Ezúton

Jules Verne, Nemo kapitány, 1869. A 6. fejezet illusztrációja

köszönöm a Wang folyó minden már ismert és csak most megismert olvasójának, hogy megtisztelték jelenlétükkel a pénteki Umberto Eco-könyvbemutatót. Olyan sokan voltunk, hogy az már valódi blogtalálkozónak tekinthető, mondjuk a nulladiknak, mert a bemutató utáni borozáson komolyan felvetődött, hogy időnként már valós idejű és színhelyű blogtalálkozókat is kellene szervezni, mit gondolnak?

A könyvet bemutató beszélgetés az Olasz Intézetben nagyon kellemes volt. Barna Imre, az Európa Kiadó főmunkatársa (a fordítás idején még igazgatója) sorra tette fel a jó kérdéseket, jókat két értelemben is: egyfelől tényleg A legendás földek és helyek története egy-egy lényeges pontjára tapintottak, másfelől olyan magas labdát adtak két beszélgetőpartnerének, Klaniczay Gábornak és jómagamnak, amire öröm volt válaszolni. Én már edzésben voltam, mert reggel kilenc óta négy interjút kellett adnom a könyvről, amelyet mindegyik riporter komolyan végiggondolt, és olyan kérdéseket tett fel, amelyekre igazán nem számítottam, s nekem is el kellett gondolkodnom rajtuk. Ezek inspiráltak arra, hogy valamikor a jövő hét folyamán egy rövid tartalmi összefoglalót tegyek közzé az általam fordított könyvről, a kérdésekre adott válaszaimat is beleszőve.

Az estről idáig a következő tudósítások jelentek meg (én ennyit találtam, de minden kiegészítést örömmel hozzátoldok):

Könyves.blog.hu: beharangozás és részletes beszámoló
Nol.hu: http://nol.hu/kult/a_vilagpremierrel_egy_idoben_jelent_meg_az_uj_eco-kotet_magyarul?ref=sso
Litera.hu: http://www.litera.hu/hirek/naivitas-es-hamissag-ambivalenciaja
Cultura.hu: http://cultura.hu/szub-kultura/umberto-eco-legendas-helyekrol-irt
Prae.hu: http://prae.hu/prae/articles.php?aid=6794&cat=3
Új Szó: http://ujszo.com/online/kultura/2013/11/16/a-vilagpremierrel-egy-idoben-jelent-meg-az-uj-umberto-eco-kotet-magyarul
Híradó.hu: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/15/20/A_vilagpremierrel_egy_idoben_jelent_meg_az_uj.aspx
Antropos.hu: http://www.antropos.hu/?id=8085
Nyest.hu: http://www.nyest.hu/hirek/kulturember-magyarul-olvas-eco-t


A Metopék Mestere, Az antipodusok, dombormű, Modena, Museo Lapidario del Duomo, 13. század. Az 1. fejezet illusztrációja

5 megjegyzés:

Tamas DEAK írta...

Soxeretettel mentünk, és fogunk is menni :)

Tamas DEAK írta...

... és tudunk a többi beígért rádiós interjúról valamit?

Unknown írta...

A blogtalálkozó kiváló ötlet, legyen minél több, akkor talán az efféle kevesebb idővel rendelkező ember is találna olyan időpontot, amikor éppen szabad és el tud menni rá.

pável írta...

sajnos éppen Veletek egy időben Szörényi prof anekdotázott az MTA-ban, Kosáryékról, ketté nem osztódhattam, de az Eco-album már az olvasólistámon!
üdv, pável

Tamas DEAK írta...

... és sajnos most már az ő életműve is immár "teljes", kitehetjük az "összes művei" táblát a könyvespolcra.