Megfigyelt arcokA Gutin hegye oszlopként magasodik Máramaros déli határhágója fölött, meg kell kerülni erre vagy arra, ha végig akarjuk járni Bajfalu, Nyárfás, Budfalva, Aknasugatag, Desze világörökséggé nyilvánított fatemplomait. Háromszor is megkerültük ezen a nyáron, s Aknasugatag felé tartva mindig csak letekintettünk a völgybe Brébre, régi magyar nevén Hódpatakfalvára, ahol pedig szintén impozáns 16. századi fatemplom és pusztuló zsidó temető áll, s amelyről Claude Karnoouh Vivre et survivre en Roumaine comuniste: rites et discours versifiés chez les paysans du Maramureș című szép antropológiai kutatása szól.

Az egykori Máramaros megye délnyugati része, a fatemplomok vidéke. Teljes Máramaros-
térképhez kattints.  Ma a Már(amaros)-Sziget fölött folyó Tisza a határ Ukrajna és
Románia között. Piros ponttal jelölve a helyek, amelyekről már írtunk,
de még sokkal többről is fogunk.

Más azonban nemcsak letekintett, hanem le is ment, s egy nyarat töltött ott. Az azerbajdzsáni Rena Effendi, akinek Az élet vonala című gyönyörű és szívszorító fotóalbumáról már beszámoltunk. Abban az albumban a Kaukázusban, a Baku-Tbiliszi-Ceyhan kőolajvezeték mentén kialakult szép új világról tett közzé képeket. Ebben a sorozatában viszont egy máig fennmaradt – noha lassan erodálódó – archaikus világot akart bemutatni. Képei most harmadik díjat nyertek a World Press Photo 2014 Observed Portraits, Series kategóriájában.


breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb breb


3 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Őknekem is megvoltak

Gabor írta...

A viseletes lányok és nem kevésbé csinos, de nagyon mai csizmájuk kontrasztja nekem ezt a szaploncai képemet juttatja eszembe: http://tutajos.com/gallery/picture.php?/1410/category/180

rizikat írta...

Igen, Gábor, nagyon jó képek azok is. Meg ott van a sírkövön üldögélő nő, rózsaszín sportcipőben. A cipő mindig kritikus pont a viseletben: nemigen lehet évtizedeken át eltenni és örökölni, mert sokkal hamarabb tönkremegy, mint egy ruha, ráadásul passzentosnak kell lennie a méretnek, nem biztos, hogy fel tudom venni a nagymamáét. És házilag reprodukálni sem lehet, mindenképp mesterember kell hozzá.