De a kő marad

Marxista tanulmányainkból jól tudjuk, hogy legfontosabb az alap, s a felépítmény másodlagos csupán. Jól mutatja ezt számos jelentős Lenin-emlékmű története. Mert Lenin-szobrot a hülye is tud faragni, mint erre a korábbi Lenin-bejegyzésben bőségesen találunk példát. De szilárd és teherbíró alapot rakni, ahhoz még a régi iskola tudása kellett.

Kosztroma. A Romanovok 300 éves jubileumi emlékművének talapzatát 1913-ban állították fel. A teljes emlékmű azonban már nem készült el. Helyette 1920-ban Lenin szobra került a talapzatra.

Szamara. II. Sándor 1889-ben felállított szobrát V. O. Sherwood készítette. 1927-ben a talapzat megtartásával M. G. Manizer Lenin-szobrával helyettesítették.

Moszkva, Kuzminki. I. Miklós emlékművét, M. D. Bykovszkij alkotását 1856-ban állították fel. 1920-ban az emlékmű talapzatát közelebb vitték a kuzminki park sétányához, és Lenin-szobrot állítottak rá. A jelenlegi szobor, ennek utódja, a 70-es évek elején készült.

Vlagyimir. II. Sándor cár szobrának talapzatára 1920. június 5-én állították Lenin szobrát. A fekete posztamens sarokdíszeit eltávolították, és sarló-kalapácsot tettek a helyükbe. A jelenlegi Lenin-szobor 1950-ben készült. A mai fotó hátterében, a homlokzaton érdemes megfigyelni a kétfejű sasos Romanov-címert és a БАНКЪ felirat hangsúlyozottan forradalom előtti helyesírását.

Rybinszk. A. Opekusin II. Sándor-szobrát 1914-ben állították fel, és 1918-ban döntötték le talapzatáról, amelyre 1957-ben került fel a mai Lenin-szobor. A két időpont között Lenin-mellszobor állt rajta, mint az alábbi archív fotón látszik:


Csernyahovszk. A szobrot 1885-ben állították a német egység emlékére, s a „Kriegerdenkmal” és „Мать Германия” (Germánia Anya) nevet viselte. A forradalom után beolvasztották. Talapzatát egy időre eltávolították, majd 1954. november 7-én ezen leplezték le Lenin mellszobrát.

Volgograd. Sztálin szobrát E. V. Vucsetics készítette 1952-ben. 1961-ben távolították el a talapzatról, s helyébe ugyancsak E. V. Vucsetics készített 1972-ben Lenin-szobrot.

Liszva. Suvalov gróf emlékművét 1908-ban emelték. A szobrot tíz év múlva távolították el róla, s helyébe 1938-ban állítottak aranyozott gipsz Lenin-szobrot. 2009 decemberében ez utóbbit máshová helyezték át, s a talapzatra ismét Suvalov gróf szobrát állították, az előző másolatát:


Szevasztopol. P. Sz. Nahimov admirális szobrát I. I. Schröder és A. A. Bildgerling készítették 1898-ban. Húsz év múlva távolították el. A talapzatra 1932-ben Lenin-szobor, a posztamensre vöröskatona és matróz figurája került. 1959-ben (!) azonban a Lenin-szobrot máshová vitték, és a Nahimov-emlékművet eredeti formájában állították helyre:


Novocserkasszk. Platov gróf szobrát 1853-ban állították fel és 1923-ban távolították el. Talapzatára két év múlva Lenin-szobor került, amelyet a 70-es években újabb Lenin-szobor követett. 1993-ban a talapzatra visszaállították a Platov-szobor másolatát:


Taganrog. Nagy Péter cár szobrát 1903-ban állították. 1924-ben távolították el, talapzatára Lenin-szobor került. A szobor 1935-ben új talapzatot kapott; a régi talapzatot a folyópartra vitték, ahol évtizedeken át hevert. Innen hozták vissza 1993-ban, s ismét Péter cár szobrát helyezték el rajta:


Szumi. I. G. Haritonyenko vállalkozó és mecénás emlékművét 1899-ben emelték. A szobrot 1918-ban távolították el róla, és Lenin-szobrot helyeztek el rajta. Az eredeti szobor másolatát 1996-ban helyezték vissza rá. Elterjedt (de hamis) városi legenda szerint csak a Lenin-szobor fejét cserélték vissza Haritonyenkóéra:


És végül egy példa Jasznaja Poljanából, Tolsztoj egykori birtokáról, ahol nemcsak a talapzatot, hanem az egész szobrot is megtartották, és tényleg csak a fejét cserélték ki: mégpedig Sztálinét Leninére. A kabáton jól látszik, hogy azt a generalisszimuszra szabták:


12 megjegyzés:

Komaváry írta...

Nagyon érdekes válogatás.

A sok Leninszobrot nézegetve eszembe jutott, hogy miért mosolyodok el mindig (a többi k-európaival együtt), amikor városunk egyik büszkeségét, Clark tanárúr szobrát látom.

http://r36lotus.web.infoseek.co.jp/Kibou-Seminar/Images/Clark01.jpg

Studiolum írta...

Igen, azt hiszem, az embernek muszáj kijárni bizonyos iskolákat…

. írta...

Kerestem a neten Varga Imre mohácsi Lenin szobrát, (a "lelépőset", ahogy 1974-ben(!) már elindult a történelem süllyesztője felé ), de egyelőre sehol sincs. 1990-ben eltávolították, -ezt tudni róla,-de nincs a Szoborparkban.
Ott csak ezek vannak, - Dr. Varga József honlapjáról.

Ezt találtam még, a hódmezővásárhelyi változatot, amit a helyiek igencsak vaskos elnevezéssel illettek.

Studiolum írta...

Igen, az elnevezést ismerem… A szobornak erre a hordozott képére is emlékeztem, de már rég nem találkoztam vele. Köszönöm, hogy bekötötte. Mindjárt továbbítottam is arra a listára, ahol oroszok néhány hónapja kezdték el gyűjteni a külföldi Lenin-szobrokat: http://community.livejournal.com/ru_lenin/189527.html . Ott megvan egyébként a mohácsi is, szemmel láthatólag archív forrásból.

. írta...

Köszönöm a gyűjteményes weboldal-t.

Petrus Augustinus írta...

Azért jó látni, hogy egyes esetekben visszahelyezik a birodalmi éra nagyjainak szobrát. Még ha mondjuk ezt mindenütt kéne.

ÉvaZsuzsanna írta...

http://amulok.blogspot.com/2010/02/ahova-csak-gondolatban-repulunk.html

ITT TALÁLHATÓ A MAGADANI NEIZVESZTNIJ SZOBOR, a kommunizmus áldozataira emlékeztetve

blist írta...

„Мать Германия” a Vaterland helyett? Elfajzottak a sok szláv között ezek a keleti németek. :)

Studiolum írta...

Nem, nem! Épp az lenne az elfajzás (a szó szexuális értelmében), ha „Отец Германия”-t vagy Mutterlandot mondanának, mikor az „ország” (Land/страна) más nemű a németben és más az oroszban! :)

blist írta...

Milyen jó is nekünk a "szülőföld"!
Tudom, van anyaföld is, de az szerintem közelebb áll a "porból lettünk, porrá leszünk"-hez.

Studiolum írta...

Bizony, sok egyéb között ez az előnye egy nyelvtani nemek nélküli nyelvnek.

Tamas DEAK írta...

Kicsit off, de történelem íródik azzal, hogy a kijevi Lenin-szobor - végre - ledől.