Szellempalota

Budapesten, a Ferenciek tere és az Erzsébet híd között áll a két Klotild palota, egyformák, csak a Szabad sajtó útja választja el őket. Elegáns kapuként engedik át a látogatót Pestről Budára. Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére írtak ki pályázatot a paloták megépítésére, amelyet végül a Korb Flóris – Giergl Kálmán szerzőpáros nyert el. Történetüket a Kép-Tér blog írta meg részletesen, sok archív fotóval illusztrálva.


Az 1899-1902 között megépült ikerpaloták impozánsak, elegánsak: a város meghatározó ékességei.

Míg az északi palotát már renoválták, párja még elhagyatott, szellemek és emlékek laknak benne. Ha az ember elkóborol a lépcsőházak labirintusában, minden szinten egy új történettel találkozik. A Róth Miksa tervezte ablakoknak az emléke, a pécsi Zsolnay csempékkel borított kályhák pedig a maguk valójában is fellelhetőek a faborítású falak között, ha letérünk a szokásos útvonalról és betekintünk a lakásokba, ahol itt-ott van még egy bőrönd, egy ing, egy Theodor Wiese páncélszekrény és gyönyörű fiókjai. Irodáknak, lakásoknak, üzlethelyiségeknek és a Belvárosi Kávéháznak adott helyett a palota, és bár üres az egész épület, ha becsukjuk a szemünket nem nehéz elképzelni a mozgást, a forgatagot, az életet, az ajtókat, ahogy kinyílnak, és az egész palota feléled.


klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1 klotild1


klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2 klotild2


A Klotild-palotáknak – ahol állítólag először helyeztek üzembe liftet Budapesten – különlegességei a tornyok, és azokból nézve a város: egyetlen pontból rálátunk a Szabadság-szoborra, a budai várra és az Országházra. Egyedülálló látvány.


klotild3 klotild3 klotild3 klotild3 klotild3 klotild3 klotild3 klotild3 klotild3


Köszönet az Orczy Kultúrkert Egyesületnek a séta megszervezéséért.

5 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

... és ugyebár van valahol benne paschkás redőny

K.I. írta...

Paschkás redőny, ahogy van a Király utcában is. Mindez azért jutott most eszembe, mert volt alkalmam ma látni a Klotild-palotákat a Ferenciek tere 11. felől.

K.I. írta...

Mostanában, ezekre szándékosan odafigyelve azt látom, hogy elég sok és főleg sokféle redőnycímkével lehet találkozni Budapesten. De találkoztam már paschkással is, ami szerintem jól illene a Paschka-térképre is akár.

Studiolum írta...

Ha tudnál küldeni fényképet és pontos címet (vagy Panoramióra feltéve hivatkozást), jó volna. Én mostanában gondolkodom egy átfogó és egyre bővülő redőnycímer-térképen, azt hiszem, hamarosan elkezdem.

K.I. írta...

Nem ígérem, hogy napokon belül, de össze fogom szedni, amiket fotóztam. A panoramio lényege nekem az, hogy az oda feltöltött képeim, vagy legalábbis a nagy részük kerüljön fel a Google Earth-re is, ezért apró részletekről oda nem szoktam képeket feltenni, de mailben előbb-utóbb átküldöm a redőnycímeres képeimet.

K.I.