Otta szappan


A Koží, azaz Kecske utca, az egykori Ziegengasse Prága óvárosában földtörténeti kövületként őrzi annak nyomát, hol torpant meg a 20-as években az 1893-ban szeizmikus erővel megindult asanace, az óváros zsúfolt szegénynegyedének, elsősorban a zsidó negyednek a szanálása, azaz teljes felszámolása. Az utca bal oldalát az újonnan emelt neoreneszánsz és szecessziós paloták szintjére töltötték fel, amely összefüggő, sima tükrű tóként terül az egykori Josefov girbegurba utcái fölé, körülfolyva a mélyebben fekvő zsidó temető és a két megmaradt zsinagóga negatív szigetét. Az utca jobb oldala azonban továbbra is a városrendezés előtti szinten maradt, s kanyargós kis utcái is folytatják a Josefov eltűnt szövetét.


A Szent Castalius-negyedet járom, amely csak száz méterre, de legalább száz évre fekszik a szecessziós Prága palotáitól, amikor az Irgalmasok utcájában, a lakatlanul pusztuló középkori Gemeindehaus hatalmas tömbjének hátsó falán különös vakolat-hirdetést pillantok meg.


A szellemplakát az Otta szappant népszerűsíti. Emblémája, a rák arra utal, hogy a céget Rakovníkban, azaz Rakonitzban alapította 1876-ban Joseph Otta. De vajon mikor került fel ide? Tág az időhatár, hiszen az Otta cég, noha államosítva, még a háború után is működött, egészen az 1990-es évekig, amikor a Procter & Gamble felvásárolta.

Egy eltűnt prágai fogadó, a smíchovi Arany Angyal nyomait kutatom a könyvtárban, s a régi smíchovi fotográfiák között egyszer csak rábukkanok erre, amely a Štefánikova utca 9/55 alatti házat ábrázolja:


A szomszédos 10/53 számú ház a 20-as években épült, akkortól tárult fel és válhatott reklámhordozóvá az 55. szám tűzfala. A fénykép 1935-ben készült. A hirdetések gyorsan változnak, hiszen hatásuk éppen az újdonság varázsán alapul. Az Irgalmasok utcájának vakolatplakátja is ebből az időből származhat tehát. Ilyenformán legalább nyolcvan-kilencven éve, az óvárosi szanálások vége óta hirdeti, lassan már az ötödik nemzedéknek, az Otta szappant. A Koží utcán túl tényleg megállt az idő.

Tábor, az 1929-es Dél-csehországi Ipari és Haditechnikai Kiállítás tornya, ahonnét a köztársasági elnököt trombitaszóval üdvözölték, innen

„Találós kérdés. Gyerekek, mi ez? Figura? Nem! Ez az »Otta« név, a rák-emblémás szappan! Kiváló, és mindenre jó.”

„Szárnyak nélkül is az egész világon szárnyal / az Otta szappan kiváló hírneve.”


1 megjegyzés:

Mercurius Veridicus írta...

Csak egy apróság: Svaty Hastal=S.Castulus