Áttűnés: Mindenütt hódít

„Világhódító úton. Pathé fivérek, 1894-19…”

A tegnap említett Pathé fivérek egy korai reklámja, mozigéppel, fonográffal és a cég emblémájául választott francia kakassal. Hogy az 1896. szeptember 28-án alapított cég miért számítja az időt 1894-től, az rejtély. Talán az egy évvel korábban fellépett Lumière fivérekkel szemben szeretnék jelezni elsőbbségüket. De hogy a világhódítást komolyan vették, azt jól mutatja, hogy a 20. század elejére a világ legnagyobb mozigépgyártó és filmforgalmazó, s az egyik legnagyobb hanglemezgyártó cégévé lettek.


„A Pathé újság bemutatja a Nagy Háború hivatalos képeit és az egész világ újdonságait.”

Húsz évvel később a „hódítás” jelige már elmarad, hiszen a helyzetből magától értődik, ám a beállítás ugyanaz. A Pathé fivérek mundérba bújnak, s míg hős fiaink fegyverrel az ellenséget, ők az általuk 1908-ban feltalált filmhíradó képeivel hódítják meg a hátországot.

2 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Elvileg Lumiére-ékkel szembeni elsőség is lehet, de a filmtechnika a századfordulón már közel 15 esztendős volt, Edison - pontosabban asszisztense, Dickson - már készített fonográfszinkronos "hangosfilmet", a 35 milliméteres filmszalag is az Edison laborból ered. Már 1888-ban üzemeltetett egyszemélyes kukkolómozikat.
És ha Louis Le Prince nem tűnik el, akkor az egész mozisztori máshogy alakul, ő már azon az úton volt technikailag, ahova Lumiére-ék megérkeztek.

Studiolum írta...

Igen, azt hiszem, a nagyközönség szempontjából Lumière-ék nagy dobása a mozigépforgalmazás volt, ebben előzték meg egy jó évvel a Pathé fivéreket.