Jelek

Sokfelé fényképeztünk már a Monarchia korából ittmaradt redőnycímereket, amelyek egy valaha volt eleven és kiterjedt hálózat mára észrevétlen apró jeleivel szórják meg Kelet-Európa városait. Csernovicban, Lwówban, Żółkiewben is észrevettük Prága, Bécs, Budapest lakatosműhelyeinek termékeit.

Furcsa módon éppen a legtöbbet járt Budapesten nem nagyon láttam. A mai napig, amikor a Lumen kávézó előzékenyen épp szemmagasságig lehúzott redőnye előtt sétáltunk el.

Árkai Sándornak (1841-1910) egykor jól menő cége lehetett, műhelyében készültek többek között a szegedi városháza 1883-as neobarokk stílusú felújításakor beépített ajtó- és ablakrácsok, de részben szintén tőlük kerültek ki a Budai Vár 1900-ban elkészült Szent István termének lakatosmunkái, a berendezés bútorzárai is.

Árkai Sándor, Budapest, Csengeri utza 42

Öntvényrajz
Árkai Sándor csász. és kir. udvari mű-lakatos, Budapest.
Kecskeméten 1897 jún. 16.

7 megjegyzés:

K.I. írta...

2011-ben, a 100 éves házak napján jutottam be a Király utca 67 egyik üresen álló lakásába, ott láttam a redőnygurtnikat fedő lemezen a Paschka és társa cégjelzést, amit az ide belinkelt Antivilág című bejegyzésben is lehet látni.

Studiolum írta...

Nincs véletlenül fotód róla? Felraknám a Paschka-térképre.

K.I. írta...

A blog rendszeres olvasójaként és csodálójaként megtiszteltetésnek veszem. 24 órán belül küldöm is. Most épp nem annál a gépnél vagyok, amelyik a képeimet őrzi.
K.I.

Petrus Augustinus írta...

Nem Csengery utca akar az véletlenül lenni, Csengery Antal, szabadelvű politikus után?

Marguerite írta...

A képaláírások a posztban a fotókon szereplő szövegek betűhív átírásai, csak a vesszőkkel akartam eltérni.

Tamas DEAK írta...

Baján Korányiék mellett Paschka is tarolt. Eredeti redőnyük a Galéria cukrászdán, és - stilszerűen - a Türr István múzeum irodai szárnyán.

Tamas DEAK írta...

Végre : Paschka redőny a Síp u. 17-ben.