Христос воскресе

Vlagyimir Makovszkij: Feltámadási istentisztelet, 1916

„Христос воскресе! – Krisztus feltámadt!” A lembergi orthodox Uszpenszkij-templom ma éjjeli feltámadási istentiszteletéről.

Ezerkilencszáztizenhatban, amikor Makovszkij ezt a képet festette, háború volt, a mai Ukrajna területén csapott össze egymással a Kelet és a Nyugat, akárcsak ma. Különös ritkaságképpen abban az évben valamennyi ukrajnai keresztény felekezet húsvétja egybeesett egymással, akárcsak 1942-ben, vagy ma. Ma éjjel Lemberg/Lwów/Lviv/Lvov minden temploma tele van, lengyel katolikusok, ukrán görögkatolikusok, orosz orthodoxok, örmény katolikusok együtt ünneplik Krisztus feltámadását.

Nyikolaj Rerih: Húsvét, 1934

6 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Remeljuk, jovore ott lehetunk.

Névtelen írta...

Ha igaz (?), hogy 2001 óta az ortodox örmények használják az egykori lembergi örmény katolikus érseki székesegyházat, akkor ez inkább az 1945 után betelepült gregorián örmények többségre jutására utal, mint az előttük Galíciában sok évszázadon át élt, kitelepített/elüldözött örmény rítusú katolikusok alighanem elenyésző jelenlétére.

Studiolum írta...

Ha igaz volna, arra utalna, de nem így áll a helyzet. Az örmény templomot továbbra is az örmény katolikusok használják, magam is voltam náluk többször, beszéltem is velük, még mintegy háromezren vannak a városban (és sokkal többen Ukrajna-szerte szétszóródva, akik pl. ilyenkor húsvétkor hazajönnek). Az örményekre ugyanis nem vonatkozott az 1945-ös lengyel kitelepítés, csak azok mentek el (mégpedig elég sokan), akik inkább lengyel közegben akartak élni továbbra is ukrán helyett.

“Orthodox”, helyesebben myafizita örmény templomról nem is tudok Lembergben, ami arra utal, hogy nem sokan lehetnek a betelepültek.

A templomfoglalás-sztori egy másik felekezetre igaz: a görögkatolikusokra, akik a kitelepített lengyelek sok katolikus templomát átvették, s ezek most görögkatolikus templomként működnek.

Névtelen írta...

Örülök, hogy van biztos fogódzó. Bizonytalan voltam, mert véletlenül éppen előző nap botlottam ellentétes információkba, amiknek – persze csak Wikipédia-szinten – most megpróbáltam utánajárni:

http://de.wikipedia.org/wiki/Armenische_Kathedrale_(Lemberg)

http://www.victorclaveau.com/htm_html/around%20the%20world/Ukraine/interview_with_patriarch_nerses.htm

http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=10113

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80_(%D0%9B%D1%8C%D0%B2%D0%BE%D0%B2)

Petrus Augustinus írta...

Azért Kamenyec-Podolszktól keletre hagyományosan csak unionált örmények telepedtek le, aztán persze most a modern korban az örmény apostoli egyház is elterjedt mindenütt, Bécstől Glendale-ig.

Talán idevonatkozó infó: holnap, április 24-én 17:00 órától egy libanoni örmény atya szent liturgiát celebrál a budai örmény katolikus templomban az örmény holokauszt áldozataira emlékezve, annak 99. évfordulóján. Mindenkit szeretettel látunk.

Petrus Augustinus írta...

Pardon; természetesen Kamenyec-Podolszktól nyugatra telepedtek hagyományosan unionált örmények, nyilván ezt akartam írni. :)