Bambuszból házat


Barátaink házát az erdélyi Széken elvitte a víz. A hetekig tartó esőzés következtében a Felszeg dombján megcsúszott a föld, s az utca mind a hat háza összedőlt. Az ott lakók – gyerekekkel, öreg szülőkkel – rokonoknál húzták meg magukat. Se nekik, se a falunak nincs pénze az újjáépítésre. A megye ígért valamennyi támogatást, de az biztosan nem lesz elég, és ki tudja, mikor jön. A faluban jóformán nincs munkalehetőség: férfiaknak, asszonyoknak egyaránt sok száz kilométert kell ingázniuk a szűkös megélhetésért. Akik most elveszítették a házukat, nagyon nagy szükségük van a segítségre.



Nekünk a napokban kellett kivágnunk gyönyörű kínai bambuszültetvényünket, mert tizenöt év alatt úgy megerősödött, hogy megállíthatatlanul ment át a szomszédba. Arra gondoltunk, csináljunk a két rosszból egy jót. Adománygyűjtést hirdetünk itt a blogon széki barátaink számára, s aki szívesen segítene rajtuk néhány ezer forinttal, azt megajándékozzuk egy-egy szál igazi kínai bambusszal. Átadás szombaton tizenegy és tizenkettő között a Bosnyák téri piac parkolójában. A piac, az utolsó hagyományos nagy piacok egyike Budapesten amúgy is ilyenkor a legelevenebb, már csak ezért is megéri kijönni. Aki jön, írjon előtte a szek@studiolum.com címre, s azt is írja meg, milyen hosszú (max. 4 méter) és milyen átmérőjű (1-től 3-4 cm-ig) bambuszt kér.


Azok segítségét is várjuk, akik nem tudnak kijönni. Ők a Studiolum postafiók-címére küldhetnek pénzt borítékban: Studiolum, 1631 Budapest, Pf. 119 (vagy kérésre számlaszámot/PayPal-címet adunk átutaláshoz). Nekik valódi bambusz helyett a nagy klasszikus 三希堂画宝竹谱, a bambuszfestés hagyományos kínai kézikönyvének beszkennelt változatát küldjük el, benne több száz kinyomtatható kínai bambusz-rajzzal. A borítékra ragasszanak szép bélyeget, mert az adományok átadása után köszönet-kollázst készítünk belőlük.


Kérjük, hogy ismerőseik között is terjesszék ezt a felhívást.


Mindenkinek előre is nagyon köszönjük a segítséget.



8 megjegyzés:

Szedlák Ádám írta...

A borítékos megoldás helyett szabad-e kérni Paypalt, számlaszámot vagy bármi kattintós megoldást? Gyorsabbnak, működőbbnek érezném.

Studiolum írta...

Persze, számlaszámot szívesen adok, ahogy írtam is fent, csak nagy nyilvánosság előtt nem teszem közzé szívesen (valószínűleg inkább csak babonából, mert egyébként nem nagyon látom, hogyan lehetne visszaélni vele). Szóval aki inkább utalna, az írjon a fenti szek@studiolum.com címre, és postafordultával megy az IBAN/SWIFT kód. Mindenkinek előre is nagyon köszönöm.

Studiolum írta...

Többen jelezték, hogy örülnének a bambusznak, de a holnapi nap nem jó nekik. Ezért a Bosnyák téri akciót a jövő szombaton is megismételjük. Egyelőre ugyanígy 11 és 12 között tervezzük, de ha valakinek korábban (vagy neadjisten más napon) jó, írjon!

Petrus Augustinus írta...

Én is a PayPal mellett voksolnék, már csak azért is mert augusztus 25-ig nem leszek otthon. :-) PayPal-on viszont egy klikkel tudok segíteni. Ilyen lehetőség nem lesz?

Studiolum írta...

De már lett is, Neked köszönhetően :) Még egyszer nagyon köszönöm!

Közben lezajlott a Bosnyák-piaci Bambusz Akció, mission accomplished, hálásan köszönjük mindenkinek a részvételt. Akik jelezték, hogy jönnének, csak ma nem tudtak, írjanak, jó-e a jövő szombat 11 és 12 között ugyanott, vagy inkább más időpontot tűzzünk ki.

Studiolum írta...

Bocsánat, hogy csak most írom: egy hét múlva tervezzük, hogy a befolyt összegről jelentést adunk, illetve az adományozók nevét (összeg említése nélkül) közzétesszük. Arra kérek mindenkit, aki már adott, és aki még ezután tervezi, hogy írjon, ha NEM akarja feltüntetni a nevét.

Studiolum írta...

Egy kedves olvasónk nagyon csodálkozott, amikor „bambusz” gyanánt a bambusz négyméteres levágott szárát kapta, mert ő a bambusz elültethető tövére gondolt. Sietek tehát tisztázni a félreértést: szívesen adunk akár bambuszrudat, akár bambusztövet, csak ki-ki szóljon, melyik kell. Az elültethető bambusz fagytűrő, rügye ehető, néhány év alatt tíz-tizenöt méter magas sűrű erdővé nő, és az egyes hajtások húsz-harminc év alatt tíz-tizenkét centire vastagodnak meg, akár a kínai wuxia-filmekben, már ha nem kell az egész ültetvényt a korlátozhatatlan terjedés miatt idő előtt kivágni ugye.

Studiolum írta...

Beszámoló a gyűjtés eddigi állásáról és további lehetőségek itt: http://wangfolyo.blogspot.com/2010/07/mutatas.html