Kijev, éjjel


18 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Kéne már nagyon írnunk árnyaló cikkeket szegény ukránokról :)

Studiolum írta...

Hát hiszen „ukrán” címkével jóformán csak olyat írunk, nem?

Studiolum írta...

Lloyd kommentárja az angol változatban:

Szeretnék valami intelligenset mondani erről. Hogy néhány évvel ezelőtt hogyan sétáltam ebben a városrészben és ittam sört olyan üvegekből, amelyeket most benzinnel töltenek meg, és hogy élveztem a látványt, és a várost, és az ukránok vendégszeretetét.

De nincsenek szavaim.

Tamas DEAK írta...

Igen, de ugye az nem teljesen köztudott - nyilván nem véletlenül - hogy miért épp fekete-vörös az EU-t támogatók színe arrafelé, és erről miért is van oltári nagy kussban a mainstream média.
Nem állom meg, hogy ne mondjam: Magyarországgal kapcsolatban nem lenne ekkora csend. És azt sem állom meg, hogy a kárpátaljai magyarok - akárki győz - csak veszthetnek.

Studiolum írta...

Így van. Döbbenetes látni, hogy Európa a nácizmus utolsó hard-line képviselőit kénytelen támogatni az oroszbarát maffiakormánnyal szemben, pusztán az „ellenség ellensége a barátom” alapján, és elhessegetve, hogy mi lenne – ahogy már volt is –, ha az ellenzék kerülne hatalomra.

Swann írta...

Studiolum utolsó megjegyzése pontosabb helyzetértékelés, mint amit többíves elemzések nyújtani tudnának. Nem először: köszönet érte

Gábor írta...

Ha nem is annyira pontos, de legalább polkorrekt...

Tamas DEAK írta...

Meglátjuk mi lesz. Lembergben voltak már ennél cinkesebb napok is az elmúlt száz évben.

Studiolum írta...

Polkorrekt akkor lenne, ha, épp ellenkezőleg, a mainstreammel együtt fenntartások nélkül a tüntetőknek adnék igazat. Eléggé ismerem az ukrán valóságot és történelmet ahhoz, hogy ne ezt tegyem.

Tamas DEAK írta...

Sírjunk együtt az index blogajánlón. Studiolum, nem akarsz egy szimpla snapshotot üzemeltetni a blog.hu-n? Nekem múltkor a Horthy Miklós testvéreivel sikerült a ketrecbe felkerülni ... vagy jobb lenne, ha a Wangfolyó csendes hely maradna?

18+ Kijev borzalmai fotókon
Véres és megdöbbentő életképek.
Democrat Forradalom Az ukrán Viktor megy, a magyar Viktor marad?
Az ukrán Viktor megy,
a magyar Viktor marad?
Számtalan párhuzam figyelhető meg a Kelet-európai Viktor - mégpedig Orbán Viktor
és Viktor Janukovics - közt.
jobbegyenes Forradalom
Behívókat kapnak
a kárpátaljai magyarok?
A hadügyminiszter kitérő választ adott arra, hogy lőni fognak-e a zavargásokban részt vevőkre. Vagyis: fognak.
piroslapok Forradalom
Vigyázó szemetek
Kijevre vessétek!
Van egy ország, ahol képesek törni, zúzni,
ölni és meghalni az EU-ért.
Tumblr Forradalom Már 26 halottja van az ukrán összecsapásoknak
18+ Már 26 halottja van
az ukrán összecsapásoknak
A rendőrök és a tüntetők oldalán egyaránt vannak áldozatok.
Tumblr Forradalom Lángok és koszorú
Lángok és koszorú
A nők is ott vannak Kijev utcáin.
Tumblr Forradalom Az Euromaidan arca
Az Euromaidan arca
Ukrajna tényleg nem hagyja magát.
Mandiner Forradalom Az utolsó éjszaka Kijevben
18+ Az utolsó éjszaka Kijevben
Janukovics tudja, hogy ha az éjszaka nem tudja kitakarítani a Majdant, akkor másnap lángba borul az ország.

