Ismerd meg a Szovjetuniót


Így neveztek gyerekkoromban egy könyvsorozatot, amely ott állt minden könyvtár polcán, és egy vetélkedőt – hivatalos nevén Кто знает больше о Советском Союзе – Ki tud többet a Szovjetunióról? – amelyen a világ egyhatodán elterülő ország földrajzának és kultúrájának, s az ipar, tudomány és űrkutatás területén elért vívmányainak ismeretéről kellett számot adniuk az úttörőknek.

Valójában a Szovjetuniót megismerni sosem volt könnyű. Amikor még lett volna rá idő, és a repülőjegy is csak pár száz forint volt, a nagy országon belül utazgatni volt jóformán lehetetlen a külföldi számára, már ha nem épp ott volt ösztöndíjas. Amióta pedig a korlátozások megszűntek, azóta idő és pénz nincs rá, hogy az ember minden helyre eljusson, amelyet jó lenne látni a földnek ezen a hatalmas darabján.

Szerencsére segítségünkre vannak az egykori ország mai fotósai, profik és amatőrök, akik szívesen és gyakran publikálják rendkívül szép és érzékeny sorozataikat különféle orosz szájtokon, blogokon és fórumokon. A Wang folyónak ezen a most induló mellékszálán az ő képeiken keresztül szeretnénk időnként bemutatni egy-egy darabot ebből a világból.


Ez a bevezető eredetileg itt ért véget. Azóta azonban eredeti koncepciónk jócskán kitágult. Egyfelől szerettünk volna az orosz bejegyzések számára külön gyűjtőposztot nyitni, mondjuk „Oroszországban hinni kell” címmel, de idővel rájöttünk, mennyi átfedés lenne a két gyűjtemény között: az orosz fotósok minden sorozatát oda is be kellene tagolni, s az ottaniak jó részét is fel kellene vinni az alábbi térképre. Így aztán összevontuk a kettőt. Mindazt, ami az orosz témájú bejegyzésekből térképre vihető, fel is vittünk rá – mindenütt a fotóriportok alatt, azoktól vonallal elválasztva –, amelyek pedig nem helyhez köthetőek, azok az alatta lévő listán szerepelnek.

Másfelől az orosz fotósok nemcsak otthon fotóznak, hanem külföldre is magukkal viszik sajátos látásmódjukat, s nagyon sajnáltunk volna lemondani az így készült sorozatokról. Ezért elkezdtük publikálni az orosz fotósok által a világ más – többnyire ritkán látott – helyein készült képeket is, amelyeket ugyancsak térképre kötünk. Egyelőre csak egy Eurázsia-térképre, de ha majd a másik féltekére is sor kerül, azt is beillesztjük, ugyancsak az 1967-es angol nyelvű szovjet világatlaszból.

A térkép itt nagyobb méretben. A jelenlegi közigazgatási beosztást lásd itt.

Először az orosz
Az első oroszkönyv
Háromszögletű katonalevelek
Frontképeslapok
A cár Párizsban
Az orosz tájkép, 2011
Modern szovjet csendéletek
Egy ikonfestő egy napja
Jevgenyij Haldej, a szovjet Capa
(a táblázat összeállítása folyamatban…)

Ázsia földrajzi térképe az 1967-es angol nyelvű szovjet világatlaszból. A térkép itt nagyobb méretben (12 MB), itt pedig politikai párja (10 MB).

9 megjegyzés:

Petrus Augustinus írta...

Jaj, azt hiszem el fogunk olvadni (főleg, h a sorozat első része a cári fővárosról szól...). A cím is lehetett volna 'Ismerd meg az Orosz Birodalmat' de ne legyünk telhetetlenek.

Azon kacagok, h a becsillagozott képen véletlenül betettek egy (jelen esetben) 'ejtésnehezítő' bét az orosz szövegbe. Akkor most melyik a jó (sztem a te verziód)?

Studiolum írta...

Azt hiszem, mindkettő. Ott a falon valószínűleg „об СССР” állt (ezt sugallja a sorok feltételezhető hosszúsága is).

A címben szándékosan áll Szovjetunió (jóllehet a földrajzi kereteket természetesen már az Orosz Birodalom megteremtette), és nem elsősorban a poén kedvéért, hanem mert a képek látványában és hangulatában, valamint abban, hogy mi ezt a hangulatot azonnal a megfelelő módon tudjuk értelmezni, kitörölhetetlenül benne van az egykori Szovjetunió hetven éve is.

Petrus Augustinus írta...

Értem, akkor - mint már a petrográdi bejegyzést nézve rájöttem - ezek a kortárs Oroszország képei lesznek. Alig várom! :-)

Studiolum írta...

Igen, igen, persze. (Pontosabban az egykori Szovjetunió helyén létrejött mai országoké, amelyeket többnyire azonos látásmódú, és gyakran egyaránt orosz fotósok fényképeznek.) Azt hittem, ez világos a szövegből. A régi Oroszországról meg egyáltalán orosz kultúrtörténetről szóló bejegyzéseknek is lesz majd egy gyűjtőposztja, talán „Oroszországban hinni kell” címmel :)

Petrus Augustinus írta...

Azt hiszem el vagyunk mi kényeztetve itt, a Wang folyón...

Studiolum írta...

Én is, úgy hiszem, figyelmes és hálás és olvasókkal, akik miatt öröm írni.

Petrus Augustinus írta...

Én a 'Gyónás'-t nemrég olvastam, és abban még mintha az lenne, hogy ateista lett, küzdött vele, de végül elfogadta a hitet, de nem tudta teljesen, minden tekintetben bevenni. Az írás egy bizonytalan hangvétellel ér véget, hát akkor ezek szerint kiközösítés lett a vége...

Petrus Augustinus írta...

Hoppá, bocsánat; ezt a Potyerjajevkához gondoltam! :)

Kálmán Dániel írta...

Azt hiszem, ez idevág.