Palma anno


Mallorca legnagyobb bankjának, a Sa Nostra Caixa de Balearsnak saját kultúrháza van az óváros szívében, a Carre Concepción, egy középkori épületben, a köznek megnyitott narancsligettel, kiállításokkal, hangversenyekkel, kurzusokkal, kávézóval, olcsó menzával. Az utóbbi kettő kivételével mindez ingyen, a város lakóiért. Ezért is nevezik Obra Socialnak.



A mostani kiállítás Palma sok rejtett kincse közül az Escalas-gyűjtemény ötvenezer archív fotójából mutat be első ízben nyilvánosan közel kétszáz darabot.


A gyűjtemény apa és fia száz éven át gyarapított családi archívuma. Jaume Escalas Aldrover (1847-1929) és fia, Jaume Escalas Real (1893-1979) köztiszteletben álló orvosok voltak, a palmai Közkórház, illetve a Pszichiátriai Klinika igazgatói, s amellett szenvedélyes amatőr fotósok, akik szinte a tudományos kutatás precizitásával dokumentálták Mallorca tájait, lakóit, épületeit, mindennapi életét.

Apa és fiú


A fiú első arcképe…

…és önarcképe (jobbra)

Nővére, Antònia.

Rokon

A helyszínen készült felvételeken sajnos becsillognak a terem fényei és a szemközti fal képei, de hát nem adtak ki katalógust. Talán Wang Weinek sikerül majd rávennie az egyetemet, hogy legalább utólag szülessen album a képekből.




Az a világ, amelyet ezek a képek megörökítettek, jórészt elmúlt. A halásznegyedeket felszámolták, a tengerpartot szállodákkal építették tele, a városfalakat jónéhány középkori épülettel együtt lebontották. De a helyszínek még megvannak és azonosíthatók, és nem változtak a nagy szemű, puha, ovális mallorcai arcok sem.

A Sienai Szent Katalin-kolostort egy vállalkozó vette meg és bontatta le az 1960-as években. Helyén áruház épült. A kerengő íveit az egyetem épületébe beépítve őrzik.

Az Algaida melletti fogadó ma is étterem.

Konflisok a kórház előtti téren

A Born-sétány, ahol nemrégen a szabadtéri Rodin-kiállítást rendezték

A Jonquet halásznegyed







Olajbogyószüret



Csendőrök


A Jézus Pszichiátriai Klinika ápolónői

Az ápoltak és a személyzet

Egy ápolt

Gyermekosztály

Útiképek: A madridi ócskapiac, a Rastro

Vándor fogorvos a Rastrón

Az 1929-es barcelonai világkiállítás, ahogy Eduardo Mendoza megírta A csodák városában.

Palma, a székesegyház a rakpart felől nézve

9 megjegyzés:

Kálmán Dániel írta...

Kár ezekért az épületekért/helyekért. Mindazonáltal, az utóbbi néhány post alapján Mallorca olyan - csak hogy némi képzavarral éljek -, mint egy kis ékszer a Mediterráneum ékszeres dobozában, minden villanyszerelési, hm, unikumával együtt. :) Az El drac de na Coca azóta is sokat pörög a lejátszóban. Köszönet a bejegyzésekért!

Studiolum írta...

Nagyon örülök, hogy így megragadott Mallorca. Ahogy engem is. Biztos, hogy nem ez az egyetlen ékszer ebben a nagy ékszerdobozban, de szigetként, mégpedig nagy történelmi hagyományú szigetként az egyik legarchaikusabb vidék a spanyol világban: maguk a katalánok is így tekintenek rá. Kicsit mint nekünk Erdély. És sajnos éppúgy pusztul is, Európa legtömegesebb turizmusának hatására. Érdemes megnézni nemcsak a legutóbbi, hanem a korábbi mallorcai bejegyzéseket is.

A Drac de na Coca dala tényleg nagyon szép, ahogy minden más is Maria del Mar Bonnettől, biztos láttad a belinkelt helyen a többi CD-jét. A másik nagy népzenei figura, akitől szintén idéztem már, Biel Majoral. Tőle is szívesen rakok fel CD-t, ha tetszik ez a dal.

Kálmán Dániel írta...

Kicsit röstellem is, hogy ezidáig nem akadtam rá, holott kedvelem a Mediterráneumot, az utóbbi időben pedig egyre inkább (ennek nyomán kezdem igazán megérteni Fernand Braudelt). Elolvasva pár korábbi bejegyzést, egyre inkább csodálkozok, valóban történelmét tekintve is roppant érdekes ez a kis sziget. (Tovább is fogok olvasni persze, első ittjártam óta tervbe van véve a blog archívumának végigolvasása, így vizsgaidőszakban talán jobban akad majd rá időm - a magamfajta történelemmel (főleg középkorral) és kultúrával valamelyest "beoltott" ember számára ez a blog is kész ékszeresdoboz.)

A linket láttam, csak helyhiány miatt két albumnál többet egyelőre nem tudtam letölteni, de ezt hamarosan megoldom. Biel Majoralt pedig nagyon szépen köszönöm, ha raksz fel tőle valamit, ez alapján tetszik, meg nyelvileg is egészen érdekesek ezek a dalok, bár nagyon-nagyon keveset tudok spanyolul, inkább a valamennyi latin-, meg a csekély olasz- és franciatudásom alapján ízelgetem a hasonló szavakat.

Kezd hosszúra nyúlni a kommentem, de hadd nyújtsak valamit én is cserébe, bár gondolom, ismerős lesz, vagy talán ismered is:
http://video.google.com/videoplay?docid=2091676671525983430 - az Ordo Prophetarum, egy 4-5. századi gyökerekre visszanyúló 12-13. századi liturgikus dráma mai előadása, katalánul, a vége tájt (00:55 körül) azzal a Sibylla-énekkel, amit Jordi Savall és a Dead Can Dance is feldolgozott.

aliz írta...

micsoda képek!

ÉvaZsuzsanna írta...

Karácsony közeledtén megköszönve sok örömet okozó értékes munkáját, kalácsillatú áldott ünnepet kívánok, derűs, sikeres újesztendőt!
http://www.youtube.com/watch?v=AUbBIgUj5iI

Studiolum írta...

Nagyon hálásan köszönöm és viszont kívánom!

aliz: bizony, és nemcsak a patinájuk miatt, hanem mert a két orvos fotósnak is nagyszerű volt. Ma is megállnák a helyüket.

viator: nagyon köszönöm a linket, végignéztem, csodálatos előadás. A Szibilla-dal különösen szép volt. Néhány napja éppen Mallorcán hallottam Savalltól élő koncerten, gamba-feldolgozásban.

A katalán szövegeket egyébként olasz és francia alapján könnyebb is megérteni, mint spanyol alapján, mert közelebb áll azokhoz. Közben itt van fent Biel Majoral albuma is, benne linkkel, hogy hol találhatóak a szövegek átírásai.

sat. írta...

Áldott ünnepeket s békés, boldog új évet kívánunk egészségbe', szeretetbe' szeretteiddel egyetembe'
tisztelettel, szeretettel
I. s T.

Kálmán Dániel írta...

Nagyon szívesen, a Sibylla-ének engem nagyon megfogott. Egyúttal hálás köszönetem Biel Majoralért, épp alig tudok betelni a hallgatásával.

Csatlakozva az előttem szólókhoz, hadd kívánjak én is áldott, békés karácsonyt, és sikeres új esztendőt!

Studiolum írta...

Viszont kívánom, sat.-nak is, és mindenki másnak. Áldott Karácsonyt és szebb, jobb évet, mint az idei volt.