Kikötő az óvárosban


Wang Weinek a palmai óváros háztetői fölé magasodó studiolumából, mint egy világítótoronyból, a tengert látni, s körben, akár a tengerparti sziklákat, a város szaggatott kontúrjait: a székesegyházat, a Santa Eulàliát, a San Franciscót, a Santa Clarát a hódítás előtti minaretjével, a városházát, a középkori lakótornyokat, és mögöttük a Sierra Tramuntana első hegyvonulatát.






A világítótorony tövét pedig viharos hullámok ostromolják a Las Olas – A Hullámokhoz – kisvendéglő cégtábláján.


A hullámok a világ túlsó végéről, a Fuji-hegy tövéből jöttek el idáig, akárcsak a vendéglő tulajdonosai. Az ír John és a kambodzsai-francia Evelyne sok éven át egyazon hajón szolgáltak matrózként illetve szakácsnőként, s a hajót otthagyva is igyekeztek a tenger közelében maradni. Az óváros szívében nyitott vendéglőjük alig néhány száz méterre van Palma kikötőjétől.


A falakon körben régi és mai tengerész-térképek függenek, és John fotói a világ valamennyi kikötőjéről. A berendezés, a súlyos és egyszerű bútorok és evőeszközök, a vaskos kristálypoharak az ántivilágbeli brit tengerjáró hajók hagyományát idézik.






A konyha pedig a Távol-Keletét. Délben kétféle menüt kínálnak, vietnámi-francia fogásokkal és spanyol borral, mindössze tizenöt euróért. Olyan kifinomult és zseniális konyhát, amilyennel csak egészen ritkán találkozik az ember.




Amióta egy éve megnyitottak, ide jár délben az egész mallorcai önkormányzat a szomszédos Plaça de Cortról. John szerint, aki élvezettel és szellemesen cseveg minden vendéggel, a jó konyha és az egymáshoz szoruló asztalok határozottan közelítik egymáshoz a különféle párti politikusokat.


Este pedig kizárólag a távol-keleti konyhák kombinációit főzik, eredeti és friss alapanyagokból, ami a kínai és rokon konyhákban a legfontosabb. Ilyenkor a szemközti Literanta könyvesbolt és kávéház író-olvasó-estjeinek közönsége a törzsvendég, olykor jeles írók, mint ifjabb Robert Graves vagy Julian Barnes. Az utóbbi hálálkodó megjegyzése még a bejárat melletti menüre is felkerült.


Én az esti konyhát még nem próbáltam, de nem fog elmaradni, míg itt vagyok.

Az utolsó kép forrása a Las Olas saját honlapja, további információkkal és véleményekkel.

8 megjegyzés:

anna írta...

"...míg itt vagyok." mér, ott vagy?!?!?

Studiolum írta...

Különben nem írnám…

ÉvaZsuzsanna írta...

Jó étvágyat! Ha eljutnék oda, magam is örömest végigenném a teljes választékot...

Unknown írta...

Bocs, hogy off leszek, de nem találtam más lehetőséget. a http://www.parameter.sk/blog/zsocsesz/2009/12/07/en-blogolvaso-n írtam egy rövid ismetetőt a Wang folyóról.

Studiolum írta...

Hálásan köszönöm és nagyon meg vagyok hatva!

Tamas DEAK írta...

Na ide menjünk el legközelebb, ha még mindig 15 EUR a menü ...

Studiolum írta...

De hiszen itt voltunk veled együtt, igaz, nem 15 eurós menün, hanem, ha jól emlékszem, 17 és 20 közöttért egyedileg összeállított vacsorán…

Tamas DEAK írta...

óh ...