Studiolum írta...

Hát a címeket elnézve örülök, hogy ebben a társaságban nem szereplek. Igazából már azon is hosszan gondolkodtam, hogy egyáltalán ide a blogra felrakjam-e ezt a képsort, mikor most mindenki erről fog írni. De mert ritka jó képek, mert annyira hozzáférhetetlen forrásból származnak, és mert az egész ukrajnai múltunkkal mégsem hagyhatjuk egy szó nélkül, ami ott történik, azt gondoltam, mégis igen. A többit osszák-szorozzák, akik jobban tudják.

Tamas DEAK írta...

http://kep.cdn.index.hu/1/0/557/5575/55754/5575448_3bb40949c27ff4346173ec424dec6868_wm.jpg

Tamas DEAK írta...

Dobom a hátasokat egyre.
A piros-fekete zászlót a II. világháborúban működő Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) mai hívei használják. Az UPA a szovjetek ellen harcolt, igaz, ezt részben a náci Németországgal együttműködve tette, bár a németeket is ellenségnek tekintette. Mostani híveik egy egységes, ukrán nacionalista állam megteremtését szorgalmazzák, ami azért az összesen több százezer magyar, román, lengyel, belarusz, ruszin, tatár és 8-16 millió orosz anyanyelvűvel kissé aggályos célkitűzés.

Studiolum írta...

Mit is szokás ilyenkor mondani? A nácik már a spájzban vannak?

Tamas DEAK írta...

Nemtom. De azon jártatom továbbra is az agyam, mi lenne a médiában, ha ehhez hasonló itt lenne nálunk.

Studiolum írta...

Ne jártasd. :( Keress hasznosabb őrölnivalót.

pera írta...

Hard-line nácik jártak nálunk Esztergomban a zsinagógában, éppen egy hete, nekem Pörzse és Vona is elég volt.

Ami pedig az ukrajnai helyzetet illeti: a Bandera-Petljura örökösök helyett inkább a Moszkva-barát vonal. Ugyan a kárpátaljai magyaroknak valóban mindegy, de talán mégsem: egy heveny Kárpátokon túli ukrán sovinizmus szerintem rosszabb, mint egy enyhén univerzalisztikus megoldás, amiben kevesebb figyelmet kapnak a kisebbségek, s ezért talán autonómabbak lehetnek. (Vagy egyszerűen csak megfeledkeznek róluk, már az is félsiker!) Utóbbi talán perspektivikusabb, ha tisztán magyar nemzeti szempontokat akarok érvényesíteni.

Ami egyetemes, az a rablás. Nyugat-Ukrajnától sokkal jobbat nem lehet várni, mint a Bangyukovicsnak aposztrofált Janukovicstól...

Tamas DEAK írta...

Hát, csak ezek a képek jutottak eszembe, most hogy nézem a NOS híradón a holland politikusokat, akiknek az öltönye egy-egy ukrán falu éves költségvetésével egyenlő pénzbe kerül. Legalább mostmár Ukrajnában is tudják, milyen az "európai" unió amiért harcoltak (lásd feljebb: "Van egy ország, ahol képesek törni, zúzni,ölni és meghalni az EU-ért.").
Nekem egyébként, mint Lumumba meg mittoménki hős történetein edzett gyermeknek még mindig furcsa, amikor a holland színesbőrűek tolják ugyanazt a übermensch szövegeket ami egy átlag fehér hollandra annyira jellemző. Úgy látszik, ez beletartozik a 89 előtti történetírás egyik igaz dogmájába: nem a bőrszíntől függ az, hogy ki elnyomó.
Egy nagyon idős néni volt az egyedüli értelmes nyilatkozó: "Ez az egyetlen lehetőségünk, hogy megüzenjük az ukránoknak: van bármire esély, a kilábalásra is, a változásra is".
Ez volt.