Képrombolás

Lenin-szobor lebontása egy ukrajnai kisvárosban 1941 nyarán, a német hadsereg bevonulása után

Írtunk már róla, hogy 1918-tól kezdve Oroszországban, majd a Szovjetunióban a cári emlékművek talapzatának megtartásával a rajtuk álló szobrokat fokozatosan Lenin, majd Sztálin figurájára cserélték fel. Ukrajnában járva az elmúlt két évtizedben ennek az ellenkezőjét figyelhettük meg: a többnyire a főtéren álló Lenin-szobrok talapzatát megőrizve a figurát Sevcsenko szobrával mint az ukrán nyelv, történelem és egység szimbólumával helyettesítették. De nem mindenütt. Mint annyi másban, ebben is nagyjából a Zbrucs, az egykori galíciai-orosz, majd lengyel-ukrán határfolyó volt a láthatatlan választóvonal, s Csernovicból kelet felé utazva hamarosan feltűntek az első megőrzött Lenin-szobrok, Kelet-Ukrajna tiltakozásának szimbólumai a Nyugat-Ukrajnából kiinduló új nemzet- és történelemfelfogással szemben. Sőt, mintegy hangsúlyozva, hogy a szobrok nem véletlenül maradtak a helyükön, sok településen – főleg kisvárosokban – új ikonográfiai elemként arany- vagy ezüstszínűre festették le őket.

Ez a láthatatlan határ most megszűnni látszik a tegnapi leninopaddal, a Kelet-Ukrajna-szerte végrehajtott szobordöntő akciókkal. Az @ukpravda_news szerint harminckét városban döntötték le a Lenin-szobrot a talapzatáról, bár a mellékelt térkép csupán tizenhat helyszínt jelöl, s ezek közül is legalább a kijevit és a bergyicsevit már egy vagy két hónappal korábban pusztították el a tüntetők. Jurij Kovcunyak tegnap felrakott alábbi videóján is csak tizenegyet látunk, amelyek többségét azonban a rituális szobordöntés mint in effigie kivégzés hagyományos szabályainak megfelelően semmisítik meg: a nyakba hurkolt kötéllel, teherautóval lerántva, majd a fejjel előre a földre zuhanó testet jó darabig a kövezeten vonszolva, aztán darabokra verve.


A videó kísérőzenéjének szövegét és fordítását lásd itt.

A talapzatok azonban továbbra is állnak, s az üres talapzat szobor után kiált. Hogy ki kerüljön rájuk Kelet-Ukrajnában, arra a következő hetek és hónapok politikai fejleményei adják majd meg a választ.

2 megjegyzés:

rizikat írta...

Ez a Ленінопад elterjedt kifejezés, a megfelelő névvel behelyettesítve másra is használják? Vagy csak egy alkalmi kreáció?

Studiolum írta...

Én még nem olvastam sehol. De hát régen nem is volt már ilyen tömeges szoborhullás arrafelé.