Jöjjön velünk Azerbajdzsánba!


Tavasszal három alkalommal is bejártuk Grúziát. A Kaukázus felfedezésének folytatásaként most augusztus 18 és 25 között azerbajdzsáni túrára hívjuk olvasóinkat.

Azerbajdzsánban a látnivalók Grúziával ellentétben egyenlőtlenül oszlanak el. A legszebb helyek az ország északi részén, a Kaukázus két oldalán vannak. Az ország középső része nagy, helyenként sivatagos pusztaság. A másik legszebb vidék, Karabah Azerbajdzsán felől nem megközelíthető. Szép még az ország legdélebbi csücske, Lenkaran és környéke is, de egy hosszú oda-vissza utat nem ér meg Bakuból. Így hát két utat teszünk meg Bakuból kiindulva és oda visszatérve. Az első két napban a Kaukázus déli lábánál fekvő történelmi településeken haladunk végig, aztán az északi lábai mentén megyünk fel a hegyi zsidókhoz Qubába, és a Kaukázus legmagasabban fekvő ősi településére, Xinaliqba, csupa olyan helyre, ahová az ember magától nagyon nehezen jut el. Eddigi írásaink a vidékről (és általában a Kaukázusról) összegyűjtve itt olvashatók.


Àyi ty yormà? (Emlékszel-e még rám?) Hegyi zsidó népzene a Jewish Music Center (Jeruzsálem, Hebrew University) gyűjtéséből, juhuri nyelven


1. Baku – Lahic – Qabala – Nic – Oğuz

Gépünk augusztus 18-án este ér Bakuba, másnap reggel indulunk dél-kaukázusi túránkra. A síkságon áthaladva és a hegyek lábához érve Şamakhinál váratlanul kizöldül a vidék. Itt kezdődik a Kaukázus legkeletibb nyúlványának történelmi település-láncolata. Felkeressük Lahidzsot, a tat kézművesek faluját, az egykori gabalai kánság középkori fővárosának romjait, és Niçet, Azerbajdzsán őslakóinak, a keresztény udinoknak avagy albánoknak az utolsó települését. Szállásunk Oğuzban – az itteni örmények elűzéséig Vartashenben – lesz, amely Quba mellett a hegyi zsidók második legfontosabb azerbajdzsáni központja.




2. Oğuz – Şeki – Kiş – Qobustan – Baku

Oğuzból tovább megyünk Şekibe, amely az orosz hódításig az egyik legfontosabb azerbajdzsáni kánság volt, s ahol szépen megmaradt a bahcsiszerájihoz hasonlóan festett káni palota és az óváros a karavánszerájokkal. Felmegyünk Kiş hegyi falujába, amelynek templomát a legfontosabb középkori kaukázusi albán keresztény templomként tartják számon. Innen hosszú úton térünk vissza a tengerpartra, amely szerencsére túlnyomórészt autópálya, úgyhogy viszonylag gyorsan végzünk vele. Délutánra érünk Qobustan hegyéhez, ahol a történelem előtti sziklarajzok egy szakasza látogatható, és az iszapvulkánokhoz, ahol még működésben láthatjuk a Kaukázust létrehozó vulkáni tevékenységet. Este vacsora Bakuban és séta a tengerparton.




3. Baku – Quba

Észak felé indulva ott állunk meg először, ahol a Kaukázus vonulata eléri a tengerpartot. Ez Beşbarmaq, az Öt Ujj, az azerbajdzsáni muszlimok szent hegye és zarándokhelye (amelyről hamarosan írunk is sok képpel a blogon). Egy kicsit be is hatolunk a Kaukázusba, hogy megnézzük az itteni „hagyományos” olajmezőket és Çiraq Qala várát. Azután a főútra visszatérve tovább folytatjuk utunkat Qubába. Úgy igyekszünk, hogy még a péntek este előtt bejelentkezzünk a szállodába és odaérjünk a hegyi zsidó negyedbe.




4. Quba és Tengealti

Reggel fakultatív részvétel a zsinagógában a reggeli imádságon, utána bejárjuk a zsidó negyedet. Délután kirándulás Tenge Alti szurdokához, a vidék egyik nevezetességéhez.




5. Quba – Xinaliq – Quba

Lélegzetelállítóan szép úton, völgyeken és hágókon át felmegyünk a 2300 méter magasan fekvő Xinaliqba, amely néhány éve még a világ egyik legelzártabb helyének számított, ötezer éves folyamatos kultúrával, önálló nyelvvel és szokásokkal. Rövid vezetés után önállóan járjuk be a falut és a környéket. Késő délután térünk vissza Qubába.




6. Quba – Suraxani Fire Temple – Baku

Qubából visszaindulva késő délelőtt érünk az Abşaron-félszigetre, ahol Surakhaniban felkeressük a háromezer éves zoroasztriánus tűztemplomot. Kora délutánra érünk vissza Bakuba, ahol megnézzük az óvárost, és elköltjük búcsúvacsoránkat. Másnap késő délelőtt indulunk a repülőtérre.



Utazás: Bakuba és vissza repülővel, az országon belül bérelt kisbusszal. A részvételi díj (kétágyas szoba fele) 680 euro, amely a szállás (+ reggeli), a busz és a vezetés költségeit tartalmazza; egyágyas felár 245 euro. A viszonylag magas ár oka, hogy Azerbajdzsánban az olajboom miatt európai szintre mentek fel az árak; ugyanakkor turizmus szinte alig van, úgyhogy szállodákból csak egy legfelső, négycsillagos kategória létezik, ennek megfelelő árakkal. Ehhez járul még a vízum költsége (kb. 70 euro), amelyet közösen intézek mindannyiunknak, valamint a repülőjegy, amely most, hogy a Wizzair megszüntette a bakui járatát, Isztambulon át kb. 350 euro oda-vissza. Jelentkezési határidő: július 12, vasárnap a szokásos wang@studiolum.com címen.


Nincsenek megjegyzések: