A Sant Francesc utcán, a Pare Nadal sarkán


A Palma la processó del Divendres Sant –la del Sant Enterrament– dibuixa gairebé un cercle des de la Plaça de Sant Francesc fins l’Esglèsia del Socors passant pel carrer de Sant Francesc, el de Colom, la Plaça Major i un bocí de Sant Miquel abans de tombar cap al carrer de Josep Tous Ferrer i enfilar la Porta de Sant Antoni. Palmán a nagypénteki körmenet – a Szent Sírbatétel – hozzávetőleg egy kört ír le a Sant Francesc terétől a Segítő Szűz Mária templomáig, végighaladva a Sant Francesc utcán, a Colomon, a Plaça Majoron és a Sant Miquel egy szakaszán, mielőtt befordulna a Josep Tous Ferrere és elhaladna a Porta de Sant Antoni előtt.


Nosaltres no ens moguérem de la cantonada del carrer del Pare Nadal, el lloc més estret de tot el recorregut, on els carros s’han de mirar molt per no tocar les parets i on els tambors ressonen més fort. La processó començà devers les set i a les onze encara partien les darreres confraries.Mi nem mozdulunk a Pare Nadal utca sarkáról, az egész útvonal legszűkebb pontjáról, ahol a carróknak nagyon kell ügyelniük, hogy ne súrolják a falat, s ahol a dobok a leghangosabban szólnak. A menet hét óra tájban kezdődik, s tizenegykor már az utolsó konfraternitások is elhaladtak itt.


La fosca a voltes creix i cal encendre
la llàntia del cor: qui pot entendre
la nua veritat ama el soscaire.
–Llorenç Moyà–
Néha megnő a sötét, olyankor meggyújtod
a belső lámpást: aki a meztelen
igazságot érti, szereti a magányt.
–Llorenç Moyà– *


viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1 viernessanto1


viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2 viernessanto2


viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3 viernessanto3


4 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Ezt mennyi esély van megnéznünk egyszer? (mármint azt értem alatta, hogy egy mallorcai viszonylatban kifizethetőnek mondható túra keretében :) )
Van esetleg mozgókép és zene a körmenetről?

Studiolum írta...

Hát egy teljes nagyhetet mindenképpen érdemes volna megnéznünk, akár Mallorcán, akár Úbedában, ahol még spanyol viszonylatban is különösen nagyszabásúak az egész héten át hajnaltól késő éjszakáig tartó szertartások.

Video- és hangfelvételt mi most nem készítettünk, de biztos, hogy sokan mások igen, és mára már fel is rakták youtube-ra, ahogy a januári sa poblai Szent Antal-ünnepségeket is mindjárt aznap, hogy mi is részt vettünk rajtuk.

Studiolum írta...

És igen, aki volt velünk Mallorcán, az tudja, hogy a Pare Nadal az az utca, amely kisvártatva elvisz… a Sifoneríához!

Tamas DEAK írta...

... vagyis ide