor, hogy a magyarok majdan nagyon hálásak lesznek múzeumuk gyüjteményeiért.
aztan kiraboltak mind.