De ki az a Hittler?

„Megjelent a Friss Újság! A Friss Újság! A nagy per, melynek hősei Hitler és Ludendorff!”
„Ki az a Hitler?”

Sándor Pál: Régi idők focija, 1973


Mert hogy Ludendorff ki, azt minden gyerek tudja. Von Hindenburg tábornagy vezérkari főnöke a nemrég végetért Nagy Háborúban, a Nagy-Britannia elleni korlátlan tengeralattjáró-háború kezdeményezője, amellyel elérte az Egyesült Államok háborúba lépését, és Lenin német páncélvonaton való hazaküldésének kieszelője az orosz helyzet destabilizálására, amellyel tudjuk, mit ért el. Legutóbb pedig, 1923. november 8-9-én, a weimari köztársaság megdöntésére összeszövetkezett úgynevezett müncheni sörpuccs egyik vezetője.

Hitler és Ludendorff! Hitler és Ludendorff!

De ki ez a Hitler, akiről az ekkor havonta megjelenő Tolnai Világlapja még egy jó fényképet sem közöl?

Tolnai Világlapja, 1923

„6. Hittler katonái teherautókkal akartak indulni Berlin ellen.7. Hittler, a bajor puccsisták vezére ( × ) és báró Roszbach ( ×× ), a nacionalisták vezére, a puccskísérlet bukása után.”


„A polgárság felfegyverzése Münchenben. Hittler a bécsi mázolósegédből lett nacionalista vezér és Ludendorf volt német vezérkari főnök mint ismeretes, véget akartak vetni a német köztársaságnak és Berlin ellen akartak vonulni. Tervük meghiusult s vállalkozásuk csufos kudarcot vallott. Képünk azt a jelenetet ábrázolja, amidőn Hittlerék parancsára fegyvereket osztottak ki a jelentkezőknek.”

„Hittler katonái teherautókon robogtak a kijelölt helyekre, hogy a birodalmi csapatok bevonulását megakadályozzák. De ellenállásuk csakhamar kudarccal végződött. Képünk egy Hittler-csapat készülődését ábrázolja München egyik külvárosában.”

„Hittlerék mozsárágyuja München utcáján. Hittler és Ludendorf nehéz mozsárágyukkal akarták a bevonuló birodalmi csapatot visszaverni és aztán Berlin ellen vonulni. Szerencsére idejekorán megakadályozták őket nemzetrontó  szándékukban. Képünk egy mozsárágyu mellett két hatalmaslöveget ábrázol. (Kevstone)”

Szerencsére Németország minden ilyen átmeneti és feledhető balárnyú epizód ellenére is meg tudta őrizni egykori méltóságát. Ott még a szocialisták sem idegenszívűek, hanem igazi irredenták, akik a párt zászlajával vonulnak fel tiltakozni a szégyenteljes versailles-i szerződés ellen. Nem mocskolják be az ország nevét, mint az a… hogy is hívják… Hittler.

„Gyászmenet a Ruhr-vidék megszállása miatt. Egész Németországban komor és zajtalanságukban méltóságos tüntetéseket rendeztek a Ruhr-vidék megszállása miatt. Képünk azt a jelenetet ábrázolja, amidőn a müncheni szocialisták zászlóikkal vonulnak a tüntetés szinhelyére.”

7 megjegyzés:

pera írta...

Hmmm ?

Studiolum írta...

mmmm??

pera írta...

Hát, biztos velem van a baj.
Nem tudom értelmezni a konklúziót: időben a két esemény viszonylag távol van: a Ruhr-vidék megszállása '23 január (a lap februári szám), a sörpuccs november.
"Egykori méltóságát" szerintem nem megőrizte, hanem visszaszerezte, amikor '24-től elkezdődik a weimari közt. rövid nyugalmi időszaka. Addig persze vannak ilyen-olyan kísérletek, még "balárnyúak" is. A szocialisták nem idegenszívűek? Lehet, de én nácikat látok, akik persze (nemzeti)szocialisták.
Vagy ez egy pamflet akar lenni? Az utolsó mondat mintha erre utalna, de a szöveg túl komoly. Nem tudom, nem értem.


Tamas DEAK írta...

...pedig sikerült, mert ez egy pamflet ...

Studiolum írta...

A szöveg természetesen ironikus – ha más nem, legalább az utolsó mondat „hogy is hívják”-ja kulcsot adhat ehhez –, és a Tolnai 1923-as képaláírásainak tájékozatlanságát kívánja kifigurázni. Ahogy a sörpuccsos képek szerkesztőinek nem sokkal több elképzelésük van arról, hogy ki az a Hitler, mint a fiatal Garas Dezsőnek a Sándor Pál-filmben (de legalább becsületesen utálják őt, nem úgy, mint a tíz évvel későbbi sajtó), úgy a Ruhr-vidéki tüntetés alatti képen a „müncheni szocialistákat” éltetik, nyilvánvalóan fel sem fogva, hogy ugyanarról a társaságról van szó. Hogy mi már tudunk ezt-azt a szereplőkről, az a mi bajunk…

pera írta...

Meg vagyok győzve. Félig-meddig.
De vannak még problémáim, mert a Ruhr-vidékért a tüntetés '23 jan.-febr. lehetett, tehát korábban, mint a sörpuccs, a nácik még úgymond nem vesztették el szüzességüket.
Másrészt az utolsó képaláírás egyáltalán nem árulkodik tájékozatlanságról, mert nem a V-i béke elleni tüntetésről ír, hanem arról, ami valóban történt. Tehát, bocsánat, én nem érzem ezeket a sajtókommentárokat annyira tájékozatlannak.

Tamas DEAK írta...

... ehhhh ... nem a Ruhr-vidék a lényeg, hanem a szocialista szó. De szerintem hagyjuk.
Remélem, aki a poszt elején észreveszi, hogy egy vígjátékból jön az filmrészlet, annak lejön az is, hogy ez egy pamflet.