Lemberg-Odessza, április-május


Ismét két last minute túrafelhívás, pedig hol van még a május. Hanem a lembergi belvárosi szállodákat már tavaly karácsonytól kezdve foglalják le a május 3-6-i hétvégére részben az utazási irodák, részben az emigránsok, hogy odahaza vehessenek részt az orthodoxok, görögkatolikusok és örmény katolikusok legnagyobb ünnepén. Ilyenformán nagyon kell sietnünk, ha még viszonylag jó helyen és elfogadható áron akarunk szállást kapni húsvéti túránkra.

A másik útra való jelentkezéssel szintén a szállások szűkössége sürget minket. Odesszában tavaly a belváros kellős közepén, a Deribaszovszkaja utca elején, a Városi Parkkal szemben foglaltunk egy sor frissen felújított és olcsó apartmant. Ezeken kívül nem is igen van elfogadható árú szállás a városban, mert bármilyen furcsa, Odessza nem turistaváros: az ide érkező, szinte kizárólag orosz turisták a tengerparton szállnak meg, s a városba csak vacsorázni járnak be esténként az elegáns éttermekbe. Április végén azonban már kezdődik az előszezon, s az apartmanok hamar elfogynak.

Ezért végső jelentkezést hirdetünk március 21-ig a következő két túrára:

Csernovic-Kamenyec-Podolszk-Odessza, április 25 – május 1 (csütörtök-szerda). Tavaly októberi közös útibeszámolónkat lásd itt; az út programjának vázlatát itt olvashatják. A kárpátaljai Máramaroson és Bukovinán át busszal két nap alatt érünk le Odesszába, és három nap múlva újabb két napon át térünk haza. Az oda-vissza két nap alatt megállunk több történelmi érdekességű helyen, haszid zarándokhelyeken Baal Shem Tov sírjánál Medzsibozsban és Nachman rabbiénál Umanban, s a Dnyeszter-parti Hotin csodálatos középkori vára mellett. Odafelé Csernovic Monarchia-hangulatú városában, visszafelé Kamenyec-Podolszk örmény városának a folyó által körülvett fantasztikus sziklája mellett éjszakázunk. Odesszában három nap alatt járjuk be a várost, a klasszicista tengerparti sétányt, a 19. századi kereskedővárost, a Moldavankát, a zsidó és görög városnegyedet, a vasárnapi ócskapiacot. Idén valószínűleg ez lesz az utolsó odesszai utunk – akit érdekel, most jelentkezzen rá! Tervezett költség (út busszal + szállás + idegenvezetés) a jelentkezők számától függően kb. 130 ezer forint.


Keleti húsvét Lembergben, május 3-6. (péntek-hétfő). Az egyik legszebb hétvége, igazi népünnepély a soknemzetiségű, sokvallású városban, amikor a görögkatolikus, az örmény katolikus és az orthodox húsvét időpontja egybeesik egymással. Az egyes felekezetek legszebb húsvéti szertartásainak időpontját jelezni fogom, a részvétel ezeken persze fakultatív, akárcsak az ünnep csúcspontján, a szombat éjszakai feltámadási misén. Szombat-vasárnap bejárjuk a lembergi óvárost, az örmény és a zsidó negyedet, a szecessziós városrészeket és a zsidó külváros megmaradt emlékeit, s ellátogatunk a ruszin fatemplomok skanzenjébe. A Lembergbe vezető úton meglátogatjuk Drohobycz városkáját, Bruno Schulz szülőhelyét, visszafelé megállunk körülnézni a Kárpátok fölött a Vereckei-hágón. Tervezett költség (út busszal + szállás + idegenvezetés) a jelentkezők számától és a szállodaáraktól függően kb. 70-80 ezer forint.

Jelentkezési határidő és előleg befizetése: március 21.


Nincsenek megjegyzések: