Lenin élt

Mégpedig egyidejűleg kétszer is. Ez a szenzációs felfedezés alexiiru orosz bloggernek köszönhető. Övé az érdem, hogy azt az előző posztunkban bemutatott archív fotót, amelyet már annyian láttak, és annyian átsiklottak fölötte, másoknál figyelmesebben tanulmányozta, s az apró anomáliákból olyan súlyú következtetéseket vont le, amelyek alapvetően írják át a 20. század orosz történelmét.


A képen látszólag semmi különös nincs. Lenin 1925-ben női ruhába öltözve Natasa lányával együtt a finn határ felé igyekszik. Ismerjük az öreg Lenin válságos szellemi állapotát, s ezért megérthetjük beteges szenvedélyét a női ruhák iránt, valamint azt is, hogy halála előtt még egyszer szerette volna látni és kislányának is megmutatni ifjúkora nosztalgikus színhelyét, ahol először találkozott barátjával, Sztálinnal.

Csakhogy, mutat rá a blogger, Lenin, mint a KB-nek írt titkos levele tanúsítja, ekkor már nem tartotta barátjának Sztálint. S ha ez önmagában nem lenne elég meggyőző érv: arról sem tudunk, hogy lett volna Natasa vagy bármilyen más nevű lánya. Sőt mi több, 1925-ben már egy éve halott volt. Mi hát ez az észbontó talány?

A blogger ösztönös érzékkel sejtette meg, hogy a megoldás kulcsa Lenin nevének kezdőbetűiben rejlik. A képaláírás Sz. I. Uljanovnak nevezi őt. Márpedig a mi Leninünk V. I. volt. Ezt tehát nem a mi Leninünk. Ez egy rá a megszólalásig hasonlító másik Lenin. De ki ő?

A kérdés nem hagyta nyugodni a bloggert. Hosszú kutatásba fogott, amelynek során, mint egy puzzle darabjai, sorra kerültek elő a világ minden tájáról egy megsemmisítésre ítélt családi album véletlenszerűen fennmaradt képei. S ahogy az lenni szokott, a kitartó kutatást végül egy szemkápráztató lelet koronázta. Rinat Voligamsi orosz festőművész honlapján a blogger huszonegy olyan fotóra bukkant, amelyek minden kétséget kizáróan az elveszett fotóalbumhoz tartoztak, s amelyek vakító fénysugárként világították be a történelmi rejtély sötétjét. Ezeknek, valamint a KGB időközben megnyitott levéltárából származó dokumentumoknak a segítségével sikerült rekonstruálni egy lélegzetelállító történetet, amelyről pedig Sztálin és pribékjei úgy hitték, sikerült örök feledés homályára ítélni.

A fotók és dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy Vlagyimir Iljics Uljanovnak, a későbbi Leninnek, egy ikertestvére is volt, Szergej. A két gyermek együtt látható az Uljanovoknak azon az eredeti családi fotóján, amelynek hozzáférhető példányairól Sztálin jól ismert módszerével az anyja lába előtt ülő Szergejt kiretusálták.

Az Uljanov család, 1879

A Voligamsinál fennmaradt album-töredék legkorábbi képei a két fiú közös gyerekkoráról majd szétágazó útjáról tanúskodnak. Míg Vologya forradalmár hivatását követte, addig Szerjozsa az ufai kormányzóságban telepedett le. Viasszal kezdett kereskedni, helyi lányt vett el, s az iszlám hitre tért.

sergeiulyanov1 sergeiulyanov1 sergeiulyanov1 sergeiulyanov1 sergeiulyanov1 sergeiulyanov1

Az 1905-ös forradalom bukása után nehéz idők köszöntöttek a fiatal kommunista pártra. Vlagyimir Iljics a végső ínség közepette 1906 februárjában írta meg nevezetes levelét gazdag kereskedő bátyjának: „Anyagi eszközök híján a forradalom meghal!” Szergej bátyja hívására felszámolta viaszkereskedését, s eladott készletei árával Pétervárra ment, ahol teljesen a forradalom ügyének szentelte magát.

Sz. I. Uljanov pénzt szállít, 1906

sergeiulyanov2 sergeiulyanov2 sergeiulyanov2 sergeiulyanov2 sergeiulyanov2

Lenin halála után Sztálin hajtóvadászatot indított a kommunizmus vezérének valamennyi közeli hozzátartozója és fegyvertársa után. A véres listán az első helyen Szergej Iljics állt, aki ekkor szánta rá magát az emigrációra. Mint az első képen látható, álruhában sikerült leányával együtt átkelnie a finn határon, majd hosszú odüsszeia vette kezdetét: Litvániába menekült, onnan a királyi Romániába, majd az orosz száműzöttek útját követve Svájcba. „Csupán attól félek, hogy elhallgattatnak, s nem szolgálhatok többé hazámnak, nem folytathatom bátyám művét”, írta naplójában. Szövetségeseket keresve bejárta az egész haladó világot, Mexikótól Bagdadon és Kabulon át Kubáig.

Sz. I. Uljanov zürichi régiségkereskedésében, 1937

sergeiulyanov3 sergeiulyanov3 sergeiulyanov3 sergeiulyanov3 sergeiulyanov3 sergeiulyanov3

Itt, Kubában ért véget az internacionalizmus ügyének mindhalálig elkötelezett forradalmár útja. 1965-ben halt meg, nem tudván feldolgozni Hruscsov leváltását, akivel titkos tervet kovácsolt az imperializmus fellegvárának, Amerikának a megbuktatására. Ha Hruscsovnak csak kevéssel továb sikerült volna hatalomban maradnia, az egész 20. századi történelem fonala másként alakult volna.

Santiago de cubai kertjében, 1964

10 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Lám mire jó a familysearch :)

Sala írta...

Hoax! Mindjárt az első kép.
http://cs621618.vk.me/v621618375/4506f/UYwUFWtWrO4.jpg

Macskafogó írta...

Hát elég fura az első kép. A lánynak miért van szintén Lenin-arca?

Studiolum írta...

Sala: Csak nem??? Jézus segíts!

Kálmán Dániel írta...

Igazán bámulatosak ezek az orosz bloggerek. Pont a napokban adtuk vissza az egyik ügyfélnek az album - ezek szerint - huszonkettedik darabját (hátlapján díszes kartusban az ufai műterem neve és szlogenje: "Ваша память будет жить!"), mondván, ez nem lehetséges. Erre tessék, itt áll az egész feketén-fehéren. Ha én ezt hamarabb látom...

Studiolum írta...

Látod, ezért mondom mindig, hogy a jó blogger egy lépéssel az események előtt jár, mert azok előbb-utóbb úgyis bekövetkeznek.

Macskafogó írta...

Ahogy egy ismerősöm írta: a sztori a "két Mao" történetre emlékeztet erősen.

Sala írta...

@Studiolum: Igen, hát sajnos most nagyon úgy néz ki, hogy be kell érni egy Leninnel. ;)

Studiolum írta...

Több az is a soknál, legalábbis annak, aki eleget kapott belőle.

Sala írta...

Hát, igen... Kárpótlásként egy kis gyűjtemény újabb képekből. :)