Városi madarak


Már a Platýz kapualjában is feltűnik a nappali fényben az utcát bámuló bagoly, de három házzal odébb, a Národní třída 37. szám alatt bizonyossá válik: Prága kapualjait megszállták a városi létformához asszimilálódó madarak.



A galamb, amely a villamos felsővezeték-feszítőjére rakta a fészkét, közvetlenül a galambokat távoltartó tüskék után, igyekszik úgy tenni, mintha ő is csak egy lenne a sok prágai geg közül, de a fényképezésre egy idő után idegesen tekintget jobbra-balra. Nem venném a szívemre, ha miattam szakadna meg egy ígéretes evolúciós lánc, hát továbbállok.




3 megjegyzés:

írta...

Ráadásul egy örvös galamb. Ez a faj egy évtizede kezdett beszivárogni Budapestre - igaz még csak a kertvárosig jutott. Londonban már harminc éve is volt a parkokban, amikor nálunk még óvatos erdei madár volt. Ezek szerint Prágában előrébb tartanak a betelepüléssel, mint nálunk :)

Studiolum írta...

Most, hogy már egy ideje járom Prágát, azt látom, hogy itt is alapvetően erdei madár. Csakhogy itt az erdő jön be egészen a városba összefüggő parkok formájában, ezért látni mindenütt.

Marguerite írta...

Borús délelőtt fenyőrigók átvonuló csapata lakmározza be a berkenyefa bogyóit. Az utolsó szemig. Örvös galambok ülnek a belső udvar nagy gesztenyefáján, sétálnak a Hasenheide zsendülő füvén. Fák között rejtőző kis majorság az Adalbertstraßéról nyíló foghíjtelken. Juhok, lovak legelnek békésen a karámokban, öntudatos libák csapatban sétálgatnak.

Fényes délben a Postdamer Platzon keresztülfutó róka, amint eltűnik egy parkoló autósor alatt. Erős szürkületben nyulacskák ugrálnak nárciszok között tova, ahogy rájuk fordul bicikli reflektorcsóvája.

Óriási szürke gém a Brandenburgi kapu közelében, elmélyülten figyel, és hirtelen kikap egy arasznyi halat a vízből. Hosszan készülődik a lomha, erőteljes emelkedéshez, alig három méterre fordul mellettem a levegőben.
Ez az erdő layer.